Nye oplysninger peger på, at Hillary Clinton og demokraterne har finansieret den rapport, der resulterede i anklager mod Donald Trump om forbindelser til Rusland. (arkivfoto)
Foto: Rick T. Wilking/AP

Nye oplysninger peger på, at Hillary Clinton og demokraterne har finansieret den rapport, der resulterede i anklager mod Donald Trump om forbindelser til Rusland. (arkivfoto)

USA

Clinton-lejren betalte for smuds-rapport om Trump under valgkampen

Demokraterne har anklaget republikanerne for at købe undersøgelser af Clintons e-mail-sag. Nu viser det sig, at demokraterne selv har lagt pung til en britisk agents undersøgelse af Trump.

USA

Demokraterne betalte en rapport, som i kølvandet på det amerikanske præsidentvalg førte til nye beskyldninger om Donald Trumps forbindelser til Rusland.

Da rapporten kom frem, vakte den stor opsigt og blev det et omdiskuteret emne, om Trump-lejren havde koordineret sin kampagne med Kreml, Putins hovedsæde, og demokraterne var hurtige til at kræve alle oplysninger blotlagt.

De undlod bare at nævne, at Clinton-kampagnens advokat gennem flere led havde hyret den tidligere britiske efterretningsofficer Christopher Steele til at lave undersøgelserne af Trumps baggrund og aktiviteter. Det skriver Washington Post.

Demokraterne og Clinton delte regningen

Penge til undersøgelsen blev trukket fra demokraternes kampagnemidler helt frem til slutningen af oktober 2016.

Clinton-kampagnen og det demokratiske moderparti delte udgifterne til Trump-undersøgelsen. Det tyder Washington Posts oplysninger fra flere involverede på.

Endnu er det uklart, hvor mange og hvilke personer i den demokratiske lejr der kendte til finansieringen.

Ingen har erklæret kendskab til eller ansvar for købet.

Kampagnens tidligere talsmand, Brian Fallon, erklærer, at han først hørte om rapportens eksistens efter valget. Han siger dog, at hvis han havde fået stukket den slags oplysninger i hånden, ville han ikke have noget problem med at lække dem til pressen.

»Undersøgelser af modstanderne sker under hver kampagne, og i det her tilfælde havde vi at gøre med den måske mindst gennemsigtige mand, der nogensinde har været kandidat til præsidentposten. Den amerikanske efterretningstjeneste så jo også grund til at undersøge det nærmere«, siger han til Washington Post.

Han fortsætter, at han gerne selv havde forsøgt at fremme undersøgelsen, hvis oplysningerne på den måde var kommet frem under selve valgkampen.

Også republikanere involverede sig i gravearbejdet om Trumps fortid. Inden Clinton-kampagnen overtog betalingen for undersøgelsen af Donald Trumps baggrund, kom finansieringen fra en af republikanernes donorer.

Udenlandske forbindelser

Rapportens hovedfokus er Donald Trumps forbindelser til Rusland. Den skulle kaste lys over præsidentens forhold til den russiske leder, Vladimir Putin, og over russernes involvering i Hillary Clintons e-mail-sag.

Et forhold, demokraterne højlydt beskyldte Trump for under og efter valgkampen.

Det kan virke ironisk, at Hillary Clintons valgkampagne og demokraternes partiorganisation samtidig har betalt briten Christopher Steele for en rapport, der skulle kaste smuds den anden vej. Steele har tidligere arbejdet i netop Rusland for den britiske efterretningstjeneste.

Hans rapport indeholder informationer, der kom fra kilder i det russiske udenrigsministerium og den russiske efterretningstjeneste. Der er ingen dokumentation for rapportens påstande og ingen indikation på kildernes troværdighed.

Donald Trump selv kalder oplysningerne falske.

Rapporten blev lækket i mediet BuzzFeed News i januar 2017. Det er endnu uklart, hvordan journalisterne fik fat i den.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce