Tvekamp i Det Hvide Hus. Trumps nye toprådgiver Anthony Scaramucci (tv) gik til pressen med usædvanligt hårde ord om stabschefen i Det Hvide Hus Reince Priebus (tv). USA-ekspert mindes ikke at have hørt noget lignende nogensinde. Ikke i virkelighedens verden.
Foto: Carolyn Kaster/AP

Tvekamp i Det Hvide Hus. Trumps nye toprådgiver Anthony Scaramucci (tv) gik til pressen med usædvanligt hårde ord om stabschefen i Det Hvide Hus Reince Priebus (tv). USA-ekspert mindes ikke at have hørt noget lignende nogensinde. Ikke i virkelighedens verden.

USA

Analytiker: Scaramuccis uhørt grove udfald er led i en tvekamp

Noget tyder på, at Donald Trumps toprådgiver er blevet udpeget til at indtage rollen som tæskehold og vil presse stabschefen ud, mener USA-ekspert.

USA

Der er en scene i den barske Netflix-serie om beskidt spil i amerikansk politik, House of Cards, hvor den sygemeldte stabschef Doug, på vej tilbage til sit job efter et overfald, angriber Det Hvide Hus' kommunikationschef Seth.

Doug sætter ham tydeligt på plads ved at vise ham, at han har fysikken og ikke mindst viljen til at kvæle Seth, hvis han kommer på tværs.

De to mænds interne kamp om magten er det bedste billede på den konflikt, som lige nu udspiller sig mellem Trumps toprådgiver Anthony Scaramucci og stabschef i Det Hvide Hus, Reince Priebus, mener USA-ekspert og redaktør på kongressen.com Anders Agner Pedersen.

»Jeg har dækket amerikansk politik i rigtig mange år, og jeg mindes ikke at have set noget lignende. Det eneste, der kunne minde om de vilde udfald, er Seth og Dougs interne kamp i House of Cards«, siger Anders Agner Pedersen.

Anthony Scaramucci sagde til magasinet The New Yorker, at stabschefen snart ville blive »bedt om at tage sin afsked«, og at han er »en fucking paranoid skizofren, han lider af paranoia«. Bemærkningerne faldt formentlig i den tro, at Scaramucci ikke ville blive citeret.

»Det er fuldstændig usædvanligt at se, hvordan Scaramucci agerer lige nu. Der er en intern tvekamp mellem ham og Reince Priebus, hvor han prøver at få slået fast en gang for alle: Det er mig, der bestemmer, det er ikke dig«, siger redaktøren.

Trump er tavs

Siden har Anthony Scaramucci beskrevet sig selv og Reince Priebus som to brødre, Kain og Abel.

Som bibelkyndige vil vide, bliver Kain misundelig på Abel og dræber ham.

»Det mere end indikerer, at der er en ret begrænset sandsynlighed for at begge fortsætter i Det Hvide Hus. Vi kommer til at se, at en af dem bliver banket på plads eller trækker sig. Scaramuccis udtalelse om Kain og Abel kan ikke andet end opfattes som en trussel mod Priebus«, siger Anders Agner Pedersen, som også ser en god del af »den her by er ikke stor nok til os begge to« i Scaramuccis opførsel.

Anders Agner Pedersen noterer sig, at Donald Trump er usædvanlig tavs i sagen.

»For en mand, der normalt ikke har langt fra tanke til tommelfinger, er der påfaldende stille. Trump har ikke tweetet om sagen overhovedet. Spørgsmålet er, om den der tier, samtykker«.

Men hvis Donald Trump gerne vil af med sin stabschef, hvorfor fyrer han ham så ikke bare?

»Han kan ikke så godt fyre Priebus, fordi han er firmaets mand. Han kommer fra en formel og ceremoniel position hos republikanerne, og er sat ind for at være partiets mand i Det Hvide Hus. Han er en, som partiets folk er sikre på, at de kan arbejde med og snakke med, og han er en, som ledelsen og ikke mindst Paul Ryan holder hånden over«, siger Anders Agner Pedersen.

Reince Priebus har været under kritik fra Trump selv, fordi han som stabschef ikke har kunnet bremse de kæmpe daglige lækager med detaljer fra tophemmelige møder, der flyder ud af Det Hvide Hus.

»Spørgsmålet er, om Scaramucci er sat som både kommunikationsperson og oprydnings- eller tæskehold. Måske er det meningen, at han skal få styr på Det Hvide Hus«, siger Anders Agner Pedersen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce