Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

USAs præsident Donald Trump mødtes mandag med USAs guvernører om en kommende sundhedsreform. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

USAs præsident Donald Trump mødtes mandag med USAs guvernører om en kommende sundhedsreform. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump: Hvem kunne vide, at sundhedspolitik er så kompliceret?

Donald Trump lover - igen - en snarlig sundhedsplan, der skal erstatte Obamacare. Men republikanerne er splittede.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Donald Trump har erkendt, hvad folk med forstand på sagerne har advaret ham om hele tiden. Sundhedspolitik er kompliceret.

Især når man vil ophæve sundhedsforsikringen for millioner af mennesker og lover at erstatte den med noget, der både er meget bedre og meget billigere. Uden at nogen lades i stikken.

Det garanterede Donald Trump amerikanerne inden præsidentvalget i november uden at forklare hvordan. Efter valget har republikanerne kæmpet for at få den ligning til at gå op.

Alligevel lød Donald Trump overrasket, da han mandag mødtes med staternes guvernører.

»Jeg er nødt til at fortælle jer, det er et utroligt kompliceret område. Ingen vidste, at sundhedspolitik kan være så kompliceret«, sagde Donald Trump.

Præsidenten sagde efter valget, at han hurtigt vil tilbagerulle Barack Obamas sundhedsreform 'Affordable Care Act' også kaldet Obamacare og samtidig erstatte den med en ny plan, der på forhånd er døbt Trumpcare.

Siden har Donald Trump tilkendegivet, at det kan trække ud til næste år, men mandag kaldte han igen planen nært forestående.

»Vi har en plan, som jeg tror bliver fantastisk. Den vil blive præsenteret rimeligt snart«, sagde han.

Ifølge nyhedsmediet The Hill fortalte Trump på mødet guvernørerne, at hans regering vil fremlægge sit eget forslag til en erstaning af Obamacare i løbet af få uger.

En talsmand for Det Hvide Hus har over for tv-stationen ABC afvist at gentage Trumps løfte om, at alle vil beholde deres sundhedsforsikring.

Der er dog stor uenighed i Det Republikanske Parti, hvor en konservativ fløj i årevis har tordnet mod Obamacare, mens andre mærker kravet fra deres vælgere og insisterer på, at de mange, der er blevet forsikrede, skal blive ved med at være det.

I Nevada, hvor omkring 300.000 mennesker er blevet omfattet af ordningen Medicaid, er den republikanske guvernør, Brian Sandoval, bekymret.

»Jeg er én, der har valgt at udvide Medicaid. Det har været meget gavnligt for min stat, og jeg vil sikre, at disse mennesker kan bevare deres dækning«, siger han til avisen New York Times.

Guvernører vil bevare sundhedsadgang

Guvernørerne er enige, siger den demokratiske guvernør i Virginia og formand for guvernørernes nationale organisation, Terry McAuliffe, til avisen.

»Vi vil ikke have, at en eneste af vores borgere mister adgang til kvalitetssundhedsydelser. Vi er alle enige om det. Faktisk vil vi udvide, så alle har adgang til kvalitetssundhedsydelser«, siger han.

Det er Republikanerne i Kongressen, der skal bære en ny lov igennem. Mange af dem har netop været igennem såkaldte 'town hall'-møder i deres lokale distrikter, hvor en del vælgere har stillet kritiske spørgsmål til, hvad der nu skal ske.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En meningsmåling fra Pew Research Center tyder på, at Obamacare er blevet mere populær nu, hvor den kan være på vej til at blive skrottet. 54 procent støtter den, mens 43 procent er imod.

Donald Trump hævder, at det forholder sig anderledes.

»Folk hader den«, sagde han mandag ifølge New York Times.

Republikanerne i Repræsentanternes hus er generelt mere optaget af en hård tilbagerulning af  Obamacare end deres kolleger i Kongressens andet kammer, Senatet, hvor flere ønsker en blødere justering.

Mere til velhavende, mindre til fattige

Et udkast til et lovforslag fra republikanerne i Repræsentanternes Hus er tidligere blevet lækket. Ifølge amerikanske medier vil udkastet rulle udvidelsen af Medicaid tilbage, fjerne strafbeskatningen af dem, der ikke tegner forsikring, og særlige skatter på højindkomstgrupper, forsikringsselskaber og medicinalvirksomheder.

Forslaget vil tilbyde skattarabatter på mellem 2000 og 4.000 dollars om året - cirka 14.000 til 28.000 kroner - til folk, der ikke har adgang til sundhedsforsikring gennem deres arbejde eller regeringsprogrammer, skriver New York Times. På den måde vil lovforslaget ifølge avisen omdirigere føderale midler fra fattigere til mere velhavende amerikanere.

Efter mødet mandag erklærede Mark Walker, der er formand for en stor gruppe på 170 republikanere i repræsentanternes Hus, at han ikke kan støtte udspillet og opfordrer sine partifæller til heller ikke at gøre det.

»Der er alvorlige problemer med hvad, der ser ud til at være vores aktuelle vej til at tilbagerulle og erstatte Obamacare«, lød det i en udtalelse.

Forslaget vil indføre en ny type offentlige ydelser bare med republikansk stempel, forklarede han ifølge tv-stationen CNN.

Samme toner kommer fra Mark Meadows, der er formand for den konservative gruppe House Freedom Caucus. Han erklærede, at han ikke kan stemme for med mindre, der kommer markante ændringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Priserne på sundhedsforsikringer er steget dramatisk under Obamacare. Blandt andet fordi forsikringsselskaber ikke længere må afvise ansøgere med allerede eksisterende sygdomme. Fra 2015 til 2016 voksede priserne med 7,5 procent, mens sundhedsministeriet tidligere har anslået, at de vil vokse hele 22 procent i 2017.

»Vi må arbejde sammen for at redde amerikanerne fra Obamacare«, sagde Donald Trump inden et møde med forsikringsselskaber.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden