Privatfoto: Allan Graubæk
USA

Politiken til solformørkelse i USA: Totalt mørke og mærkbart fald i temperaturen

Politiken så den amerikanske solformørkelse fra en parkeringsplads ved et supermarked. Naturen, den store showmaster, svigtede ikke.

USA

Der er en stemning af skovtur på p-pladsen ved Walmart supermarkedet i Ontario, Oregon, USA. Folk slår klapstole op, børn løber rundt og leger, og det er kun de færreste, der er kommet for at handle i Walmart.

De fleste er her for at se solformørkelsen, der gik i en bue over USA mandag. Her i Oregon er vi nogle af de første, der får fænomenet at se.

De særlige beskyttelsesbriller er på plads. Politiken er klar på p-pladsen kl. 9, men der er først grund til at bruge brillerne kl. 10.15. Månen æder sig nu en lille smule ind på Solen, og det er nok til, at de første ’Wauwwww’ og ’Look, Mummy and Daddy’ bryder ud fra tilskuerne.

Vi venter. Der sker ikke så meget. En større og større del af Solen forsvinder,  men det er først kl. 11, at man for alvor kan se, at lyset ændrer sig. Det er blevet mørkere på en Twilight Zone-agtig måde, siger et par af de tilskuere, Politiken smalltalker med undervejs.

Privatfoto: Allan Graubæk

»Bliver det ikke helt mørkt«, spørger en kvinde fra Californien. Det håber hun – det er derfor, at hun har taget køreturen sammen med sin mand.

Og jo, det gør det. Kl. 10.27 forsvinder alt sollys. Og det sker så hurtigt som med et fingerknips. Nu er det virkelig mørkt. En enkelt stjerne er synlig på himmelen, og mens Månen helt spærrer for Solen, kan man faktisk godt kigge derop under beskyttelsesbriller. Der er stor jubel på p-pladsen. Temperaturen er faldet til under 20 grader.

Mørket varer halvandet minut. Andre steder tættere på formørkelsens centerlinie var det mørkt i over to minutter.

Sollyset kommer tilbage, og det bliver mærkbart lunere. Alt er normalt igen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce