Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
INDSATS. De første betjente var klar over, at de slet ikke havde tilstrækkelig ildkraft, da de gik ind for at standse terrorangrebet mod julefesten i San Bernardino. Her ses en betjent i aktion efter massakren, der kostede 14 mennesker livet.
Foto: James Quigg/AP

INDSATS. De første betjente var klar over, at de slet ikke havde tilstrækkelig ildkraft, da de gik ind for at standse terrorangrebet mod julefesten i San Bernardino. Her ses en betjent i aktion efter massakren, der kostede 14 mennesker livet.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FBI undersøger, om flere mål var i San Bernardino-terroristernes søgelys

Måske havde parret bag massedrab andre terrorplaner, antyder efterforskningen. De første betjente på stedet vidste, at de kunne møde gerningsmænd, der havde kraftigere våben end deres egne.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terrorefterforskningen i San Bernardino tyder på, at gerningsmændene kan have haft flere mål i sigte.

Det tyder terrorefterforskningen af angrebet i San Bernardino i Californien på. Her gik et tungt bevæbnet muslimsk ægtepar bersærk og dræbte 14 under en julefest for amtets fødevarekontrol, der blev afholdt på et behandlingscenter for handikappede.

Oplysninger fra efterforskningskilder til nationale og lokale medier afslører, at myndighederne ser på, om parret, Tashfeen Malik og hendes mand Syed Rizwan Farook, havde yderligere mål i tankerne, inden de valgte at slå til mod Inland Regional Center.

»Parret talte med hinanden om jihad og martyrdøden, før de blev forlovede og gift, og inden de flyttede til USA«, siger direktøren for FBI James B. Comey ifølge New York Times.

Efterforskningen viser videre, at de blev radikaliseret, inden de mødte hinanden på nettet.

Flere terrorplaner?

To kilder siger til CNN, at de to allerede i 2012 overvejede en aktion mod et konkret mål, men opgav, da politiet gennemførte en række terror-anholdelser i området. De oplysninger er ikke blevet bekræftet fra officielt hold.

Angiveligt har politiet også på Farooks mobiltelefon fundet fotos af et gymnasium i området - et fund, der har fået FBI til at gennemsøge skolen.

»Det fortæller mig, at han gennemførte rekognoscering i målområdet«, siger en tidligere antiterror-ekspert fra USA's forsvar til avisen.

Ifølge FBI's vicedirektør David Bowdich havde parret få dage inden angrebet øvet sig i våbenbrug på en skydebane i Los Angeles.

Undersøgelserne har vist, at de kraftige rifler, parret beskød ofrene med, var købt i årene fra 2007 til 2012.

De havde ifølge det særlige ATF-våbenpoliti selv købt to pistoler og en riffel og via en bekendt fået fingre i to automatrifler.

ISLAMISK STAT

Sælgeren af riflerne, en mand, der selv er konverteret til islam, efterforskes for sin rolle i massakren på Inland Regional Center.

Parret havde i tiden op til angrebet skaffet knap 200.00 kroner via kviklån, der kan have været med til at finansiere våbenkøbene og betale for lejen af den Ford Expedition-firehjulstrækker, de forsøgte at stikke af i, skriver Los Angeles Times.

Da vi nærmede os bygningen vidste vi, at vi efter alt at dømme var outgunned.

Betjente var underbevæbnede

De kraftige rifler sikrede gerningsmændene, Syed Rizwan Farook og hans hustru Tashfeen Malik, en overlegen ildkraft i forhold til de patruljebetjente, der som de første ankom til stedet, da der blev slået alarm om et igangværende angreb.

Politiets alarmcentral måtte sende betjente af sted uden at have nøjagtig viden om, hvad de risikerede at møde. Den første melding kom over radioerne 10.58: »Der er affyret fem skud«. Et minuts tid senere kom en ny besked. »Der er hørt omkring 20-25 skud«.

De første politifolk, der kom frem, fandt hurtigt ud af, at de ikke kunne hamle op med angribernes arsenal.

»Da vi nærmede os bygningen, vidste vi, at vi efter alt at dømme var outgunned. Vi vidste, at der lå skudofre, og hvem vi var nødt til at finde«, siger en af de første betjente, der nåede frem, Brian Lewis.

»Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke var svært at gå frem mod dørene. Vi vidste ikke, hvor i bygningen gerningsmændene var. Vi vidste ikke, hvor mange de havde skudt. Men vi vidste, at vi var nødt til at komme ind i bygningen og redde folk«, tilføjer han.

På et pressemøde har han og kolleger beskrevet den situation, de blev sendt ind i. Der var høje alarmer, sprinklerne var i gang, og luften var tyk af krudtrøg, fortæller han.

»Vi havde intet at dukke os bag. Vi vidste ikke, hvor i bygningen gerningsmændene var«, forklarer kriminalbetjenten.

Tre betjente fra en nabokreds var i nabolaget og gik også ind.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Min første tanke var, at vi var røget ind i en af San Bernardino-politiets skydeøvelser«, siger Mike Ernes fra Fontanas politi. Så fik han og kollegerne øje på de første skudofre.

»Jeg stivnede. Det var overvældende. Vi måtte standse enhver trussel«, siger hans makker Scott Snyder.

»Det var på dét tidspunkt, vi indså, at det ikke var nogen øvelse. Det her skete virkelig«, siger Ernes.

Bevæbnet ambulanceredder skilte levende fra døde

Med betjentene var en bevæbnet ambulanceredder, Ryan Starling. I modsætning til almindelige ambulancereddere, der må vente udenfor, indtil faren er elimineret, kunne han træde ind i ejendommen, selv om angriberne endnu ikke var pågrebet, fordi han var uddannet sammen med indsatsstyrkerne i Swat.

MASSEDRAB

Hans opgave var meget hurtigt at skelne mellem dem, der allerede var døde, og dem, der kunne reddes. Førstnævnte fik klistret hvid tape på kroppen, så det redningsmandskab, der fulgte, hurtigt kunne fokusere på de andre, som det var muligt at hjælpe.

»Du har fem sekunder til at se på deres vejrtrækning og mærke deres puls. Dermed kan du afgøre, om de er i kritisk tilstand, eller om de er døde«, siger han om den dramatiske indsats.

Han så vandet fra sprinkleranlægget strømme hen over gulvet ud fra konferencesalen.

»Det var en lille flod af blod«.

Efterhånden som betjentene nærmede sig den konferencesal, hvor ægteparret havde åbnet ild mod ofrene, så de noget, der kunne ligne rørbomber. Det fik kommandocentralen til at beordre dem til at være varsomme med yderligere fremrykning.

Ildkamp kostede angriberne livet

Bombeeksperter undersøger nu, om der var tale om sprængfarlige bomber, der eventuelt blev ødelagt af sprinkleranlæggets vand, inden de detonerede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da politiet efter skyderiet fik indhentet den Ford Expedition, Tashfeen Malik og Syed Rizwan Farook var stukket af i, kom det til en voldsom ildkamp.

Det kom til voldsomme skudsalver mellem parret og politibetjentene. Malik og Farook skød 76 gange. Den snes betjente, der havde omringet deres bil, affyrede 380 projektiler, inden der blev stille. Da var ægteparret dræbt.

Kilder: San Bernardino Sun, Los Angeles Times, NBC News og CNN.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden