Donald Trump Jr. har været under stigende pres i sagen om mødet med russere.

Donald Trump Jr. har været under stigende pres i sagen om mødet med russere.

USA

Donald Trump jr. reddet fra den politiske gabestok - foreløbig

Ruslandsundersøgelserne fortsætter i denne uge i USA’s Senat, men hovedpersonen fik i sidste øjeblik lov at melde fra.

USA

Donald Trumps søn undgik på et hængende hår at blive tvunget til at vidne om sin rolle i det sagskompleks om faderens kampagnestabs forbindelser til Rusland, der har martret præsidentens første seks måneder i jobbet.

Fredag blev Donald Trump jr. og tidligere kampagneleder Paul Manafort enige med Senatets efterretningsudvalg om at aflyse en planlagt offentlig afhøring i denne uge. I stedet afhøres de to ved et lukket møde, og de har sagt ja til frivilligt at udlevere en række af deres personlige dokumenter og e-mails, der relaterer sig til sagen.

Dermed er forestillingen, der ville have fået ethvert tv-apparat i Washington til at stå tændt, foreløbig aflyst. Men før eller siden skal der være en offentlig afhøring, siger den republikanske udvalgsformand, Chuck Grassley.

»Trump jr. og Manafort samarbejder med mit udvalg og vil udlevere dokumenter og besvare spørgsmål fra medarbejdere og medlemmer. Men de vil også møde frem i det åbne«, skriver Grassley på Twitter og understreger, at det er en formel afhøring – ikke blot en uformel snak.

Dermed træder de to i fodsporene på Trumps svigersøn og toprådgiver Jared Kushner, der i dag sætter sig i vidneskranken hos Senatets efterretningsudvalg til en lukket afhøring.

Trekløveret hørte til den absolutte inderkreds i Trump-kampagnen og deltog alle i mødet med en russisk advokat sidste år, der havde til formål at få oplysninger fra den russiske regering, der kunne underminere Hillary Clinton.

Dermed får de amerikanske politikere for første gang mulighed for at stille deres spørgsmål direkte til hovedpersonerne, herunder det helt centrale: Hvad vidste præsident Donald Trump om forsøgene på at få oplysninger fra Rusland – og hvornår vidste han det?

Offentligheden må vente med at få svar.

I kløerne på garvede politikere

Donald Trump jr. lovede ellers efter afsløringen af det hemmelige møde i et interview med Fox News, at han ville afgive forklaring under ed til Kongressens undersøgelsesudvalg.

Men nu har Trump jr. slået bak. Det ligner isoleret set en klog beslutning. Selv hvis Donald Trump jr. ikke har noget at skjule i juridisk forstand, har hans far meget på spil politisk. Den politisk urutinerede præsidentsøn lignede et let bytte for de garvede politikere i senatsudvalget, hvor flere har baggrund som advokater og offentlige anklagere.

Donald Trump jr. kunne i den scenografi let få sagt noget forkert eller uoverlagt, der ville sætte ham i gabestokken og give endnu mere skyts til hans fars opposition. Manafort er politisk mere rutineret, men selv de helt klart lovlige dele af hans omfattende forretningsforbindelser til russere er lette at fremstille som suspekt samarbejde med USA’s modstandere.

Et tredje nøglevidne, Glenn Simpson, der skulle have optrådt onsdag, har afvist at lade sig afhøre af udvalget med henvisning til den amerikanske forfatnings femte tillæg, der giver enhver ret til ikke at vidne, hvis han frygter at inkriminere sig selv med sine udtalelser under ed. Simpsons firma stod bag udarbejdelsen af et dossier, som cirkulerede under valgkampen, og hvori det påstås, at Rusland har en række slibrige klemmer på Donald Trump efter at have overvåget Trump under besøg i Moskva.

Donald Trump har op til afhøringerne imidlertid skabt nye overskrifter i sagen. Præsidenten gav sin egen justitsminister tørt på i et interview med The New York Times, fordi Jeff Sessions har erklæret sig inhabil i undersøgelserne.

»Jeff Sessions tog jobbet, begynder på arbejde og erklærer sig så inhabil, hvilket jeg helt ærligt synes er unfair over for præsidenten«, sagde Donald Trump. »Hvordan kan man tage jobbet og så erklære sig inhabil? Hvis han havde erklæret sig inhabil, før han tog imod jobbet, så ville jeg have sagt ’tak, Jefff, men jeg vælger ikke dig’. Det er – mildt sagt – meget unfair over for præsidenten«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Samtidig fik avisforlydender om, at præsidenten overvejer på forhånd at benåde en række af de implicerede i Ruslands-sagen, Donald Trump til tasterne på Twitter.

»Alle er enige om, at den amerikanske præsident har en uindskrænket ret til at benåde, men hvorfor skal vi tænke på det, når den eneste forbrydelse indtil nu er de læk, der rammer os. Fake news«, skrev Trump.

Der er således rigeligt på blokken for de spørgelystne senatorer før ugens høringer – også selvom hovedparten af de offentlige optrædener er aflyst. Og rigeligt at se til for præsident Trumps nye kommunikationschef, Anthony Scaramucci, der har gjort det til sit erklærede formål at få fokus tilbage på den politiske dagsorden.

Det skal blandt andet ske ved at slå hårdt ned på de omfattende lækager fra Det Hvide Hus, der frustrerer præsidenten.

»I skal gå sammen og træffe den beslutning som hold, at I ikke længere lækker. Hvis I fortsætter med at lække, så vil jeg fyre alle«, lød Scaramuccis opfordring til sine nye medarbejder i en udsendelse på tv-stationen CBS.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce