Protest. Demonstranter marcherer til støtte for de to mænd – Dwight og Steven Hammond – der har fået deres straffe forlænget med yderligere 4 år. Foto: Les Zaitz/The Oregonian/AP

Protest. Demonstranter marcherer til støtte for de to mænd – Dwight og Steven Hammond – der har fået deres straffe forlænget med yderligere 4 år. Foto: Les Zaitz/The Oregonian/AP

USA

FBI overtager væbnet konflikt med et kendt navn og en gammel strid

Republikanske præsidentkandidater opfordrer bevæbnede mænd i Oregon til at opgive besættelsesaktion.

USA

Et naturreservat i det nordvestlige USA er på vej ind i det tredje døgn som centrum for en væbnet konflikt, der inkluderer cowboyhatte og en vred mand med et efternavn, der er berømt i den slags sager: Bundy.

Forbundspolitiet FBI, som har overtaget sagen fra det lokale politi, har foreløbigt undgået enhver direkte konfrontation med de bevæbnede mænd. De lokale skoler er lukket resten af ugen af sikkerhedshensyn.

Konflikten begyndte lørdag, da cirka 300 demonstranter dukkede op i den lille by Burns i delstaten Oregon for at støtte en far og en søn, som skal flere år i fængsel for to gange at have sat ild til landområde ejet af den amerikanske regering. Mændene har forsvaret sig med, at de gjorde det for at bekæmpe invasive planter og forebygge nye brande. Men den ene gang røg deres egen brand ud af kontrol.

Demonstranterne mener, at de to mænd er blevet trynet af myndighederne.

Protesten tog dog en uventet drejning, da en lille gruppe mænd med våben besatte det nærliggende hovedkvarter for naturreservatet Malheur National Wildlife Refuge

NYHED .

Gruppens talsmand, Ammon Bundy, mener, at reservatet har kostet 100 kvægfarmere deres land og er anlagt i strid med forfatningen.

»Det er et meget godt eksempel på, at regeringen ødelægger folks levebrød for at lave sig en lille park. Vi ønsker, at regeringen retter sig efter forfatningen (...), så folk kan leve og trives uden frygt og uden at blive terroriseret«, siger Bundy til tv-stationen CNN. Manden med cowboyhat har ikke fremlagt dokumentation for sin påstand.

Her til aften er konflikten stadig uløst. Området omkring bygningen er forholdsvis fredfyldt, og ingen betjente har taget opstilling for at overvåge besætterne. De har til gengæld benyttet et tårn, der normalt bruges af fuglekiggere til at overvåge situationen på jorden.

Far som folkehelt

At netop Ammon Bundy står i spidsen for gruppen – og at to af hans brødre ifølge lokale medier er med inde i bygningen – giver sagen ekstra opmærksomhed. Bundy-brødrene er nemlig sønner af kvægfarmeren Cliven Bundy, som forrige år havde hovedrollen, da en stor gruppe bevæbnede mænd endte i en væbnet stand-off mod myndighederne i en strid om kvægavleres ret til at lade deres kvæg græsse på føderale områder.

Alle amerikanere har ret til at bruge føderal amerikansk jord, lød argumentet, og myndighederne endte med – på kort sigt i hvert fald – at give sig for at undgå en eskalering af konflikten.

Det gjorde Cliven Bundy til en helt på den amerikanske højrefløj, hvor flertallet føler, at myndighederne ofte misbruger deres magt over for menigmand.

»Det er folkets pligt at sætte staten på plads. Det er det, som vi, folket, gør her«, siger Ammon Bundy til det lokale nyhedsmedie Oregon Live. Foreløbig udgør ’folket’ dog formentlig ikke mere end cirka 20 mænd.

Debatten om borgernes ret til at forsvare sig med våben over for statsmagten går helt tilbage til dannelsen USA, da amerikanere gjorde oprør mod den britiske konges tyranni.

I en markant tilføjelse til forfatningen, The Bill of Rights, blev retten til at bære våben og skabe private militser listet som nummer 2, The Second Amendment, blandt borgernes rettigheder i det unge land – kun overgået af ytringsfriheden.

Modstand mod »en tyrannisk regering«

Den dag i dag er muligheden for at kunne forsvare sig med våben mod den føderale stats overgreb stadig et af de vigtigste argumenter for tilhængere af en lempelig våbenlovgivning.

Det er »den ultimative måde at stoppe en tyrannisk regering«, som en af de førende republikanske præsidentkandidater, Ted Cruz, ynder at formulere det.

Ved et valgmøde i dag har Ted Cruz dog opfordret Bundy og hans folk til at opgive ævred i god ro og orden.

»Enhver af os har en grundlovssikret ret til at protestere, til at sige, hvad vi mener. Men vi har ikke en grundlovssikret ret til at bruge magt magt og vold«, sagde han ifølge flere nyhedsmedier.

Også to andre kandidater, Marco Rubio og Jeb Bush, har lagt afstand til aktionen i Oregon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

FÅ OVERBLIKKET

De to mænd, som er på vej i fængsel for ildspåsættelse – Dwight og Steven Hammond – har i en skriftlig udtalelse lagt afstand til den væbnede overtagelse af naturreservatets hovedbygning. Men kampen mod det, de ser som myndighedernes overgreb, støtter de.

»Jeg skal 5 år i fængsel for 127 (acres, ca. 50 hektar, red.). Det virker som en smule overkill på mig«, sagde Dwight Hammond forleden til den lokale tv-station KTVZ.

Både han og sønnen har allerede afsonet noget af deres straf, men de skal i fængsel i yderligere 4 år, da straffene er blevet forhøjet.

De to mænd skal her til aften dansk tid påbegynde deres afsoning i et fængsel i Californien.

Foto: Google Maps

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce