George W. Bush uddelte håndtryk efter sin tale i New York.
Foto: Seth Wenig/AP

George W. Bush uddelte håndtryk efter sin tale i New York.

USA

Tale fra Bush var fyldt med verbale lussinger til Trump

Både George W. Bush og Barack Obama holdt i nat kritiske taler uden at nævne den nuværende præsident ved navn.

USA

Han nævnte ikke Trump med ét ord.

Alligevel står det klart, at flere af de stikpiller, som den tidligere amerikanske præsident George W. Bush leverede under en tale i går, var rettet mod USA's nuværende præsident, Donald Trump.

»Vi har set nationalisme blive fordrejet til nativisme - glemmer den dynamik, som indvandring altid har bragt med sig til USA. Vi ser en falmende tro på værdien i det frie marked og international handel - glemmer, at konflikt, ustabilitet og fattigdom kommer i kølvandet på protektionisme«, sagde Bush blandt andet.

»Vi har set, at følelser, der isolerer os, er vendt tilbage - glemmer, at USA's sikkerhed er direkte truet af kaosset og fortvivlelsen fra fjerne steder«, tilføjede han.

De amerikanske medier er ikke i tvivl.

Talen, som Bush holdt på en konference i New York, var - mildt sagt - ikke en støtteerklæring til den politik, som hans partifælle i Det Hvide Hus i øjeblikket fører.

Som The New York Times eksempelvis bemærker:

»Mens Trump søger at skabe barrierer for handlen og nytilkomne, (...), forsvarede Bush indvandring og fri handel, mens han fordømte nationalisme og snæversyn og begræd, hvad han kaldte 'henkastet grusomhed' i den nuværende, offentlige diskurs«.

Også Obama sendte kritik mod Trump

Også den forhenværende demokratiske præsident Barack Obama holdt i går taler, og her var kritikken af Trump endnu mere tydelig.

Obama talte ved vælgermøder i New Jersey og i Virginia for demokratiske kandidater til guvernørvalget i næste måned.

»Vi troede egentlig, at noget af den politik, vi oplever nu, var lagt til ro. Det er som at skue 50 år tilbage, folkens. Det er det 21. århundrede. Ikke det 19. århundrede. Kom nu!«, sagde Obama.

Også han afstod fra at nævne navnet på USA's nuværende præsident en eneste gang.

Da George W. Bush var færdig med sin tale i New York og var på vej ud, spurgte en journalist dog, om Bush mon troede, at hans budskaber ville blive bemærket og hørt af Trump i Det Hvide Hus?

Bush smilede.

»Det tror jeg, det vil«, svarede han ifølge New York Times.

Du kan læse Bush' tale i sin fulde længde (på engelsk) hos Politico.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce