Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Carolyn Kaster/AP

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trumps søn efter tilbud om russisk smuds på Clinton: »Jeg elsker det«

Analyse. Donald Trump Jr. vidste, at han fik info fra Kreml. Hvad vidste hans far?

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Præsident Trumps ældste søn er i store vanskeligheder, efter at han i går blev tvunget til at offentliggøre de e-mails, der dannede grundlag for mødet mellem tre Trump-toprådgivere og den russiske advokat Natalia Vetelnitskaja. New York Times havde allerede inden fået fat i korrespondancen.

»Det er følsomme informationer fra højeste niveau, men det er en del af Ruslands og dets regerings støtte til Donald Trump«, skriver vennen Rob Goldstone, der arrangerede mødet med »den russiske regeringsadvokat«, som hun omtales i de pågældende mails. Oplysningerne »vil kunne belaste Hillary og hendes omgang med Rusland og vil være meget nyttige for din far«, lover Goldstone.

»Hvis det er, hvad du siger, elsker jeg det, især senere på sommeren«, svarer Donald Trump Jr.

Dermed falder præsidentens 39-årige søns hidtidige forklaringer om, at mødet ikke havde forbindelse til den russiske regering, ikke alene til jorden. Donald Trump Jr. kan have forbrudt sig mod den lov, der forbyder udenlandsk støtte til valgkampe – og måske i endnu skrappere paragraffer.

»Det er en virtuel rygende pistol«, siger tv-stationen MSNBC’s juridiske ekspert Matthew Miller om de nye e-mails.

Robert Mueller har fået nye spor

Hvis det bare var aviserne, kunne præsident Trump måske springe op og falde ned på det hele og råbe ’fake news’ i vanlig stil. Men nu betaler han prisen for, at han i maj blev tvunget til at lade sit justitsministerium udpege en særlig undersøger i sagen.

Robert Mueller får med de mange afsløringer en bestillingsliste til sine undersøgelser. Han kan tvinge Donald Trump Jr. til at afgive forklaring under ed. Han kan få retten til at kigge dybere i Donald Trumps e-mails og eventuel yderligere kommunikation om sagen.

Mueller har samlet et hold af erfarne efterforskere og anklagere, der er ved at udrede de mange tråde i sagen. Men lige nu er det næsten for nemt: De behøver blot at slå op i morgenavisen for at finde ud af, hvad de skal spørge om i dag.

To af de centrale figurer i ruslandsundersøgelsen, tidligere kampagneleder Paul Manafort og tidligere national sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, er blevet skubbet ud i mørket af Trump. I en normal situation ville det ligge ligefor at skære de næste døde heste fri af diligencen og køre videre. Det er trods alt en af præsidentens mænds vigtigste opgaver aldrig at blive et problem for præsidenten.

Men så enkelt går det nok ikke med de familiemedlemmer, der nu er i fokus. Donald Trump kan ikke bare fyre sin svigersøn Jared Kushner eller lade sin egen søn tage skraldet.

Den offentlige afhøring af Donald Trump Jr. i Kongressens undersøgelsesudvalg, der nu formentlig er i vente, får en helt anden dimension, end hvis det havde været en almindelig rådgiver. Første spørgsmål: Hvad vidste din far om mødet og hvornår?

Når advokater begynder at blande sig, ringer alle alarmklokker med god grund for en politiker.

Tænk på Bill Clintons sexsag i 1990’erne. Han kunne roligt have indrømmet over for den daværende særlige undersøger, at han havde en affære med sin praktikant. Det er ikke ulovligt. Men det var en politisk næsten uantagelig indrømmelse, og Clintons løgn i vidneskranken endte med at bringe ham i vanskeligheder.

Donald Trump Jr. kan ende i en lignende situation. Selv hvis han ikke har brudt loven, kan efterforskningen føre til nye dybt politisk problematiske afsløringer. Under normale omstændigheder kan en sigtet nægte at udtale sig med henvisning til den femte tilføjelse i USA’s forfatning. Det kan være en fornuftig juridisk strategi. Men den er næsten umulig at bære politisk for hans far.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politisk fokus er igen forduftet

Ifølge New York Times’ artikler blev præsident Trump rasende, da han hørte om artiklerne om juniors møde. Ikke på grund af forsøget på at indsamle smuds fra Kreml, men fordi ruslandssagen nu igen er i fokus. Og man forstår ham.

Forleden tilbageerobrede irakiske styrker Mosul, og Islamisk Stat er slået tilbage. Det var et af Trumps centrale valgløfter at føre en succesrig kampagne mod kalifatet. Dette kunne have været Trumps embedsperiodes hidtil største sejr. Men i stedet er Det Hvide Hus nu belejret og i fuld krisestyringsindstilling, efter at endnu en russisk forbindelse er blevet oprullet.

Der er groft sagt to stridende fraktioner internt i Trumps Hvide Hus: nationalisterne, der ønsker en hård populistisk kurs, og de moderate, der ønsker en mere traditionel linje. Trump træffer i høj grad beslutninger ved at lade de to grupper kæmpe og vurdere sit næste skridt ved at lytte til den interne strid.

Men konflikten kan ikke holdes i Det Hvide Hus – den skyller over med anonyme angreb mellem de to fraktioner i medierne, og den seneste historie synes at være endnu et eksempel på, at hans inderkreds lækker som en si.

New York Times har hele tre kilder internt i Det Hvide Hus, der har fortalt om Trump Jr.s møde med den russiske advokat – det ligner et bevidst forsøg på at save præsidentens søn og svigersøn midt over. Hvem står bag?

Trump er snart nødt til at skifte strategi og lægge en klarere linje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvor længe er Trump urørlig?

Hos Trumps kernevælgere i USA’s landområder bider sagen fortsat ikke rigtig. Selv om præsidenten er historisk upopulær, har han et stort segment af det republikanske bagland bag sig. Derfor er han foreløbig politisk urørlig, og partifællerne i Kongressen skal ikke nyde noget af at trække tæppet væk under ham med en rigsretssag eller lignende.

Det kan kun to forhold ændre: Hvis Trumps kernevælgere begynder at svigte ham i stimer, så præsidenten bliver en møllesten om halsen på sit parti – eller hvis Muellers team af blodhunde finder et link mellem Kreml og Trump Tower, der er så skandaløst, at republikanerne ikke kan ignorere det uanset de enorme politiske omkostninger, det vil påføre deres parti.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden