Donald Trump sammen med de republikanske topfigurer i Kongressen, Mitch McConnell og Paul Ryan.
Foto: Evan Vucci (arkiv)/AP

Donald Trump sammen med de republikanske topfigurer i Kongressen, Mitch McConnell og Paul Ryan.

USA

Kongressen vil holde snor i Trump og Rusland

USA's kongres vil skærpe sanktioner over for Rusland og sikre, at Trump ikke på egen hånd lemper tiltag.

USA

Republikanere og demokrater i Kongressen i USA er blevet enige om at fremsætte et lovforslag om at skærpe landets sanktioner mod Rusland.

EU udtrykker bekymring over forslaget, og ifølge nyhedsbureauerne AP og Reuters vil det heller ikke falde i god jord hos USA's præsident, Donald Trump.

Bliver loven vedtaget, vil den således begrænse Trumps mulighed for på egen hånd at ophæve eller lempe sanktioner mod Rusland, skriver Reuters.

Lovpakken indeholder en passage om, at præsidenten ikke uden om Kongressen kan ændre på sanktioner mod Rusland.

Hvis Trump foreslår tiltag, der markant ændrer den amerikanske politik over for Rusland, skal han ifølge udkastet fremsende en rapport til Kongressen.

Herefter har medlemmerne mindst 30 dage til at godkende eller afvise præsidentens forslag.

I forvejen har USA indført en række sanktioner mod Rusland. Det er sket som følge af landets påståede indblanding i den amerikanske præsidentvalgkamp i efteråret samt landets militære aktioner i Ukraine og annekteringen af den ukrainske halvø Krim.

Trump mødtes med Putin

Trump, der mødte Ruslands præsident, Vladimir Putin, tidligere i juli ved et G20-topmøde i Hamburg og betegnede det som en »ære«, er blevet kritiseret for at være for forsonende over for Putin og Rusland.

»Tager man Ruslands mange overtrædelser i betragtning - og præsident Trumps tilsyneladende manglende evne til at håndtere dem - så er det nødvendigt med en stærk sanktionslov«, siger Chuck Schumer, minoritetsleder i Senatet, ifølge AP.

Putin har nægtet enhver russisk indblanding i præsidentvalget i USA, og Trump har afvist påstande om, at hans kampagnestab samarbejdede med Rusland.

Lovforslaget, som Chuck Schumer forventer bliver vedtaget uden problemer, omfatter også nye sanktioner mod Iran og Nordkorea.

Udsigten til nye selvstændige amerikanske sanktioner mod Rusland vækker bekymring i Bruxelles. EU-Kommissionen opfordrer USA til at koordinere tiltagene med sine partnere i G7 ifølge Reuters.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce