Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Donald Trump Jr. var synlig i valgkampen - her på kampagnebesøg i Indiana. Nu er han atter i søgelyset.
Foto: Darron Cummings (arkiv)/AP

Donald Trump Jr. var synlig i valgkampen - her på kampagnebesøg i Indiana. Nu er han atter i søgelyset.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

New York Times: Trumps søn vidste, at Putin-styret stod bag Clinton-smuds

Nettet strammes om Donald Trump jr. efter afsløring af hemmeligt ruslandsmøde

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sagen om Donald Trump jr.’s møde med en russisk advokat for at få kompromitterende oplysninger om Hillary Clinton tager nu en alvorlig drejning for præsidentens 39-årige søn.

New York Times skriver i dag, at Donald Trump jr. på forhånd var informeret om, at advokat Natalia Veselnitkajas oplysninger var en del af Putin-styrets forsøg på at støtte hans far i præsidentvalgkampen.

Ifølge avisen skrev pr-agenten Rob Goldstone, der arrangerede mødet med den russiske advokat, i en email til Donald Trump jr., at materialet var en del af Putin-styrets forsøg på at støtte hans fars kandidatur.

Donald Trump jr. mødtes 9. juni 2016 sammen med præsident Trumps svigersøn Jared Kushner og kampagneleder Paul Manafort med advokaten.

I første omgang hævdede Trump jr. at mødet blot havde drejet sig om Ruslands forbud mod adoption af russiske børn til amerikanske statsborgere - et forbud, der er udløst af USA’s såkaldte Magnitsky-lov, der indfører sanktioner mod russiske statsborgere, som USA mener har medansvar for krænkelser af menneskerettighederne.

Men efter at avisen fremlagde flere oplysninger skiftede Trump jr. forklaring, og erkendte at mødet var kommet i stand fordi advokaten havde kompromitterende materiale om Clinton.

Som alle andre forsøgte Trump-kampagnen blot at skaffe oplysninger om Clintons forhold, ligesom demokraterne gravede i Donald Trumps fortid, lød det nu fra Trump jr.

En sag uden fortilfælde

Ifølge Trump jr. påstod Natalia Veselnitkaja bl.a. at kende til russiske pengedonationer til demokraterne, men de tre topfolk fra Donald Trumps inderkreds fandt hendes oplysninger »vage, tvetydige og usammenhængende«.

Men hvis avisens oplysninger holder, ligner mødet ikke længere en almindelig begivenhed i en skarp og brutal valgkamp. Hvis Trump jr. var klar over, at de informationer, han var ude efter stammede direkte fra en udenlandsk regering er det en sag uden fortilfælde i USA.

Det var Rob Goldstones klient, den russiske popsanger Emin Agalarov, der havde opfordret agenten til at arrangere mødet. Ifølge Goldstone fortalte Agalarov ham at advokaten sad inde med vigtige oplysninger, som Trump-folkene burde høre om. Popsangerens far er en russisk forretningsmand med tætte forbindelser til Putin-styret.

Rob Goldstone benægter, at han nogensinde var klar over at oplysningerne kom fra den russiske regering. Men det er ifølge New York Times i direkte modstrid med den mail, han sendte til Donald Trump jr., og som tre kilder har beskrevet indholdet af overfor avisens journalister.

Hvad vidste præsidenten?

Putin-styret benægtede i går at kende til mødet mellem den russiske advokat og Donald Trump jr. og at være ophavsmænd til oplysninger af nogen art.

Nu spøger det centrale spørgsmål igen: Hvad vidste præsidenten, og hvornår vidste han det?

Hvis Donald Trump har været indforstået med, at sønnen tog imod den russiske regerings oplysninger, er det den hidtil mest alvorlige anklage mod Trump i hele det skandalekompleks, der har plaget hans regeringstids første halve år.

Donald Trump jr. har ingen direkte rolle i Det Hvide Hus - han styrer familiefirmaet mens faderen er i Washington. Men han kan nu alligevel regne med at skulle stille til afhøring hos både justitsministeriets særlige undersøger, Robert Mueller, og de udvalg i Kongressen, der undersøger sagen.

Samtidigt lægger afsløringerne yderligere pres på Jared Kushner, der er en af Trumps mest centrale rådgivere og på præsidenten selv.

Og Donald Trumps regering har igen afsporet sin egen politiske dagsorden. I weekenden generobrede bl.a. amerikanske styrker byen Mosul fra Islamisk Stat, og præsidenten havde en oplagt lejlighed til at fejre et resultat i krigen, som han har lovet at føre sejrrigt til ende.

Nu sidder Donald Trump i stedet atter fast i det russiske morads, som hans søn har gjort det endnu vanskeligere for sin far at komme fri af.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden