Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
OPRØR. Demonstration på det sted hvor Alton Sterling tirsdag blev slået ihjel af politiet.
Foto: Gerald Herbert

OPRØR. Demonstration på det sted hvor Alton Sterling tirsdag blev slået ihjel af politiet.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiets drab på to sorte mænd har skabt vrede i USA

På to dage har to sorte mænd mistet livet i USA, efter de er blevet skudt af politiet. Videoerne er gået viralt på nettet og har skabt vrede i USA.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Videoen begynder kort tid efter, at manden er blevet skudt.

Blodet har gennemblødt hans hvide t-shirt. Den sorte mand er sunket sammen ved siden af den kvinde, som filmer.

»Hr. betjent, sig, at det ikke er sandt, hvad du lige har gjort ved ham«, siger kvinden til den politimand, der peger en pistol ind gennem bilens siderude i Falcon Heights, Minnesota.

Hun fortsætter:

»Du skød ham fire gange, sir. Han var bare ved at finde sit kørekort og sin registreringsattest frem, sir«.

Kvinden hævder at være mandens kæreste, og hun livestreamede minutterne efter skudepisoden onsdag aften på Facebook.

Manden døde af skuddene mindre end 48-timer efter, at en video, hvor en anden sort mand bliver skuddræbt af politiet, gik viralt.

Alton Sterling i Louisiana

Tirsdag blev en mand ved navn Alton Sterling skudt i Louisiana, da han var blevet tvunget til jorden af to politimænd.

Episoden blev ligeledes filmet og er ligesom skuddrabet fra Minnesota gået viralt på de sociale medier, hvor det har skabt en storm af vrede og frustration over drabene på de to mænd, som mange mener er ubegrundede.

De to episoder sker efter, at der de seneste år har været flere lignende episoder i USA, hvor sorte mænd er blevet dræbt af det amerikanske politi.

I videoen fra Minnesota forklarer kvinden flere gange, at de blev stoppet af politiet, fordi bilens ene baglygte var gået i stykker.

:

Da hendes kæreste rækker ud efter sit kørekort i sin lomme for at give det til politibetjentene, bliver han skudt, forklarer hun på videoen. Her siger hun også, at den afdøde mand inden skyderiet havde fortalt politiet, at han havde en pistol i bilen, som han havde våbentilladelse til.

Politiet har bekræftet skyderiet ifølge New York Times. Mediet skriver også, at den involverede politibetjent er blevet sendt på orlov.

Skudt efter tvunget til jorden

Dagen før, hvor den 37-årige Alton Sterling blev skuddræbt af politiet, blev episoden også filmet og lagt på internettet, optaget af to forskellige vidner.

I den ene video ser man to politimænd tvinge en sort mand ned på jorden. Herefter trækker den ene betjent noget, der ligner en pistol mod manden på jorden. I et øjeblik bliver kameraet sort, og her hører man det, der lyder som en pistol, der bliver affyret.

Det næste man hører på videoen, er en kvinde, som gisper. En mand udbryder »oh, shit«. Kvinden begynder at hulke.

Ifølge en officiel meddelelse fra politiet blev betjentene tilkaldt til stedet efter, at en mand havde ringet til dem og fortalt, at han var blevet truet med en pistol. Her kommer de i kontakt med Alton Sterling. Han bliver skudt og dør samme sted, skriver politiet.

»Du skød ham fire gange, sir. Han var bare ved at finde sit kørekort og sin registreringsattest frem, sir«.

Alton Sterling havde en kriminel baggrund, der også indebar domme for ulovlig våbenbesiddelse, skriver New York Times. Hvorvidt politibetjentene vidste det på tidspunktet for drabet, er dog endnu uvidst, skriver avisen.

Det amerikanske justitsministerium startede onsdag en undersøgelse af sagen, skriver The Guardian.

Demonstrationer efter dødsfald

De to videoer med mændenes dødsfald har ledt til store demonstrationer og protester både på de sociale medier og i forskellige steder på gaden i USA.

Onsdag aften samlede flere hundrede mennesker sig på stedet, hvor Alton Sterling døde i Louisiana. Flere medier skriver, at der blev sunget »black lives matter« og »hands up don't shoot«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kendeordene »black lives matter« blev brugt massivt tilbage i august 2014, hvor en 18-årig sort mand blev skudt af en politibetjent i Missouri. Ordene blev senere navnet på en borgerretsbevægelse.

Torsdag morgen samlede omkring 200 mennesker sig udenfor Minnesotas Guvernør, Mark Daytons, bolig. Her skulle demonstranterne også have sunget sange med ordene »ingen retfærdighed. Ingen søvn«, og: »Mark Dayton, bekymrer du dig?«.

1.152 dræbt af det amerikanske politi

Skyderierne kommer mindre end et år efter, der var lignende protester på gaderne i USA, da en sort mand var blevet skuddræbt af politiet.

Siden 2015 er 1.152 mennesker blevet dræbt af politiet I USA. Heraf var 30 procent af ofrene sorte.

Det betyder, at politiet har dræbt mindst 346 sorte mennesker i USA sidste år.

Det skriver hjemmesiden mappingpoliceviolence.org, som registrerer politivold i USA.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden