Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Myeshia Johnson, enke efter David Johnson, der blev dræbt under et baghold i Afrika, modtog et opkald fra Donald Trump, der gik helt galt.
Foto: /AP

Myeshia Johnson, enke efter David Johnson, der blev dræbt under et baghold i Afrika, modtog et opkald fra Donald Trump, der gik helt galt.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump skifter forklaring om mislykket samtale med soldats enke

Donald Trump sårede en enke, endte i offentligt skænderi om det og sluttede af med falsk anklage mod Obama. Nu slår Det Hvide Hus bak.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Donald Trumps talsmand trækker nu i land efter vrede udfald og usande påstande fra den amerikanske præsident.

Retræten sker i et forsøg på at redde præsidenten ud af en offentlig konflikt med enken til en soldat, der for to uger siden blev dræbt under et baghold i Niger.

Trump har på Twitter og i offentlige udtalelser blankt afvist det som et falsum, at han under samtalen med enken sagde, at soldaten »vidste, hvad han gik ind til, da han meldte sig«.

Nu har Det Hvide Hus skiftet forklaring og bestrider ikke længere, at Trump udtalte sig på den måde, skriver New York Times.

Sagen begyndte mandag, da enken til David T. Johnson, en af de dræbte i bagholdet, fortalte nyhedsbureauet AP, at præsident Trump ringede til hende for at kondolere, mens hun var på vej til lufthavnen for at hente sin mands lig.

Kondolenceopkaldet var imidlertid ikke helt vellykket. Både enken og den dræbtes mor, der lyttede med på telefonens højtaler, opfattede præsidenten som ufølsom, blandt andet på grund af bemærkningen om, at soldaten har vidst, hvad han gik ind til.

Præsidenten omtalte desuden kun den faldne soldat som »din fyr« - uden på noget tidspunkt at nævne hverken soldatens eller enkens navn. Også det blev af enken, Myeshia Johnson, og soldatens mor, Cowanda Jones-Johnson, opfattet som ufølsomt.

En tredje passager i bilen var Frederica S. Wilson, demokratisk kongresmedlem fra Florida, der også overhørte samtalen og bagefter kritiserede Donald Trump.

Donald Trump afviste vredt kvindernes enslydende referat af samtalen.

»Demokratisk kongreskvinde har fuldstændig opfundet, hvad jeg sagde til hustruen til en soldat, der døde i kamp (jeg har beviser). Trist«, skrev Donald Trump onsdag tidligt om morgenen på Twitter.

»Jeg havde en virkelig fin samtale med kvinden, hustruen, som lød som en elskelig kvinde«, tilføjede Trump ifølge The New York Times.

Op ad dagen gentog han forklaringen. »Jeg sagde ikke, hvad kongresmedlemmet siger, jeg sagde. Overhovedet ikke, og det ved hun godt«, sagde Trump til journalister.

Donald Trump kunne imidlertid ikke imødekomme en opfordring til at fremlægge sine beviser. Først måtte Trumps talsmand erkende, at der ikke var beviser i form af en båndoptagelse, der kan dokumentere samtalens forløb.

»Men der var adskillige personer i rummet, som hørte opkaldet«, lød forklaringen lidt senere.

Ud på eftermiddagen onsdag (sen aften dansk tid) bestred Det Hvide Hus imidlertid ikke længere, at Trumps ord faktisk var faldet, som hustruen, moren og den demokratiske politiker har sagt: At soldaten »vidste, hvad han gik ind til, da han meldte sig«.

Men den demokratiske politiker har bevidst fordrejet ånden i samtalen, lyder forklaringen nu fra Det Hvide Hus.

»Vi har en præsident, som elsker vort land højt, som har den højeste respekt for mænd og kvinder i uniform, og som ønskede at kondolere familien«, siger talsmanden, Sarah Huckabee Sanders, til New York Times.

Angrebet i Niger, der dræbte fire amerikanske soldater, fandt sted 4. oktober. I mandags - 12 dage efter angrebet - blev Trump spurgt på et pressemøde, hvorfor han ikke har udtalt sig offentligt om de fire soldaters død. Ifølge tidligere forsvarsminister og stabschef Leon Panetta er det almindelig praksis, at præsidenten meget hurtigt udtrykker nationens store beklagelse for de familier, der har mistet en pårørende.

Usand anklage mod Obama

Spørgsmålet fik Trump til at gå til modangreb på den tidligere præsident Barack Obama og andre forgængere. De har kun sjældent eller aldrig ringet til faldne soldaters pårørende, hævdede han.

Det viste sig at være usandt. I de seneste dage har en lind strøm af pårørende stået frem for at fortælle om opkald fra præsident Obama.

Senere mandag ringede Donald Trump til nogle af de pårørende. Tirsdag sendte han et brev. Det Hvide Hus har ikke officielt forklaret, hvorfor det tog Trump så lang tid at reagere offentligt på bagholdet i Niger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og en af samtalerne gik altså helt galt.

»Hun (enken. red.) græd og græd, og hun sagde: 'Han kunne ikke engang huske mit navn'«, fortæller det demokratiske kongresmedlem, Frederica Wilson, der overhørte samtalen, i Washington Post.

Det er ikke første gang, Donald Trump er kommet på kant med faldne soldaters familier. Faren til Humayun Khan, en løjtnant, der blev dræbt i Irak, talte ved demokraternes konvent dunder imod Trumps forslag om indrejseforbud for muslimer.

Trump svarede igen ved at angribe soldatens mor, der stod stille ved siden af sin mand under talen.

»Hvis du ser på hans hustru... hun stod bare der. Hun havde intet at sige. Sandsynligvis hun… måske havde hun ikke lov til at sige noget«, lød modangrebet, der udløste et ramaskrig.

Præsident Trump undgik at blive indkaldt under Vietnamkrigen og har aldrig selv gjort tjeneste i det amerikanske militær.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden