Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Evan Vucci/AP
USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump skælder ud på et desperat Puerto Rico ødelagt af orkan

10 dage efter orkan knuste stor del af amerikanske Puerto Rico, venter man på hjælp. Vi dør, siger borgmester.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den amerikanske ø Puerto Rico, som blev ramt af store ødelæggelser under den seneste orkan Maria, føler sig glemt af præsident Donald Trump.

»Vi dør her, og jeg kan ikke begribe selve tanken om, at den største nation i verden ikke kan finde ud, hvordan transporten skal foregå til en lille ø«, har det lydt vredt fra borgmesteren i San Juan - Puerto Ricos hovedstad - Carmen Yulin.

Hun har i dagevis opfordret USA's føderale myndigheder til at komme de 3,4 millioner amerikanske medborgere på den caribiske ø til undsætning i højere tempo end hidtil.

Det meste af øen er uden strøm, rindende vand og mad 10 dage efter orkanen med enorm kraft ramte øen. Huse over hele øen ligger knust, og veje er ødelagt, rapporterer amerikanske medier.

Størstedelen af øens borgere er spansktalende, og der har bredt sig en fornemmelse af, at den amerikanske præsident behandler dem som andenrangs amerikanere.

Vreden er stor.

Vred Trump

Men det fik lørdag Trump til at reagere vredt på Twitter.

Han anklagede borgerne på den katastroferamte ø for at 'ønske, at alt skal gøres for dem'.

»Borgmesteren i San Juan, som var meget imødekommende bare for få dage siden, har nu fået at vide af Demokraterne, at I skal være slemme over for Trump«.

»Sådan et ringe lederskab af borgmesteren i San Juan og andre i Puerto Rico, som ikke er i stand til at få deres ansatte til at hjælpe«, skrev han.

Han hævdede, at '10.000 føderale medarbejdere, der er på øen, udfører et fantastisk job'.

Borgmester Cruz, der selv lever i en nødbolig, efter hendes hus blev ødelagt af orkanen, har med stor patos appelleret til meget mere hjælp fra USA. Det er lige nu tophistorie i de amerikanske medier.

Det er blevet påpeget, at Trump risikerer at gentage den fejl, som tidligere præsident George W. Bush begik, da orkanen Katrina ramte det sydlige USA i 2005. Dengang mente mange, at Bush for sent indså, at han stod over for en humanitær katastrofe med over 1800 døde.

Bistre tweets

Trump opholdt sig lørdag på sin private golfklub i Bedminster, New Jersey, hvorfra hans bistre tweets blev sendt. Han har først i næste uge planer om at besøge Puerto Rico.

Lidt senere lørdag kom der nye tweets fra Trump, hvor han beskyldte medierne for at forfalske hans synspunkter om Puerto Rico.

»Til folk i Puerto Rico: Tro ikke på falske nyheder«, skrev han.

Der er også vrede i det tidligere Dansk Vestindien - De Amerikanske Jomfruøer - over, at hjælpen er så langt tid om at nå frem efter orkanen Maria.

ritzau

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden