Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Paul Manafort under det republikanske partikonvent sidste sommer.
Foto: Carolyn Kaster (arkiv)/AP

Paul Manafort under det republikanske partikonvent sidste sommer.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trumps tidligere kampagnechef har meldt sig selv til FBI

Paul Manafort er den første anklagede i den særlige undersøgelse af forbindelser mellem Rusland og Trump-kampagnen.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den første anholdelse i den månedlange efterforskning af et påstået samarbejde mellem Rusland og præsident Donald Trumps kampagnehold fra præsidentvalgkampen er en realitet.

Det skriver blandt andre avisen The New York Times.

Donald Trumps tidligere kampaganechef Paul Manafort gik sammen med sin advokat mandag morgen ind i forbundspolitiet FBI's kontor i hovedstaden Washington, D.C., skriver avisen. Han og hans tidligere forretningspartner Rick Gates er de første, der bliver anklaget af den særlige undersøger, Robert Mueller og hans hold af power-advokater.

Den tidligere FBI-chef er blevet udpeget af USA's justitsministerium til at undersøge Ruslands angivelige påvirkning af det amerikanske præsidentvalg i 2016 og hvorvidt, der var tale om et samarbejde mellem russere og folk fra Donald Trumps valgkampagne.

Paul Manafort blev tilknyttet Trumps kampagne i marts, 2016 og Trump forfremmede ham hurtigt til kampagnechef. Præsidentkandidaten fyrede ham måneder senere efter rapporter om, at Manafort uden at oplyse det havde modtaget mere end 80 millioner kroner i kontanter i årene 2007 til 2012 fra den tidligere præsident i Ukraine, Viktor Janukovitj, der blev støttet af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Paul Manafort har arbejdet som rådgiver for Janukovitj.

Flere amerikanske medier skriver, at Paul Manafort er blevet efterforsket for skatteunddragelse og manglende oplysning af sin lobbyvirksomhed.

Donald Trumps advokat Ty Cobb har til The New York Times sagt, at præsidenten ikke er bekymret for, at Paul Manafort skal levere oplysninger til efterforskerne, der kan skade præsidenten.

Trump har afvist enhver påstand om samarbejde mellem Rusland og hans kampagne, og der er ikke kommet oplysninger frem, der beviser noget samarbejde.

Trump vil have fokus på Clinton

Det er endnu uvist, hvordan præsidenten vil reagere. Der har længe været spekulationer om, hvorvidt han på forhånd vil benåde nogen fra sit hold. Eller måske ligefrem få Robert Mueller fyret. Søndag sendte præsidenten fire vrede tweets afsted på kun 24 minutter og et femte kort efter.

GØR NOGET!

Trump krævede at få at vide, hvorfor hans kampagne efterforskes, når hans modstander i valgkampen, Hillary Clinton, ikke bliver det. Han gentog påstanden om, at den russiske efterforskning er en »heksejagt«, og antydede ligefrem, at Robert Mueller bevidst forsøger at sabotere Det Hvide Hus' politiske dagsorden.

»Al denne 'Rusland'-snak lige netop, når republikanerne lægger an til en historisk skattelettelse og -reform. Er det er tilfælde? NEJ«, tweetede præsidenten.

Han forsøger at samle republikanerne og få fokus flyttet til Hillary Clinton og demokraterne. Trump skrev, at han aldrig har set så megen republikansk »VREDE & SAMMENHOLD« som over manglen på efterforskning af Clinton og omtalte fire påståede misgerninger:

Et efterforskningsdossier om Trump og Rusland, som Trump kaldte »falsk« og påstod, at Clinton har »lavet«.

»Uran til Rusland«-aftalen.

»De flere end 33.000 slettede emails«.

»Comey-fixet«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Fakta vælter ud«, mente Trump og sluttede de fire sammenhængende tweets med en diffus opfordring uden at skrive præcis til hvem: »GØR NOGET!«

Dossieret er et 35-sider langt dokument med rå efterretninger, hvoraf nogle er voldsomt kulørte, omstridte og ubekræftede. Det konkluderer overordnet, ligesom amerikanske efterretningstjenester, at de russiske myndigheder forsøgte at påvirke det amerikanske valg til fordel for Donald Trump, hvilket præsidenten aldrig helt har anerkendt.

Det blev udarbejdet af den tidligere britiske efterretningsofficer Christopher Steele på vegne af  firmaet Fusion GPS, der blev betalt af både Clintons kampagne og det demokratiske parti. En række ledende demokrater har bedyret, at de ikke kendte til aftalen.

Uran-aftalen henviser til en aftale i 2010 under præsident Barack Obama, mens Hillary Clinton var udenrigsminister. Et russisk energiagentur fik tilladelse til at købe i et canadisk selskab, der havde licens til at udvinde uran. Selskabet kan ifølge avisen Washington Post ikke eksportere uranen.

Emailene refererer til Hillary Clintons tid som udenrigsminister, hvor hun oprettede en privat email-server uden for ministeriet. Det blev undersøgt af tidligere FBI-chef James Comey, der kritiserede Clinton alvorligt, men konkluderede, at der ikke var belæg for at anklage hende for noget.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden