Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Internationalt. Indbyggere, der var i nærheden af skyderiet onsdag, samles med pårørende.
Foto: Jae C. Hong/AP

Internationalt. Indbyggere, der var i nærheden af skyderiet onsdag, samles med pårørende.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Var masseskyderiet i Californien et terrorangreb eller en hævnakt?

Efterforskere i USA leder efter motivet for angreb, der dræbte 14 mennesker.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad fik den 28-årige Syed Rizwan Farook og hans 27-årige kone Tashfeen Malik, de to formodede gerningsmænd bag onsdagens masseskyderi, til tilsyneladende iskoldt at henrette 14 mennesker i San Bernardino?

Det spørgsmål stiller både befolkningen, efterforskerne, det muslimske samfund og præsident Barack Obama sig her to dage efter det tragiske massedrab, der blev udført midt i en julefest på et handikapcenter i byen nær Los Angeles.

»Vi kan ikke udelukke noget på dette tidspunkt«, siger FBI's næstkommanderende i Los Angeles, David Bowdich, til CNN. FBI advarer dog mod forhastede konklusioner om at definere masseskyderiet som terror.

»Det ville være uansvarligt af mig at kalde det terrorisme. FBI definerer terrorisme meget specifikt. Det er store spørgsmål for os er: Hvad var motivet til dette?«, siger David Bowdich.

Samme toner lyder fra Barack Obama.

»På dette stadie ved vi endnu ikke, hvorfor denne forfærdelige begivenhed skete. Det er muligt, at dette var terrorrelateret, men vi ved det ikke. Det er også muligt, at dette havde noget med arbejdspladsen at gøre«, siger den amerikanske præsident i en erklæring.

De affyrede og ladede igen

Syed Rizwan Farook, der arbejdede som fødevareinspektør i amtet i San Bernardino, og Tashfeen Malik havde været gift i omkring et år.

Onsdag var Farook til julearrangementet på handikapcenteret Inland Regional Center sammen med resten af sine kollegaer fra amtets sundhedsforvaltning. Angiveligt havde han her et skænderi med en af de andre ansatte, hvorefter han forlod arrangementet.

Kort efter vendte den formodede gerningsmand tilbage sammen med sin kone i en firehjulstrækker.

De gik kampklædte ind i centeret og var bevæbnet med automatvåben, håndvåben og hjemmelavede bomber. De åbnede ild og på kort tid affyrede de over 75 skud. Undervejs ladede de angiveligt deres våben igen og affyrede flere skud.

14 mennesker, de fleste ansatte på samme arbejdsplads som Syed Rizwan Farook, blev dræbt, og 21 mennesker blev såret.

Parret, der begge var muslimer, blev efterfølgende dræbt af politiet efter en biljagt. Siden fandt politiet 12 rørbomber, 3.000 stykker ammunition og i øvrigt masser af materiale til at lave såkaldte IED’er - der blandt andet bruges som vejesidebomber, i parrets bolig i den nærliggende by Redlands.

De første detaljer fra efterforskningen viser også, Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik tilsyneladende har gjort meget for at slette deres spor.

I en computer, politiet fandt i parrets hjem, var harddisken fjernet. Desuden oplyser efterforskerne, at parret tilsyneladende har skilt sig af med to ødelagte mobiltelefoner nær gerningsstedet i San Bernardino.

To rejser til Saudi-Arabien og Pakistan

Syed Rizwan Farook blev født i Chicago og voksede op i det sydlige Californien med sine tre søskende i en familie med pakistanske rødder.

Ifølge de amerikanske myndigheder mødte han Tashfeen Malik, der også har pakistansk baggrund, gennem en datingtjeneste. Efterforskerne mener desuden, at han kan være blevet radikaliseret under to rejser til Saudi-Arabien og Pakistan i 2014. Han vendte tilbage til USA fra den ene af turene sammen med sin nye kone, der rejste på et pakistansk pas.

En kilde siger til CNN, at efterforskerne undersøger Syed Rizwan Farooks kommunikation med mere end en person, der skal have tilknytning til international terrorisme. Kommunikationen er foregået både på telefon og sociale medier.

Dette er dog bestemt ikke nok til at kunne fastslå, at Farook og hans kones angreb på Inland Regional Center var politisk motiveret.

Ifølge CNN undersøger politiet også et helt andet spor, som handler om en uoverensstemmelse på Farooks arbejdsplads. Her skal den 28-årige have haft et skænderi med en kollega, en 52-årig jøde, om amerikaneres manglende forståelse for muslimer. Den 52-årige er blandt de dræbte i onsdagens masseskyderi, og det er derfor en teori, at Farook og hans kone åbnede ild på grund af uoverensstemmelsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Muslimer frygter modreaktion

Imamen i den lokale moské i San Bernardino, som Syed Rizwan Farook gik i, afviser dog, at den formodede gerningsmand skal være blevet radikaliseret.

Ifølge imamen Mahmood Nadvi modtog moskéen allerede få timer efter angrebet truende beskeder. Han har derfor bedt det lokale politi om at yde ekstra sikkerhed foran moskéen under fredagsbønnen.

Muslimer i USA frygter i det hele taget en modreaktion efter angrebet.

Det er den virkelighed, vi lever i. Vi er nødt til at tage vores forbehold set i lyset af det, der skete i Paris for et par uger siden«, siger Abed Ayoub, der er juridisk og politisk direktør i den Amerikansk-arabiske Komité for Anti-diskrimination, ifølge AFP.

Komitéen vil derfor i dag mødes med embedsmænd fra U.S. Department of Homeland Security, der varetager landets nationale sikkerhed, og vurdere sikkerhedsforanstaltningerne efter masseskyderiet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden