Foto: Evan Vucci/AP
USA

Trump & co. afblæser afstemning om Obamacare

Et forsøg på at vedtage en ny sundhedsreform er opgivet på grund af manglende opbakning i præsidentens eget parti.

USA

USA's præsident, Donald Trump, har lidt et stort nederlag i sin hidtil største politiske satsning, kampen mod forgængeren Barack Obamas sundhedsprogram, Affordable Care Act (ACA) - også kendt som Obamacare.

Fredag aften kort efter klokken 21 dansk tid skulle Repræsentanternes Hus i Kongressen have stemt om et nyt lovforslag, der ville afskaffe Obamacare og erstatte den med en ny sundhedspakke, der var skrællet for en række af Obamacares nøgleelementer.

Men kort før afstemningen har republikanerne trukket lovforslaget tilbage i erkendelse af, at det ikke ville blive vedtaget, skriver flere amerikanske medier.

»Præsident Trump har netop ringet mig op (...) 'Vi har lige trukket det tilbage'«, skriver Robert Costa, politisk journalist på Washington Post, på Twitter.

På et pressemøde siger formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, at han foreslog, at de skulle trække forslaget, og at præsidenten var enig heri.

»Vi kom meget tæt på, men vi nåede ikke i mål«, siger Ryan.

Klart flertal ikke nok

Præsidentens republikanske parti har ellers et klart flertal i Repræsentanternes Hus, men i løbet af aftenen stod det klart, at en stor gruppe af hans egne partimedlemmer ville stemme imod forslaget - nogle fordi det ikke var vidtgående nok, og andre, fordi de frygtede reaktionerne blandt vælgere, når det gik op for dem, at Trumps sundhedsreform ville koste millioner af amerikanere den sundhedsforsikring, de havde opnået under Obamacare.

Ifølge Kongressens eget budgetkontor vil 24 millioner flere amerikanere være uden forsikring i 2026, skriver Washington Post.

Allerede næste år vil 14 millioner miste deres forsikring.

Til gengæld vil statsunderskuddet blive 150 milliarder dollars mindre over ti år - godt 1.000 milliarder kroner.

Formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, har netop holdt et pressemøde om beslutningen. Her gjorde han det klart, at selv om Republikanernes modvilje mod Obamas sundhedsreform stadig er stor, så må en afskaffelse vente indtil videre.

Amerikanerne vil »leve med Obamacare i en overskuelig fremtid«, siger Paul Ryan på pressemødet.

ACA skaffede sundhedsforsikring til omtrent 20 millioner amerikanere, der hidtil ikke havde haft råd til at en forsikring, men fik også udbredt kritik især fra USA's højrefløj for at være dyrt og bureaukratisk.

Inden valget havde Trump lovet, at han ville erstatte reformen med en ny, bedre og billigere model, uden at nogle af de personer, der fik en sundhedsforsikring under det gamle program, blev ramt.

Efter flere ugers forhandling stod det klart, at det var lettere sagt end gjort. Det ledte til en fortravlet fredag, hvor Paul Ryan kort efter middag amerikansk tid besøgte Donald Trump i Det Hvide Hus – ifølge flere medier for at fortælle ham, at det ikke var muligt at skaffe de nødvendige stemmer for forslaget.

Donald Trump bebrejdede hurtigt sine politiske modstandere, demokraterne, for nederlaget.

»Trump fortæller mig i et interview, at dette nu er demokraternes fejl«, skriver Maggie Haberman, der dækker Det Hvide Hus for New York Times, på Twitter.

Inden afstemningen havde præsidenten krævet, at afstemningen skulle finde sted, selv om det ikke var sikkert, at der ville være flertal.

Han erklærede, at hvis han tabte slaget om Obamacare i Kongressen, ville han i stedet først prioritere andre reformer inden for bl.a. skattelettelser og et stort økonomisk investeringsprogram i infrastruktur som veje og broer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce