Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Donald Trump, der ofte angriber 'fake news', har gjort sig bemærket ved at gentage en gammel myte om, at svineblod afskrækker terrorister. Myten er flere gange tilbagevist som opspind, men Trump - der har omtalt den før - lader sig ikke påvirke.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Donald Trump, der ofte angriber 'fake news', har gjort sig bemærket ved at gentage en gammel myte om, at svineblod afskrækker terrorister. Myten er flere gange tilbagevist som opspind, men Trump - der har omtalt den før - lader sig ikke påvirke.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump i ny ballade: Spreder myte om henrettede muslimer efter Barcelona-angreb

Donald Trump bruger en myte om kugler dyppet i svineblod som inspiration til kampen mod islamisk terrorisme.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA's præsident, Donald Trump, er atter kommet i modvind. Denne gang oven på terrorangrebet i Barcelona.

Efter at have fordømt terrorangrebet torsdag aften udsendte han lidt senere yderligere et tweet, hvori han gav myndighederne et godt råd:

»Lær af, hvad den amerikanske general Pershing gjorde mod terrorister. Der var ingen yderligere radikal islamistisk terror i 35 år«, skrev han.

Dermed henviste han til John Joseph 'Black Jack' Pershing, der var amerikansk general i den filippinsk-amerikanske krig fra 1899 til 1902. Efterfølgende blev han guvernør i Moro-provinsen fra 1909 til 1913.

Ifølge myten skulle Pershing på et tidspunkt have beordret henrettelsen af 50 muslimske oprørere med kugler, der var dyppet i svineblod.

Den muslimske frygt for at komme i helvede, når svineblod var involveret, skulle dermed have virket afskrækkende på andre oprørere.

Historikere: Det er opspind

Et problem med historien er, at der ikke er skyggen af dokumentation for den, siger flere forskere til amerikanske medier.

»Der er overhovedet ingen beviser for, at dette skete«, siger den amerikanske historieprofessor Brian M. Linn, der har skrevet en bog om USA's militære historie i Asien, til Washington Post.

Det er en opdigtet historie

»Det er en opdigtet historie. Det virker, som om det er ligegyldigt, hvor mange gange man fortæller, at den ikke er sand«, tilføjer han.

Trump har tidligere omtalt Pershing-myten. Washington Post omtalte i februar 2016 et valgmøde, hvor han beskrev den mere udførligt:

»Han fangede 50 terrorister, som forårsagede enorm skade og dræbte mange mennesker. Og han tog de 50 terrorister, og han tog 50 mand, og han dyppede 50 kugler i svineblod - det hørte I, ikke? Han tog 50 kugler, og han dyppede dem i svineblod. Og han fik sine mand til at lade riflerne, og han stillede de 50 op på række, og de skød 49 af dem. Og nummer 50, ham sagde han til: 'Gå tilbage til dine folk og fortæl dem, hvad der skete'. Og i 25 år var der ingen problemer. Okay? 25, ingen problemer«.

I denne omgang har Trump altså sagt, at der var ro i 35 år og ikke 25 år. Det gør dog ikke historien mere eller mindre sand, påpeger PolitiFact, der giver udtalelsen karakteren 'pants on fire!'

Det er bundkarakteren på PolitiFacts såkaldte sandhedsbarometer.

Opstod efter 11. september

Myten opstod ifølge flere medier tilsyneladende i kølvandet på 11. september-angrebene i 2001 i USA.

Den blev forstærket af, at general Pershing i sine erindringer omtalte en hændelse, han var bekendt med, hvor muslimer blev begravet sammen med et dødt svin. Hændelsen blev dog beordret af en anden amerikansk officer, og der er ingen beviser for, at Pershing selv var involveret i beslutningen, som han i erindringerne kalder »ubehagelig«, men muligvis effektiv.

Pershing var kendt for at have et respektfuldt forhold til den filippinske befolkning. Han gennemførte reformer for de lokale, og trods periodiske hårde kampe blev han senere gjort til æresborger i Moro-provinsen, siger historikeren Brian Linn til Washington Post.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden