Foto: Carolyn Kaster/AP
USA

Dommer forhindrer Trump i at straffe indvandrervenlige byer

Man kan ikke tilbageholde penge fra byer, fordi de ikke følger præsidentens udlændingepolitik, siger dommer.

USA

En amerikansk dommer har midlertidigt blokeret for en ordre fra præsident Donald Trump om at tilbageholde føderale midler fra byer, der huser illegale indvandrere.

»Føderale midler, som ikke har noget med indvandring at gøre, kan ikke trues, bare fordi et lovdistrikt fører en udlændingepolitik, som præsidenten ikke er enig i, siger dommer William Orrick i San Francisco tirsdag.

Afgørelsen, der kan påvirke flere end 300 amerikanske byer og amter, der har fordømt Trumps ordre, er endnu et tilbageslag for præsidenten.

Truet med at tilbageholde penge

Han har således også måtte se sine to indrejseforbud rettet mod borgere fra lande med overvejende muslimsk befolkning blive bremset ved flere domstole.

Donald Trump har truet med at tilbageholde 1,7 milliarder dollar fra Santa Clara County og 1,2 milliarder dollar fra San Francisco, fordi de ikke vil give oplysninger om illegale indvandrere til de føderale myndigheder.

James R. Williams, der sidder i byrådet i Santa Clara, beskriver afgørelsen som en historisk bekræftelse af det forfatningsmæssige princip om, at regeringen ikke kan tvinge lokale politikere til at agere føderalt indvandringspoliti.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce