Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De republikanske ledere i Senatet med Mitch McConnell i spidsen må erkende, at hverken de eller præsident Trump fik overbevist nok af deres partifæller om nyt lovforslag.
Foto: J. Scott Applewhite/AP

De republikanske ledere i Senatet med Mitch McConnell i spidsen må erkende, at hverken de eller præsident Trump fik overbevist nok af deres partifæller om nyt lovforslag.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA-analytiker: Nederlag efterlader Trump og republikanerne i kaos

Efter at endnu et lovforslag om at rulle sundhedsreformen Obamacare tilbage er faldet til jorden, vil splittelsen mellem præsidenten og de politiske kamre forstærkes.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skulle være så enkelt: Først skulle Obamas flagskib af en sundhedsreform afskaffes og så erstattes af en anden og meget bedre. »Repeal and replace«.

Sådan skar præsident Donald Trump sagen ud i valgkampen, og sådan har mange republikanske politikere sagt i årevis.

Og da Trump havde vundet valget og oven i købet kunne glæde sig over republikansk flertal i begge Kongressens kamre - Senatet og Repræsentanternes Hus - så burde det være til at gennemføre.

Men her til morgen faldt endnu et lovforslag om at rulle Obamacare tilbage til jorden i Senatet, og det er et tegn på stærk splittelse mellem præsidenten og de to kamre på 'The Hill', siger redaktør på Kongressen.com, Anders Agner Pedersen.

»Det efterlader det republikanske parti i endnu mere kaos, end det var i forvejen, og kan forstærke den interne splittelse og uenighed, der i forvejen er omsiggribende«, siger Anders Agner Pedersen, efter at det står klart, at tre republikanere sammen med Senatets 48 demokrater valgte at stemme nej til lovforslaget.

»Det viser også, at der overhovedet ikke er fælles fodslag  mellem præsidenten og Capitol Hill, når det handler om, hvad der skal ske og i hvilket tempo«.

Som at skyde sig i begge fødder

Republikanernes udgangspunkt med 'repeal and replace' skaber problemer for politikerne, nu hvor de har magten til rent faktisk at gøre noget, mener Anders Agner Pedersen.

»'Repeal' var et godt retorisk angrebsvåben under valgkampen, men nu tør politikerne ikke gå efter 'repeal', altså at fjerne reformen, for det vil være det samme som at tage sundhedsdækningen fra millioner af amerikanere. Og det er ikke bare at skyde sig selv i foden, det svarer til at skyde sig i begge fødder og i armene«, siger redaktøren.

En tredjedel af senatorerne og alle medlemmer af Repræsentanternes Hus skal til valg om et år, og der vil vælgerne huske, hvis politikerne har hevet tæppet væk under deres sundhedsdækning. Det er politisk sprængfarligt.

Men når det handler om at erstatte reformen, altså 'replace', så er det ikke så enkelt at komme op med en plan for en anden reform, der både kan være mere i overensstemmelse med partiets ideologi, virke fra første dag og samtidig kan fremstilles som en bedre reform end Obamacare.

»Det bider det republikanske lederskab i halen, at de i årevis har talt om at rulle reformen tilbage og erstatte den med noget andet uden nogensinde at forklare, hvad dette andet skulle være. På den måde har Donald Trump en pointe, når han siger til sine partifæller: 'Nu har i talt om det i så lang tid, I må fremlægge et alternativ'«, siger Anders Agner Pedersen.

Han fortæller, at også Obama opfordrede de republikanske ledere til at komme med forslag til forbedringer og ændringer til reformen i stedet for blindt at kritisere og tale om at afskaffe den.

Ideologisk er republikanerne imod Obamacare, fordi de principielt ikke mener, at Washington skal blande sig i folks sundhedsforsikringer. Det er en sag for den enkelte private borger, mener partiet.

Syv års reform er svær at rulle tilbage

Anders Agner Pedersen understreger, at det er en kæmpe opgave at ændre på en reform, der dels har været under politisk forberedelse i årtier, og dels har virket i syv år. Borgerne har vænnet sig til at få den dækning, der er i Obamacare, og det er svært at rulle den slags tilbage.

Hvad er så næste step for Trump og republikanerne?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Lige nu er det totalt kaos. Men det logiske næste step er, at man forsøger at få noget arbejdsro og få meldt ind til præsidenten: 'Hør her, vi er nødt til at få det her et hak ned i gear. Vi kan ikke tåle, at det skal være offentlig skueplads for intern uenighed, fordi du gerne vil have det gjort med det samme'«, siger Anders Agner Pedersen.

Han slår samtidig fast, at det kan være svært at få præsidenten til at være tålmodig.

»Jo længere tid, der går uden en løsning på sundhedsreformen, des mere irriteret bliver Trump på systemet og på sine egne partifæller. Partiet har flertal i begge kamre, så det skulle være ligetil. Derfor stiger hans frustration, og han lægger større pres på processen for hver dag, der går«.

Trump har ikke samme fornemmelse for, at det kan koste politisk dyrt at lade sundhedsreformen kuldsejle uden at have et alternativ, og han skal i modsætning til politikerne på Capitol Hill først til valg igen om tre år.

»Under valgkampen fremstillede han sig selv som mr. Fix it. Send mig til Washington, så får jeg styr på det. Obamacare er hans største slagnummer, og alene af den grund vil han have den reform væk«, siger Anders Agner Pedersen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden