Donald Trump mødte pressen i Det Ovale Værelse efter den aflyste afstemning.
Foto: Evan Vucci/AP

Donald Trump mødte pressen i Det Ovale Værelse efter den aflyste afstemning.

USA

Trump er skuffet, overrasket og på en måde glad efter kuldsejlet opgør med Obamacare

USA's præsident bebrejder demokraterne efter republikanernes forfejlede forsøg på at få ændret Obamacare markant.

USA

Efter sit største politiske nederlag skyder Donald Trump skylden på demokraterne.

»Vi var meget tæt på. 10 til 15 stemmer fra. Måske tættere. Men det er svært at nå til enighed, når man ikke får en eneste demokratisk stemme«.

Sådan sagde en både skuffet og overrasket Donald Trump på et pressemøde i Det Hvide Hus kort tid efter, at republikanerne kastede håndklædet i ringen inden afstemning om en ny sundhedspakke.

Fredag aften skulle Repræsentanternes Hus i Kongressen have stemt om et nyt lovforslag, der ville afskaffe den eksisterende reform og erstatte den med en ny sundhedspakke, der var skrællet for en række nøgleelementer i The Affordable Care Act (ACA), der også er kendt som Obamacare. Men i erkendelse af, at sundhedspakken ikke ville blive vedtaget, blev afstemningen afblæst af republikanerne i sidste øjeblik.

Demokraternes skyld

Ved pressemødet sagde præsidenten, at »alle havde arbejdet hårdt«, og at han selv »havde været en rigtig team player«.

Republikanerne har flertal i Kongressen, men inden afstemningen stod det klart, at også en gruppe af hans egne partimedlemmer ville stemme imod forslaget. Nogle fordi den nye reform gik for vidt - andre fordi den ikke var vidtgående nok.

På en måde er jeg glad for, at jeg fik det af vejen«

Alle demokrater stemte imod, og derfor mener Donald Trump, at demokraterne har skylden for den kuldsejlede reform.

»Jeg har sagt i halvandet år, at Obamacare ikke er bæredygtigt. Forsikringsselskaberne forsvinder, og der er snart stater, som ikke længere er dækket. I nær fremtid vil reformen eksplodere. Og det vil vil demokraterne ikke indse«, sagde han på pressemødet.

»Taberne her er Nancy Pelosi og Chuck Schumer, for nu ejer de Obamacare. Det her er ikke vores lov. Det er deres lov«, sagde han med henvisning til demokraternes ledere i Kongressen.

Trump er overbevist om, at demokraterne i nær fremtid vil ændre mening og »række ud efter republikanerne«, så de kan samarbejde om at få gennemført en ny sundshedpakke.

»Når de er klar, er vi klar«, sagde han på pressemødet.

Nyt forslag

Optimismen fejler ikke noget. Præsidenten tror på, at der kan komme en bedre reform ud af dagens politiske fiasko.

»Måske er det, der er sket i dag, det bedste, der kan ske. Fordi så ender vi med en storartet sundhedspakke i fremtiden efter det her roderi, som vi kommer til at kalde 'The Obamacare Explode'«.

Trump fortryder dog ikke det hurtige forsøg på at ændre sundhedsreformen.

»På en måde er jeg glad for, at jeg fik det af vejen«, sagde Trump ifølge politisk reporter på Washington Post Robert Costa.

»Nu går vi tilbage til det virkelige liv. Og så kan folk se, hvor skidt det står til«, sagde Trump og nævnte også, at han jo aldrig havde sagt, at »Obamacare skulle rulles tilbage og erstattes indenfor 46 dage«.

Trump oplyste ved pressemødet, at republikanerne nu vil prioritere at få reformeret skattesystemet i USA.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce