Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nye oplysninger peger på, at Hillary Clinton og demokraterne har finansieret den rapport, der resulterede i anklager mod Donald Trump om forbindelser til Rusland. (arkivfoto)
Foto: Rick T. Wilking/AP

Nye oplysninger peger på, at Hillary Clinton og demokraterne har finansieret den rapport, der resulterede i anklager mod Donald Trump om forbindelser til Rusland. (arkivfoto)

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Clinton-lejren betalte for smuds-rapport om Trump under valgkampen

Demokraterne har anklaget republikanerne for at købe undersøgelser af Clintons e-mail-sag. Nu viser det sig, at demokraterne selv har lagt pung til en britisk agents undersøgelse af Trump.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Demokraterne betalte en rapport, som i kølvandet på det amerikanske præsidentvalg førte til nye beskyldninger om Donald Trumps forbindelser til Rusland.

Da rapporten kom frem, vakte den stor opsigt og blev det et omdiskuteret emne, om Trump-lejren havde koordineret sin kampagne med Kreml, Putins hovedsæde, og demokraterne var hurtige til at kræve alle oplysninger blotlagt.

De undlod bare at nævne, at Clinton-kampagnens advokat gennem flere led havde hyret den tidligere britiske efterretningsofficer Christopher Steele til at lave undersøgelserne af Trumps baggrund og aktiviteter. Det skriver Washington Post.

Demokraterne og Clinton delte regningen

Penge til undersøgelsen blev trukket fra demokraternes kampagnemidler helt frem til slutningen af oktober 2016.

Clinton-kampagnen og det demokratiske moderparti delte udgifterne til Trump-undersøgelsen. Det tyder Washington Posts oplysninger fra flere involverede på.

Endnu er det uklart, hvor mange og hvilke personer i den demokratiske lejr der kendte til finansieringen.

Ingen har erklæret kendskab til eller ansvar for købet.

Kampagnens tidligere talsmand, Brian Fallon, erklærer, at han først hørte om rapportens eksistens efter valget. Han siger dog, at hvis han havde fået stukket den slags oplysninger i hånden, ville han ikke have noget problem med at lække dem til pressen.

»Undersøgelser af modstanderne sker under hver kampagne, og i det her tilfælde havde vi at gøre med den måske mindst gennemsigtige mand, der nogensinde har været kandidat til præsidentposten. Den amerikanske efterretningstjeneste så jo også grund til at undersøge det nærmere«, siger han til Washington Post.

Han fortsætter, at han gerne selv havde forsøgt at fremme undersøgelsen, hvis oplysningerne på den måde var kommet frem under selve valgkampen.

Også republikanere involverede sig i gravearbejdet om Trumps fortid. Inden Clinton-kampagnen overtog betalingen for undersøgelsen af Donald Trumps baggrund, kom finansieringen fra en af republikanernes donorer.

Udenlandske forbindelser

Rapportens hovedfokus er Donald Trumps forbindelser til Rusland. Den skulle kaste lys over præsidentens forhold til den russiske leder, Vladimir Putin, og over russernes involvering i Hillary Clintons e-mail-sag.

Et forhold, demokraterne højlydt beskyldte Trump for under og efter valgkampen.

Det kan virke ironisk, at Hillary Clintons valgkampagne og demokraternes partiorganisation samtidig har betalt briten Christopher Steele for en rapport, der skulle kaste smuds den anden vej. Steele har tidligere arbejdet i netop Rusland for den britiske efterretningstjeneste.

Hans rapport indeholder informationer, der kom fra kilder i det russiske udenrigsministerium og den russiske efterretningstjeneste. Der er ingen dokumentation for rapportens påstande og ingen indikation på kildernes troværdighed.

Donald Trump selv kalder oplysningerne falske.

Rapporten blev lækket i mediet BuzzFeed News i januar 2017. Det er endnu uklart, hvordan journalisterne fik fat i den.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden