Trumps kampagne udsendte dette billede fra mødet blandt hans sikkerhedsrådgivere. George Papadopoulos er nummer 3 fra venstre.

Trumps kampagne udsendte dette billede fra mødet blandt hans sikkerhedsrådgivere. George Papadopoulos er nummer 3 fra venstre.

USA

Tidligere Trump-rådgiver indrømmer at have løjet over for FBI

George Papadopoulos skjulte oplysninger om valgkampen. Nu samarbejder han med myndighederne for at få strafnedsættelse.

USA

Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort løb med størstedelen af opmærksomheden, da den tidligere FBI-chef Robert Mueller mandag offentliggjorde flere sigtelser i sin undersøgelse af et eventuelt samarbejdet mellem Trump-kampagnen og Rusland under sidste års præsidentvalg.

Manafort og hans tidligere samarbejdspartner Richard Gates III er blandt andet sigtet for hvidvask og agentvirksomhed - anklager, der dog ikke har noget med deres arbejde for Trump at gøre.

Men samtidig erklærede FBI, at en tidligere udenrigspolitisk rådgiver for Trump, George Papadopoulos, har erkendt sig skyldig i at lyve for FBI. Selv om Papadopoulos var betydeligt længere nede i hierarkiet end Manafort, kan det vise sig at være dagens vigtigste afsløring.

Dels har Papadopoulos tilsyneladende besluttet sig for at indgå en aftale med myndighederne og fortælle, hvad han ved, mod løfte om strafnedsættelse. Dels angår hans sag direkte spørgsmålet om samarbejde med Rusland.

Offentliggjorde dokumenter fra retten viser ifølge New York Times, at George Papadopoulos i april 2016 mødtes med en unavngiven russisk professor, der påstod at have adgang til smuds på Hillary Clinton i form af tusinder af kompromitterende e-mails, som Rusland besad.

Professoren introducerede desuden Papadopoulos for en kvinde, der angiveligt er i familie med Vladimir Putin, der sagde, at »vi alle glæder os til muligheden for at få et godt forhold til Trump«.

Talsmand afviser fast tilknytning

Papadopoulos fortalte først til FBI, at mødet foregik, før han fik tilknytning til Trump, og at professoren var en særling.

Det, har han nu erkendt, var usandt: Han vidste, at professoren havde »væsentlige kontakter i den russiske regering«, og mødet foregik, »mens han var rådgiver for Trump«, citerer New York Times fra retsdokumenterne.

Ifølge Papadopoulos’ forklaring til FBI fortalte han andre i Trump-organisationen om mødet.

»Godt arbejde«, svarede de indtil videre anonyme kolleger. Det er ulovligt at modtage oplysninger og penge fra en udenlandsk stat.

Trumps talskvinde Sarah Huckabee Sanders forsøger at nedtone George Papadopoulos’ rolle i Trump-kampagnen.

»Jeg vil ikke kalde ham en fast rådgiver. Han blev ikke betalt af kampagnen. Han var frivillig i et forum, der mødtes én gang«, sagde Sanders.

På mødet deltog også daværende Alabama-senator Jeff Sessions, som i dag er justitsminister.

Manafort og Gates har i øvrigt nægtet sig skyldige i dagens sigtelser.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce