0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
George Frey/Ritzau Scanpix
Foto: George Frey/Ritzau Scanpix

Opioidkrisen i USA slår flere og flere ihjel. At legalisere medicinsk cannabis kan måske forhindre tendensen.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt amerikansk studie: Færre dødsfald som følge af opioid-overdoser i stater med legaliseret medicinsk cannabis

Siden 1999 er omkring 400.000 amerikanere døde af en overdosis på grund af opioider. Et nyt studie viser, at stater, der har legaliseret medicinsk cannabis, har reduceret antallet af døde.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Stater, der har legaliseret cannabis til medicinsk brug, har reduceret dødsfald i forbindelse med opioid-overdoser. Det viser et studie, der i denne uge blev publiceret i det akademiske tidsskrift Economic Inquiry. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Forskerne bag har sammenlignet antallet af dødsfald på grund af en opioid-overdosis før og efter legalisering af medicinsk cannabis i forskellige amerikanske stater. På baggrund af de tal fandt forskerne det, de selv betegner som en årsagssammenhæng af »en vis tyngde«, hvad angår sammenhængen mellem reduktionen af dødsfald forårsaget af opioider og legaliseringen.Studiet har især fokuseret på de såkaldte ’syntetiske opioider’, såsom fentanyl, der ifølge sundhedsmediet Medical Express er USA’s mest dødbringende medicin.

Forfatternes analyser viser, at antallet af dødsfald er faldet med 20-35 procent over de sidste to årtier i de stater, der har foretaget en legalisering af medicinsk cannabis.

»Som bekendt er opioidepidemien steget i de senere år. Det betyder, at det berører alle i USA. Men de stater, der har legaliseret medicinsk cannabis, er ikke så negativt påvirket som dem, der ikke har«, siger Nathan Chan, der er medforfatter til det nye studie, ifølge AP.

47.600 døde i 2017

Han fortæller også, at det ikke nødvendigvis er legaliseringen i sig selv, der er skyld i reduktionen af dødsfald. Det er faktisk i de stater, hvor medicinsk cannabis kan købes på apoteker, den største reduktion har fundet sted. Forfatterne ved dog ikke med sikkerhed, hvad årsagssammenhængen skyldes. De foreslår dog, at det kan have noget at gøre med, at et stigende antal mennesker selvmedicinerer og dermed håndterer diverse smerter, såvel fysiske som psykiske, ved brug af cannabis – og derfor er det »mindre sandsynligt«, at de tager de meget vanedannende opioider.

Forfatterne bag studiet arbejder fortsat på at finde ud af, hvordan reduktionen af dødsfald præcist hænger sammen med legalisering af medicinsk cannabis. En hypotese går på, at legaliseringen forbedrer den respektive stats økonomiske aktivitet og frembringer andre effekter på kriminalitet, fængsling, beskæftigelse og langvarig sundhed. Alt sammen noget, der ifølge forfatterne kan være forbundet med opioid-overdoser.

Fra 1999-2017 er op mod 400.000 amerikanere døde på grund af en overdosis forårsaget af opioider. Alene i 2017 var dødstallet 47.600 ifølge Centers for Disease Control and Prevention. Samme år erklærede præsident Donald Trump den såkaldte opioidkrise for en ’national nødsituation’.

»Den bedste måde at forhindre narkotikamisbrug og overdosering er at forhindre folk i at misbruge narkotika i første omgang. Hvis de ikke starter, får de ikke et problem«, sagde Trump i en officiel udtalelse fra Det Hvide Hus.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden