Den nye stabschef i Det Hvide Hus er John Kelly, der kommer fra en position som minister for national sikkerhed.
Foto: Walsh Susan/AP

Den nye stabschef i Det Hvide Hus er John Kelly, der kommer fra en position som minister for national sikkerhed.

USA

Trump skifter »tæskebold« ud med ny stabschef

Tvekamp mellem Scaramucci og Priebus har fået en foreløb afslutning.

USA

John F. Kelly, der hidtil har bestridt jobbet som minister for national sikkerhed, skal være ny stabschef for USA's præsident, Donald Trump.

Det skriver præsidenten på Twitter.

67-årige John F. Kelly skal afløse Reince Priebus, der af Trumps nye kommunikationsdirektør Anthony Scaramucci, i et interview med The New Yorker, er blevet betegnet som »en fucking paranoid skizofren«, der »lider af paranoia«

Mens kommunikationsdirektøren altså ikke har lagt skjul på sin mening om Priebus, vælger Donald Trump en mere diplomatisk afskedssalut. Han takker for indsatsen - på yndlingsmediet Twitter.

USA-ekspert og redaktør på kongressen.com Anders Agner Pedersen betegnede tidligere på dagen Reince Priebus som en »tæskebold«.

»Det er fuldstændig usædvanligt at se, hvordan Scaramucci agerer lige nu. Der er en intern tvekamp mellem ham og Reince Priebus, hvor han prøver at få slået fast en gang for alle: Det er mig, der bestemmer, det er ikke dig«, sagde han.

Tvekamp mellem Priebus og Scaramucci

Reince Priebus har været under kritik fra Trump selv, fordi han som stabschef ikke har kunnet bremse de kæmpe daglige lækager med detaljer fra tophemmelige møder, der flyder ud af Det Hvide Hus.

Og da det er blevet en offentlig hemmelighed, at Priebus var imod, da Trump for få dage siden udpegede Anthony Scaramucci til sin nye kommunikationschef, har situationen velsagtens været uundgåelig.

Anthony Scaramucci
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Anthony Scaramucci

Scaramucci har da også sagt direkte, at han forventede, at Priebus ville gå af.

»Han forstod ikke den fine hentydning, der lå i, at jeg refererer direkte til præsidenten«, sagde kommunikationschefen ifølge The New Yorker.

Krævede kilde oplyst

Scaramucci kontaktede ifølge The New Yorker selv journalisten Ryan Lizza, efter at Lizza på baggrund af anonyme kilder havde rapporteret, at præsident Trump spiste middag med chefen for Fox News, Bill Shine, og kanalens populære talkshowvært Sean Hannity.

En opbragt Scaramucci krævede at få kildens identitet oplyst, hvilket Lizza nægtede. Scaramucci troede, at han talte uden for citat, men han sagde aldrig, som praksis foreskriver, at kommentarerne var til baggrund.

Han gav direkte Reince Priebus skylden for lækket og demonstrerede at man skal holde børnene for ørerne, når han taler.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce