Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Paul Manafort ses her i juli 2016, da han stadig var kampagnechef for Donald Trumps præsidentkampagne.
Foto: Matt Rourke/AP

Paul Manafort ses her i juli 2016, da han stadig var kampagnechef for Donald Trumps præsidentkampagne.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trumps tidligere højre hånd sigtes for hvidvask, skattesvindel og ulovligt lobbyarbejde

Paul Manafort og hans forretningspartner er blevet sigtet for gennem 10 år at have holdt deres lobbyarbejde for ukrainske toppolitikere og millioner af dollar hemmeligt for USA's myndigheder.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Paul J. Manafort er blevet sigtet for skattefusk, hvidvask og ulovlig lobbyisme for den tidligere ukrainske regering. Det fremgår af retsdokumentet, som New York Times har offentliggjort.

Der har været spekuleret i Manaforts mulige involvering i Ruslands påvirkningskampagne mod det amerikanske præsidentvalg i 2016. Men det står der intet om i sigtelsen.

I stedet står Donald Trumps tidligere kampagnechef nu sigtet for omfattende skattesvindel, hvidvask af penge og ulovlig lobbyvirksomhed for den tidligere ukrainske regering og den tidligere præsident, russisksindede Viktor Janukovitj.

I sigtelsen, som også omfatter hans mangeårige forretningspartner Richard Gates III, beskrives det, hvordan Manafort agerede som politisk rådgiver og lobbyist for Janukovitj og hans Ruslandsvenlige partier mellem i hvert fald 2006 og 2016.

»Manafort og Gates tjente mange millioner dollar som resultat af deres ukrainske arbejde. Og for at skjule de ukrainske pengestrømme fra amerikanske myndigheder, fra omkring 2006 til mindst 2016, hvidvaskede de penge gennem et netværk af amerikanske og udenlandske selskaber, partnerskaber og bankkonti«.

Mandag aften dansk tid rapporterer CNN, at både Manafort og Gates erklærer sig ikkeskyldige i anklagerne.

Tæt på Trump i fem måneder

Paul Manafort tilsluttede sig Donald Trumps præsidentvalgkampagne i marts 2016, og den mangeårige politiske rådgiver var Trumps kampagnechef mellem juni og august. Således er der muligvis et sammenfald i tid mellem dele af sigtelserne og hans arbejde for Trump.

Selve lobbyarbejdet for den nu forhenværende ukrainske præsident stoppede dog i 2014, fremgår det af sigtelsen.

USA's præsident understreger i en kommentar på Twitter, at handlingerne, som Manafort er sigtet for, lå forud for samarbejdet med Trump:

»Beklager, men det her er år siden, og før at Paul Manafort blev en del af Trump-kampagnen...«, lyder det fra præsidenten på det sociale medie.

I juli blev hans hjem ransaget af FBI-agenter. Og mandag morgen gik han så sammen med sin advokat ind i forbundspolitiet FBI's kontor i hovedstaden Washington, D.C.

Tidligere har Manafort været politisk rådgiver for republikanske ledere som Gerald Ford, Ronald Reagan og George H. W. Bush. Noget mere kontroversielt har Manafort også ladet sig hyre til at fremme de politiske interesser for Filippinernes tidligere diktator, Ferdinand Marcos, og Congos (Zaires) ditto, Mobuto Sese Seko.

Millioner i skattely

Ifølge sigtelsen har Manafort og kollega Gates skjult pengestrømmene gennem stråmandsselskaber og udenlandske konti i Cypern, caraibiske øer og Seychellerne. Samtidig har de gentagne gange påstået over for de amerikanske skattemyndigheder, at de ingen udenlandske konti har.

Lobbyarbejdet for den tidligere ukrainske regering, politiske partier og ledere er, ifølge anklagemyndigheden, sket med fokus på at påvirke USA's administration, men også det er blevet hemmeligholdt for amerikanske myndigheder. Og det er i strid med loven.

»Tværtimod - da Justitsministeriet i 2016 forespurgte Manafort og Gates om deres aktiviteter, så svarede de med adskillige falske og vildledende udtalelser«, lyder det i sigtelsen.

Janukovitj i eksil i Rusland

Paul Manafort er sigtet for at have hvidvasket mere end 18 millioner dollar - godt 115 millioner dollar, mens hans kompagnon er sigtet for at have hvidvasket 3 millioner dollar - godt 19 millioner kroner.

Viktor Janukovitj, som de amerikanske lobbyister tilsyneladende har arbejdet for i det skjulte, flygtede i 2014 til Rusland efter den ukrainske revolution, der væltede ham som præsident.

Janukovitj bor stadig i eksil i Rusland, idet han er efterlyst i Ukraine for højforræderi.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden