Paul Manafort ses her i juli 2016, da han stadig var kampagnechef for Donald Trumps præsidentkampagne.
Foto: Matt Rourke/AP

Paul Manafort ses her i juli 2016, da han stadig var kampagnechef for Donald Trumps præsidentkampagne.

USA

Trumps tidligere højre hånd sigtes for hvidvask, skattesvindel og ulovligt lobbyarbejde

Paul Manafort og hans forretningspartner er blevet sigtet for gennem 10 år at have holdt deres lobbyarbejde for ukrainske toppolitikere og millioner af dollar hemmeligt for USA's myndigheder.

USA

Paul J. Manafort er blevet sigtet for skattefusk, hvidvask og ulovlig lobbyisme for den tidligere ukrainske regering. Det fremgår af retsdokumentet, som New York Times har offentliggjort.

Der har været spekuleret i Manaforts mulige involvering i Ruslands påvirkningskampagne mod det amerikanske præsidentvalg i 2016. Men det står der intet om i sigtelsen.

I stedet står Donald Trumps tidligere kampagnechef nu sigtet for omfattende skattesvindel, hvidvask af penge og ulovlig lobbyvirksomhed for den tidligere ukrainske regering og den tidligere præsident, russisksindede Viktor Janukovitj.

I sigtelsen, som også omfatter hans mangeårige forretningspartner Richard Gates III, beskrives det, hvordan Manafort agerede som politisk rådgiver og lobbyist for Janukovitj og hans Ruslandsvenlige partier mellem i hvert fald 2006 og 2016.

»Manafort og Gates tjente mange millioner dollar som resultat af deres ukrainske arbejde. Og for at skjule de ukrainske pengestrømme fra amerikanske myndigheder, fra omkring 2006 til mindst 2016, hvidvaskede de penge gennem et netværk af amerikanske og udenlandske selskaber, partnerskaber og bankkonti«.

Mandag aften dansk tid rapporterer CNN, at både Manafort og Gates erklærer sig ikkeskyldige i anklagerne.

Tæt på Trump i fem måneder

Paul Manafort tilsluttede sig Donald Trumps præsidentvalgkampagne i marts 2016, og den mangeårige politiske rådgiver var Trumps kampagnechef mellem juni og august. Således er der muligvis et sammenfald i tid mellem dele af sigtelserne og hans arbejde for Trump.

Selve lobbyarbejdet for den nu forhenværende ukrainske præsident stoppede dog i 2014, fremgår det af sigtelsen.

USA's præsident understreger i en kommentar på Twitter, at handlingerne, som Manafort er sigtet for, lå forud for samarbejdet med Trump:

»Beklager, men det her er år siden, og før at Paul Manafort blev en del af Trump-kampagnen...«, lyder det fra præsidenten på det sociale medie.

I juli blev hans hjem ransaget af FBI-agenter. Og mandag morgen gik han så sammen med sin advokat ind i forbundspolitiet FBI's kontor i hovedstaden Washington, D.C.

Tidligere har Manafort været politisk rådgiver for republikanske ledere som Gerald Ford, Ronald Reagan og George H. W. Bush. Noget mere kontroversielt har Manafort også ladet sig hyre til at fremme de politiske interesser for Filippinernes tidligere diktator, Ferdinand Marcos, og Congos (Zaires) ditto, Mobuto Sese Seko.

Millioner i skattely

Ifølge sigtelsen har Manafort og kollega Gates skjult pengestrømmene gennem stråmandsselskaber og udenlandske konti i Cypern, caraibiske øer og Seychellerne. Samtidig har de gentagne gange påstået over for de amerikanske skattemyndigheder, at de ingen udenlandske konti har.

Lobbyarbejdet for den tidligere ukrainske regering, politiske partier og ledere er, ifølge anklagemyndigheden, sket med fokus på at påvirke USA's administration, men også det er blevet hemmeligholdt for amerikanske myndigheder. Og det er i strid med loven.

»Tværtimod - da Justitsministeriet i 2016 forespurgte Manafort og Gates om deres aktiviteter, så svarede de med adskillige falske og vildledende udtalelser«, lyder det i sigtelsen.

Janukovitj i eksil i Rusland

Paul Manafort er sigtet for at have hvidvasket mere end 18 millioner dollar - godt 115 millioner dollar, mens hans kompagnon er sigtet for at have hvidvasket 3 millioner dollar - godt 19 millioner kroner.

Viktor Janukovitj, som de amerikanske lobbyister tilsyneladende har arbejdet for i det skjulte, flygtede i 2014 til Rusland efter den ukrainske revolution, der væltede ham som præsident.

Janukovitj bor stadig i eksil i Rusland, idet han er efterlyst i Ukraine for højforræderi.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce