Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

I sin sidste tale om nationens tilstand sammenlignede præsident Barack Obama indsatsen mod kræft med rejsen til Månen. Kilde: AP /

USA

Obama: USA vil kurere kræft én gang for alle

I sin sidste tale om nationens tilstand sammenlignede præsident Barack Obama indsatsen mod kræft med rejsen til Månen.

USA

Det vil først ske længe efter, at Barack Obama har forladt Det Hvide Hus, men nu skal missionen have alt, hvad den kan trække:

USA skal lede verden til en endegyldig kur mod kræft.

Sådan lød et af de skarpeste budskaber, da præsidenten i nat dansk tid holdt sin årlige tale om nationens tilstand i Kongressen, USA's svar på Folketinget.

Med kun et år tilbage som præsident havde han lige så meget fokus på fremtiden, som han havde på nutiden i denne hans sidste tale fra podiet i Kongressen.

Han lavede en reference til USA's rumprogram i slutningen af 1950'erne og i 1960'erne, som blev bygget »næsten fra den ene dag til den næste« og 12 år senere satte en mand på Månen før russerne. Nu skal amerikanerne tage endnu et teknologisk kvantespring.

»Sidste år sagde vicepræsident Biden, at med et nyt 'spring mod Månen' ville vi kurere kræft. I sidste måned arbejdede han sammen med Kongressen om at give forskere på Det Nationale Sundhedsinstitut de fleste ressourcer, de har haft i over et årti. Så i aften annoncerer jeg en ny national indsats for at få det gjort«, sagde Obama.

ANALYSE

Vicepræsident Joe Biden bliver sat i spidsen, og det er et emne, som betyder enormt meget for ham. Han mistede sin søn Beau til hjernekræft for cirka et år siden.

»For de kære, vi har mistet; for de familier, vi stadig kan redde - lad os gøre USA til det land, som kurerer kræft én gang for alle«, sagde Obama med kampgejst i stemmen, inden han vendte sig om mod Biden - der traditionen tro sad bag ham - og tilføjede glad »hvad siger du til det?«.

Biden pegede smilende på præsidenten, hvis melding fik selv mange af republikanerne til at deltage i stående klapsalver.

Ifølge det politiske nyhedssite The Hill mødtes en gruppe folk fra biotekfirmaer, medicanlfirmaer, læger og forskere tidligere på dagen for at danne gruppen 'Cancer MoonShoot 2020' - en direkte reference til Bidens tale fra sidste år.

Foto: Evan Vucci/AP

Indsatsen mod kræft var dog kun én blandt enormt mange emner, som præsidenten kom ind på.

Den hårde kamp mod terrorgruppen Islamisk Stat, behovet for at sætte ind over for klimaforandringer - også for økonomiens skyld - behovet for billigere universiteter og ikke mindst hvordan folk i job ikke har nydt gavn af den gode økonomis udvikling.

»Firmaer i en global økonomi kan slå sig ned hvor som helst, og de møder hårdere konkurrence end nogensinde før. Det betyder, at arbejdere har mindre spillerum til at få en lønforhøjelse, firmaer har mindre loyalitet over for lokalsamfund, og mere og mere rigdom bliver koncentreret hos de allerrigeste«, lyder Obamas analyse.

Befolkningens frustrationer viser sig blandt andet i markant støtte til den republikanske præsidentkandidat og forretningsmand Donald Trump, som vil bygge en mur ved grænsen til Mexico og lukke af for muslimers indrejse for nuværende.

ANALYSE

»Demokrati bryder sammen, når den almindelige borger føler, at deres stemme ikke betyder noget; at der er fusket med systemet til fordel for de rige eller de magtfulde eller dem med særinteresser. For mange amerikanere har det sådan nu. Det er en af de få fortrydelser, jeg har som præsident, at uforsonligheden og mistænkeliggørelsen mellem partierne er blevet værre i stedet for bedre«.

Ét markant emne var dog reduceret til en perifer birolle: våbenkontrol. Obama har den seneste uge skældt kraftigt ud på netop Kongressen for ikke at gøre nok for at forebygge de tusindvis af skuddrab, som plager USA, men i dag nævnte han kun emnet i en enkelt sætning..

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce