Donald Trump Jr. var synlig i valgkampen - her på kampagnebesøg i Indiana. Nu er han atter i søgelyset.
Foto: Darron Cummings (arkiv)/AP

Donald Trump Jr. var synlig i valgkampen - her på kampagnebesøg i Indiana. Nu er han atter i søgelyset.

USA

New York Times: Trumps søn vidste, at Putin-styret stod bag Clinton-smuds

Nettet strammes om Donald Trump jr. efter afsløring af hemmeligt ruslandsmøde

USA

Sagen om Donald Trump jr.’s møde med en russisk advokat for at få kompromitterende oplysninger om Hillary Clinton tager nu en alvorlig drejning for præsidentens 39-årige søn.

New York Times skriver i dag, at Donald Trump jr. på forhånd var informeret om, at advokat Natalia Veselnitkajas oplysninger var en del af Putin-styrets forsøg på at støtte hans far i præsidentvalgkampen.

Ifølge avisen skrev pr-agenten Rob Goldstone, der arrangerede mødet med den russiske advokat, i en email til Donald Trump jr., at materialet var en del af Putin-styrets forsøg på at støtte hans fars kandidatur.

Donald Trump jr. mødtes 9. juni 2016 sammen med præsident Trumps svigersøn Jared Kushner og kampagneleder Paul Manafort med advokaten.

I første omgang hævdede Trump jr. at mødet blot havde drejet sig om Ruslands forbud mod adoption af russiske børn til amerikanske statsborgere - et forbud, der er udløst af USA’s såkaldte Magnitsky-lov, der indfører sanktioner mod russiske statsborgere, som USA mener har medansvar for krænkelser af menneskerettighederne.

Men efter at avisen fremlagde flere oplysninger skiftede Trump jr. forklaring, og erkendte at mødet var kommet i stand fordi advokaten havde kompromitterende materiale om Clinton.

Som alle andre forsøgte Trump-kampagnen blot at skaffe oplysninger om Clintons forhold, ligesom demokraterne gravede i Donald Trumps fortid, lød det nu fra Trump jr.

En sag uden fortilfælde

Ifølge Trump jr. påstod Natalia Veselnitkaja bl.a. at kende til russiske pengedonationer til demokraterne, men de tre topfolk fra Donald Trumps inderkreds fandt hendes oplysninger »vage, tvetydige og usammenhængende«.

Men hvis avisens oplysninger holder, ligner mødet ikke længere en almindelig begivenhed i en skarp og brutal valgkamp. Hvis Trump jr. var klar over, at de informationer, han var ude efter stammede direkte fra en udenlandsk regering er det en sag uden fortilfælde i USA.

Det var Rob Goldstones klient, den russiske popsanger Emin Agalarov, der havde opfordret agenten til at arrangere mødet. Ifølge Goldstone fortalte Agalarov ham at advokaten sad inde med vigtige oplysninger, som Trump-folkene burde høre om. Popsangerens far er en russisk forretningsmand med tætte forbindelser til Putin-styret.

Rob Goldstone benægter, at han nogensinde var klar over at oplysningerne kom fra den russiske regering. Men det er ifølge New York Times i direkte modstrid med den mail, han sendte til Donald Trump jr., og som tre kilder har beskrevet indholdet af overfor avisens journalister.

Hvad vidste præsidenten?

Putin-styret benægtede i går at kende til mødet mellem den russiske advokat og Donald Trump jr. og at være ophavsmænd til oplysninger af nogen art.

Nu spøger det centrale spørgsmål igen: Hvad vidste præsidenten, og hvornår vidste han det?

Hvis Donald Trump har været indforstået med, at sønnen tog imod den russiske regerings oplysninger, er det den hidtil mest alvorlige anklage mod Trump i hele det skandalekompleks, der har plaget hans regeringstids første halve år.

Donald Trump jr. har ingen direkte rolle i Det Hvide Hus - han styrer familiefirmaet mens faderen er i Washington. Men han kan nu alligevel regne med at skulle stille til afhøring hos både justitsministeriets særlige undersøger, Robert Mueller, og de udvalg i Kongressen, der undersøger sagen.

Samtidigt lægger afsløringerne yderligere pres på Jared Kushner, der er en af Trumps mest centrale rådgivere og på præsidenten selv.

Og Donald Trumps regering har igen afsporet sin egen politiske dagsorden. I weekenden generobrede bl.a. amerikanske styrker byen Mosul fra Islamisk Stat, og præsidenten havde en oplagt lejlighed til at fejre et resultat i krigen, som han har lovet at føre sejrrigt til ende.

Nu sidder Donald Trump i stedet atter fast i det russiske morads, som hans søn har gjort det endnu vanskeligere for sin far at komme fri af.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce