Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: J. Scott Applewhite/AP
USA

Her er, hvad du kan forvente og skal lytte efter i Obamas sidste State of the Union-tale

De internationale medier giver deres bud på de vigtigste emner i Obamas sidste State of the Union.

USA

Hvert år gør den amerikanske præsident status over nationens tilstand.

Det gør han i sin State of the Union-tale, der bedst svarer til statsministerens åbningstale i Folketinget herhjemme.

Når den amerikanske præsident, Barack Obama, i år holder sin ottende af slagsen foran Kongressen, er det hans sidste.

Politiken bringer her et udpluk af, hvad internationale medier mener, du kan forvente eller skal holde øje med.

The Economist

Det britiske magasin The Economist udkommer hver uge med radioprogrammet Ugen der kommer (The Week Ahead, red.). I denne uges program pegede det britiske magasins USA-redaktør, John Prideaux, på, hvad Obama ville tale om under sin tale tirsdag. Redaktøren pegede blandt andet på en selvros fra den amerikanske præsident.

Han vil bruge anledningen til at rose sin samlede præsidentperiode,

HØR KLIP FRA TALEN

»Jeg forventer, at han vil bruge anledningen til at rose sin samlede præsidentperiode«, sagde John Prideaux.

»Han vil nævne reformen af sundhedssystemet, som han gennemførte, og han vil nævne hans omvæltning af økonomien efter finanskrisen. Han vil tegne et rimelig rosenrødt billede af, hvordan det går med Amerika«.

»Jeg forventer, han vil snakke en del om økonomi, hvor han har en god historie at fortælle, og så vil han tale om race-problematikken, som er et emne han godt kan lide at tale om«, siger John Prideaux.

Foreign Policy

Det amerikanske udenrigspolitiske magasin Foreign Policy forventer, at præsidenten tager mere udenrigspolitiske emner op.

Der er dog også blevet plads til et par idenrigspolitiske områder.

»På den indenrigspolitiske front, forventes det, at præsidenten peger på den lavere arbejdsløshed, den forbedrede sundhedsdækning og en forbedret bilindustri som bevis for, at hans lederskab har medført resultater«, skriver magasinet.

Han vil have sværere ved at argumentre for sin udenrigspolitik,

Men ifølge magasinet vil en eller flere af i alt fem emner være i fokus, når præsidenten holder sin tale: Den stigende flygtningekrise, krigen mod Islamisk Stat, atomaftalen med Iran, lukningen af Guantanamo og den transatlantiske samarbejdsaftale er således emner, som præsidenten ifølge magasinet vil komme ind på.

ANALYSE

De udenrigspolitiske emner bliver ifølge magasinet sværere at tale om end de indenrigspolitiske:

»Han vil have sværere ved at argumentre for sin udenrigspolitik«, skriver magasinet.

Det begrunder de blandt andet med en stigende udfordring fra Islamisk Stat, den fortsatte flygtningekrise som konsekvens af den »brutale borgerkrig i Syrien« og angreb fra Islamisk Stat på amerikansk jord, hvor »en nylig bølge af skyderier i USA - Chattanooga, San Bernardino og i sidste uge i Philadelphia - som er blevet udført i Islamisk Stats navn«. Alle ting, der gør det sværere for præsidenten at holde sin tale.

Derudover det faktum, at Obama lovede at lukke Guantanamo, hvilket ikke er sket.

New York Times

Den amerikanske avis New York Times har også set på, hvad de forventer af den amerikanske præsident. Ifølge avisens kilder, vil det være en optimistisk præsident, der kommer på talerstolen.

»Du vil høre et stort, optimistisk og generøst syn på fremtiden for Amerika fra præsidenten på tirsdag«, sagde Denis McDonough, præsidentens stabschef, ifølge New York Times til NBC's program Mød Pressen (Meet the Press, red.)

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det amerikanske folk vil ikke lade sig nare, og det vil vi heller ikke,

På trods af stabschefens udtalelser forventer avisen en præsident, der fokuserer på udenrigspolitiske udfordringer:

»State of the Union-taler er ofte fokuseret på indenrigspolitiske emner, det er dog mere sandsynligt, at Obama vil bruge en stor del af tiden på at tale om udenrigspolitiske udfordringer«, skriver avisen.

Hvis præsidentens tale bliver for rosenrød, står kritikerne allerede klar.

»Det amerikanske folk vil ikke lade sig nare, og det vil vi heller ikke«, sagde den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, i et statement mandag.

»Vi har ikke behov for mere rosenrød retorik fra en 'lame-duck' præsident«, sagde Paul Ryan med henvisning til, at Obama er på vej ud af Det Hvide Hus, og derfor kaldte ham en 'lame-duck', som amerikanerne bruger til at tale om en præsident, når han er på vej ud af embedet, og derfor har begrænset indflydelse. »Vi har behov for konkret handling til at adressere vores nationale sikkerhedstrusler«, fortsatte han.

Obama afholder sin State of the Union-tale foran Kongressen klokken 21.00 amerikansk tid.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce