Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: AP/Charlie Neibergall
Foto: Charlie Neibergall/AP

Foto: AP/Charlie Neibergall

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analytiker: Trumps trussel mod FBI-direktør rejser en lang række spørgsmål

Har Trump optaget samtaler med netop fyrede FBI-boss James Comey? Og i så fald: Hvad indeholder de?, spørger Chris Cillizza.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvor skal jeg starte?«.

Sådan skriver den amerikanske tv-station CNN's berømte redaktør og kommentator Chris Cillizza oven på en særdeles begivenhedsrig fredag morgen, amerikansk tid, hvor præsident Donald Trump i en byge af sine legendariske Twitter-beskeder atter har skabt politisk tornado i Washington.

I en af beskederne skriver Trump om den netop fyrede FBI-boss James Comey:

»James Comey må håbe, at der ikke findes 'bånd' af vores samtaler, før han begynder at lække noget til pressen«.

Det udlægger Chris Cillizza som en reel trussel:

»Her har vi en præsident af de Forenede Stater, der åbent truer den netop fyrede FBI-chef til at være stille«.

Ifølge kommentatoren ønsker præsidenten ikke, at FBI-chefen går ud og siger noget negativt om Trump eller fyringen. Og det ønske skal Trump kunne opnå, fordi han angiveligt, måske, måske ikke har en båndoptagelse af deres samtale, der angiveligt, måske, måske ikke kan dokumentere, at det netop er Trumps udlægning af den kontroversielle fyring denne uge, der er den rigtige.

Også CNNs White House producer Kevin Liptak har været ved tasterne:

»Dette tweet markerer en ekstraordinær udvikling i den løbende strid mellem Trump og de bureauer, der undersøgelser de påståede bånd mellem hans kampagne og Rusland«, skriver han.

Ifølge Washington Post har morgenens tweets »dramatisk øget presset« på Comey, så han vil vælge at stille sig frem for Kongressen og rede alle trådene ud.

»Hvis ikke han tilbageviser præsidentens version af begivenhederne, så vil Comeys eftermæle lide skade«, skriver Washington Post i en analyse.

Allerede efter få timer havde CNN en historie med kilder tæt på Comey, der siger, at han ikke er bange for, at samtaler er optaget på bånd.

»Hvis der er et bånd, er det ikke noget, han bekymrer sig om«, sagde kilden.

Huller i forklaringen

Comey har en stående invitation til at møde et særligt udvalg i Senatet tirsdag, som han endnu ikke har svaret på.

Dagens Twitter-ballade skyldes, at flere amerikanske nyhedsmedier har påpeget huller i de årsager til fyringen af Comey, som er kommet fra Trump, hans pressefolk og Det Hvide Hus. En fyring, der kom mens FBI er ved at undersøge, om der var bånd mellem Trump-lejren og Rusland under præsidentvalgkampen.

Ifølge New York Times skulle Trump ifølge to personer, der overhørte samtalen, ved en middag kort efter, at han blev præsident, have bedt FBI-chefen om at sværge loyalitet mod Trump. Det skulle FBI-chefen have afvist.

Ifølge CNN-kommentator Chris Cillizza har den afgåede FBI-boss ikke forholdt sig offentligt til Trumps udlægning af fyringen.

Men ifølge unavngivne kilder, der støtter Comey, vil det ifølge Wall Street Journal være helt skørt, hvis FBI-bossen skulle have sagt til præsidenten, at Trump ikke bliver undersøgt for den russiske forbindelse, som præsidenten ellers har sagt, intet har med fyringen at gøre.

»Trump virker til at være meget interesseret i at holde Comey tavs. Det rejser en lang række spørgsmål. Ved Trump, at Comey ved noget, der ville undergrave påstandene om deres samtaler, den verserende Rusland-undersøgelse eller noget helt andet? Tror Trump virkeligt, at den bedste måde at forholde Comey tavs på er ved at true ham offentligt? Og hvis ja, hvad er det så?«, skriver en forundret Chris Cillizza fra CNN.

Når præsidenten i det voldsomt omdiskuterede tweet - der fik CNN til at gå i breaking news-mode, da også præsidenten truede med at afskaffe de daglige pressemøder her til morgen - antyder, at der måske foreligger en optagelse af samtalerne mellem FBI's tidligere chef Comey og Trump, må det antages, at lydoptagelsen kan dokumentere, at Trump, der taler sandt. Og ikke Comey, hvis han skulle gå ud og sige noget offentligt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden