Donald Trump nægter at svare om, om han har optaget samtaler med FBI-direktør.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Donald Trump nægter at svare om, om han har optaget samtaler med FBI-direktør.

USA

Mulige hemmelige båndoptagelser er centrum for opgør om FBI-chef

Demokraternes leder i Senatet opfordrer præsident Trump til udlevere hemmelige optagelser øjeblikkeligt.

USA

Demokraterne opretholder presset mod præsident Donald Trump efter hans stærkt omstridte fyring af FBI-direktøren James Comey.

Medlemmer af begge partier siger således, at præsidenten må udlevere eventuelle hemmelige båndoptagelser af sine samtaler med forbundspolitiets tidligere leder, James Comey.

Trump skrev i et opsigtsvækkende tweet på det sociale medie Twitter fredag, at »James Comey hellere må håbe på, at der ikke foreligger båndoptagelser af vores samtaler, inden han begynder at lække noget til pressen«.

Talsmænd for Det Hvide Hus har senere afvist at kommentere, hvorvidt præsidentens samtaler rent faktisk er blevet optaget.

Demokraternes leder i Senatet, Chales Schumer, siger til CNN, at »præsidenten må udlevere eventuelle bånd øjeblikkeligt«.

»Hvis de ødelægges, så vil det være et brud på loven«, fastslår han.

Masser af røg

Andre demokrater har i tv-interviews sagt, at den overraskende fyring af Comey er et forsøg på at spænde ben for FBI's efterforskning af påstandene om, at Rusland blandede sig i den amerikanske præsidentvalgkamp sidste år og havde kontakter til Trumps stab.

Demokraterne siger, at præsidenten åbenlyst forsøger at intimidere kritikere.

Senator Mark Warner, som er den ledende demokrat i efterretningsudvalget, siger, at efterforskningen af de russiske forbindelser vil fortsætte. Han siger videre, at hvis der eksisterer båndoptagelser, så vil udvalget sikre, at de bliver bevaret.

»Jeg vil ikke sige præcist, hvor vi er på nuværende tidspunkt, men jeg kan konstatere, at der er forfærdelig megen røg. Men vi har ikke fundet ild på nuværende tidspunkt«.

Warner siger også, at han gerne havde set den tidligere FBI-direktør vidne i Senatet om efterforskningen af forbindelserne mellem Rusland og Trumps medarbejdere sidste år, da han blev spurgt om det.

»Jeg synes, at Comey fortjener en chance for give den amerikanske befolkning sin version af sagen«, siger han.

Trump begrundede fyringen af Comey med, at de mange tusinde ansatte i USA's forbundspoliti ikke havde længere havde tillid til ham.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce