Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

President Donald Trump listens in the Oval Office of the White House in Washington, Thursday, May 18, 2017, during his meeting with Colombian President Juan Manuel Santos. (AP Photo/Susan Walsh)
Foto: Susan Walsh/AP

President Donald Trump listens in the Oval Office of the White House in Washington, Thursday, May 18, 2017, during his meeting with Colombian President Juan Manuel Santos. (AP Photo/Susan Walsh)

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA-ekspert: Trump har »startet en ildebrand, han ikke selv kan slukke«

Når undersøgelsen af Trumps kampagnes forbindelser udvikler sig drastisk dag for dag, så er det i store træk præsidentens egen håndtering, der er årsagen, mener ekspert.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag kom det frem, at den fyrede FBI-chef James Comey om et par uger skal vidne for Kongressen om omstændighederne omkring sin fyring.

Endnu engang blev det altså slået fast, at sagen om Donald Trump og hans kampagnefolks kontakt til Rusland under sidste års valgkamp ikke vil dø.

I ugerne siden Comeys fyring har den ene forside efter den anden i de amerikanske medier været dedikeret til endnu en skandale, der blot føjer til præsidentens i forvejen lange lister over kvaler.

Og selv om megen af dækningen stadig er præget af spekulationer, understreger USA-ekspert og forsker ved Syddansk Universitet Niels Bjerre Poulsen, at præsidenten i sin håndtering er sin egen værste fjende.

»Fra starten har præsidenten brugt umenneskelig energi på at affeje mistankerne mod sin kampagne, og han har konsekvent nægtet at anerkende, at nogle af de her sager har været håndteret dårligt. Det spænder ben for ham gang på gang«, siger Niels Bjerre Poulsen og fortsætter:

»Hans forsøg på at få stoppet skriverierne om Rusland og hans egen rolle i sagen har i vid udstrækning været med til at gøre situationen værre«.

Toppen af isbjerget

Nu kan Donald Trump se frem til en nærmest cirkuslignende stemning i den amerikanske hovedstad, Washington D.C., når Comey i starten af juni lader sig afhøre.

New York Times har efterfølgende beskrevet, at Trump i et møde med ingen ringere end den russiske udenrigsminister skulle have kaldt Comey for en »rigtig tosse« og at hans fyring havde fjernet en stor del af det pres, som FBI-chefens undersøgelser havde pålagt præsidenten.

»Med historier som den er det jo nemt at underholde den tanke, at præsidenten i sin fyring af Comey forsøger at forhindre undersøgelsen i at fortsætte. Og de fleste journalister og politikere spørger nu sig selv, om det bare er toppen af isbjerget. Vi har set en masse røg, men er der ildebrand noget sted?«, siger Niels Bjerre Poulsen og tilføjer:

»Præsidentens handlinger og måde at håndtere det på har startet en ildebrand, han ikke selv kan slukke, som det ser ud i øjeblikket«.

Udenfor citat taler man jo om muligheden for en rigsretssag mod præsidenten, og i øjeblikket virker det ikke som et fuldstændigt utænkeligt scenarium

En stor del af interessen samler sig i øjeblikket om Trumps egne udtalelser, den manglende indsigt i hans forretningsimperiums økonomiske interesser i Rusland og flere af hans tætte rådgivere i Det Hvide Hus og fra hans kampagne.

Politik erstatter jura

Men for Donald Trump er den juridiske efterforskning én ting. Noget andet er den politiske kalkule, der foregår i hovederne på hans partifæller i Kongressen, forklarer Niels Bjerre Poulsen.

»Uden for citat taler man jo om muligheden for en rigsretssag mod præsidenten, og i øjeblikket virker det ikke som et fuldstændigt utænkeligt scenarium. Men det forudsætter, at republikanerne, der i øjeblikket sidder på magten i begge Kongressens kamre, vender sig mod præsidenten«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og vil man forsøge at forudse det republikanske lederskabs næste skridt, så skal man skele til meningsmålingerne, der i øjeblikket ikke er rar læsning, hvis man er republikaner.

»De lider i målingerne, men så længe at opbakningen til præsidenten er høj blandt de republikanske kernevælgere - hvilket den fortsat er i øjeblikket - så kommer man nok ikke til at vende Trump ryggen«, siger Niels Bjerre Poulsen.

Han refererer til situationen fra 1998, hvor daværende præsident Bill Clinton blev sat for en rigsret på grund af sagen om hans forhold til den unge praktikant Monica Lewinsky. Præsidenten endte med at blive frikendt - delvist fordi det demokratiske parti fastholdt støtten i Kongressen på grund af præsidentens høje popularitet.

Trumps popularitet er omvendt ved at erodere - og det kan være et dårligt varsel for præsidenten.

»Republikanske politikere valgt med små marginer i svingdistrikter i 2016 kigger nervøst mod midtvejsvalget i 2018. Hvis Trump ikke får bremset blødningen, lægger sin stil om og stopper med at grave sig længere ned i det i forvejen dybe hul, han befinder sig i, så vil vi uden tvivl høre republikanske røster, der vil kræve en rigsretssag«, siger Niels Bjerre Poulsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden