Foto: Steve Helber/AP Photo
USA

Ekspert: USA bør frygte højreradikale mere end de højreekstreme, som marcherer i gaderne

Nogle hundrede nynazister truer ikke USA’s demokrati. Det gør derimod det radikale højre, der har støtter blandt valgte republikanere og i Det Hvide Hus, siger forskeren Cas Mudde.

USA

Da højrenationalister, Ku Klux Klan-tilhængere og heilende nynazister sidste lørdag marcherede gennem den lille, fredelige by Charlottesville i delstaten Virginia, endte det i slagsmål og et dødsfald.

Mens amerikanske og udenlandske medier transmitterede non-stop, og politikere på stribe tog afstand fra den hadefulde racisme, advarede den hollandske forsker Cas Mudde på Twitter amerikanerne og ikke mindst medierne mod at stirre sig blinde på et par hundrede »analfabeter med naziflag«.

I en serie på 12 sammenhængende tweets skrev han, at medieopmærksomheden var lige det, som ’nazisterne’ havde drømt om. Og han forudså, at præsident Donald Trump og Det Republikanske Parti ville bruge sagen til at fremme en fortælling om, at både det ekstreme højre og det ekstreme venstre er voldeligt. Det vil fjerne fokus fra den egentlige trussel, skrev han og konkluderede:

»’Nazister’ truer ikke USA’s demokrati, det gør autoritære nativister, der har magt på lokalt, statsligt og føderalt niveau. Lad være med at styrke dem«.

Autoritarisme kan beskrives som en stærk centralmagt baseret på følelser og identificering af en modstander kombineret med svage politiske friheder og begrænset pluralisme. Nativisme kan beskrives som forsvaret af en bestemt kultur eller etnisk gruppe, der opleves som værende under pres eller angreb.

Den internationalt anerkendte forsker, der er tilknyttet University of Georgia og har skrevet en række bøger om politisk populisme, radikalisme og ekstremisme i både Europa og USA, fik hurtigt ret i sin spådom for så vidt angik Trump. To døgn efter episoden skabte præsidenten en flodbølge af protester, da han satte en slags moralsk lighedstegn mellem de højrenationale trusler mod jøder og andre ikke-hvide på den ene side og moddemonstranterne på den anden.

Mange republikanere tog derimod klart afstand fra højreekstremisterne. Igen tweetede Cas Mudde en advarsel. Charlottesville gav højreradikale lejlighed til at stille sig på demokratiets side og vise vælgerne, at de ikke er racister og ekstremister som ’højreekstremisterne’.

»Største gave til det radikale højre er at have det ekstreme højre i søgelyset. Får dem til at se mere acceptable & moderate ud, og de kan optræde demokratisk«, skrev han.

Autoritære nativister

I en mail til Politiken skriver Cas Mudde, at hvis man betragter det radikale højre som en kombination af autoritarisme og nativisme, så har Det Republikanske Parti længe haft stærke, højreradikale personligheder og positioner.

»Længe før Donald Trump blev relevant, var folk som Steve King (Iowa) og Louis Gohmert (Texas) i Kongressen, hvor de udspyede højreradikal propaganda. På delstatsniveau er der veldokumenterede bånd mellem lokale republikanske politikere og militser, ’sydstatsnationalister’ og nativistiske grupper, særligt i syden. Store antal eller flertal af republikanske vælgergrupper, især selvidentificerede republikanere, støtter autoritær og nativistisk politik. Så det radikale højre har altid haft en plads i Det Republikanske Parti. Nu har det erobret hovedet«, skriver han.

Lad jer ikke narre af højrefløjens nye anti-nazister. Døm dem på deres handlinger, ikke (bare) deres ord

Steven King er medlem af Kongressen for delstaten Iowa og har gennem mange år udtalt sig nativistisk og fornærmende over for ikke-hvide. I marts tweetede han, at den hollandske højrenationalist Geert Wilders har forstået, at »kultur og demografi er vores skæbne. Vi kan ikke genskabe vores civilisation med andres babyer«. I juli bad han en journalist fra tv-stationen MSNBC nævne, hvilke bidrag ikke-hvide har leveret til civilisationen. Det beskrev magasinet The Atlantic som typisk King. Nonchalant afleveret, slående fornærmende og totalt faktafrit. Steven King er stadig en ekstremist, skriver magasinet, men i Trump-æraen er han svær at se som en outsider.

Cas Mudde har også tweetet om republikaneren Stephen Scalise, der er er gruppeformand for Republikanerne i Repræsentanternes Hus og personlig ven af Trump. Efter Charlottesville tog Scalise afstand fra racisme, ideer om hvidt overherredømme og »alle former for had«. Men han har også arbejdet imod en undskyldning for slaveriet og holdt tale for en højrenationalistisk gruppe grundlagt af den tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke.

»Lad jer ikke narre af højrefløjens nye anti-nazister. Døm dem på deres handlinger, ikke (bare) deres ord«, skrev Mudde på Twitter.

Scalise har forklaret, at han ikke kendte gruppens racistiske natur. Da han i juni var blevet skudt og såret under en baseballkamp, blev en henvisning til den tale fundet på den formodede gerningsmands Facebook-side.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Racistiske koder

Siden lørdagens demonstration har man i USA og store dele af verden diskuteret Trumps forhold til det ekstreme højre.

Han kritiseres af mange for at anspore ekstremister og for igennem mange år at have udnyttet USA’s racespændinger med et – ofte indirekte – spil på hverdagsracistiske fordomme - om dovne sorte, snu jøder, mexikanske voldtægtsmænd og hvide ofre.

Når han taler om en international økonomisk sammensværgelse, lyder det for kritikere som en variant af den klassiske antisemitiske konspirationsteori. Når han hævder, at det er blevet en fordel at være en veluddannet sort mand i USA, nikker mange af hans kernevælgere. Når han tweeter, at fjernelsen af sydstatsstatuer flår USAs historie og kultur i stykker, føler ikke kun efterkommere af slaver sig provokerede.

Trump afviser kategorisk al kritikken. Han har kaldt racisme »ondt« og nynazister for »frastødende«. Man kan lære af historien, men ikke ændre den, har han tweetet. Hans støtter peger blandt andet på, at hans datter er gift med Jared Kushner, der er jøde.

For én af weekendens arrangører, Chris Cantwell, repræsenterer Trump meget af det rigtige, men slet ikke nok. Han venter på én, der er »meget mere racistisk end Donald Trump«.

»Jeg tror ikke, du kan føle på samme måde om race som mig og se den Kushner-skiderik spadsere rundt med den smukke pige«, har han sagt til netmediet Vice.

Er Trump ’woke’?

Da Trump blev valgt, jublede hvide nationalister.

På den nynazistiske hjemmeside The Daily Stormer skrev en kommentator, at Trump er »88 procent woke«. Mange højreekstremister ser påstanden om, at den hvide befolkning er ved at blive udskiftet, som en ’erkendelse’, der ofte beskrives med en reference til filmen ’The Matrix’. Her skal hovedpersonen vælge mellem en blå pille, der vil tillade ham at blive i illusionsverdenen, og en rød pille, der vil vise ham verden, som den virkelig er. Gøre ham ’woke’. Vågen. Bevidst.

De fleste hvide nationalister erkender, at Trump nok ikke tror stærkt på sagen, skriver journalisten Luke O’Brien, der har undersøgt det stadig mere selvbevidste højreekstreme miljø for netmediet Huffington Post.

Men de ser Trump som et brohoved til den normale politiske diskussion, de i årevis har været holdt ude af.

»Trump har åbnet op for en ny slags diskurs«, siger højrenationalisten Richard Spencer til Luke O’Brien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Trump har trukket nationalismen med sig ind i centrum af amerikansk politik.

Uden megen modstand fra Det Republikanske Parti, påpeger Cas Mudde.

»Donald Trump er præsident og mobiliserer konstant sin base med en populistisk højreradikal diskurs, som spiller på opfattelser af hvide som ofre, ikke-hvid kriminalitet, etc. Om de emner møder han ikke megen modstand fra Det Republikanske Parti i Kongressen, mens han åbenlyst støttes på delstatsniveau (især i Midtvesten og i Syden). De er en meget større trussel mod det liberale demokrati end et par hundreder nynazister og racister«, skriver Cas Mudde til Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce