0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Det vil være en stor skændsel for USA«: Trump vil udskyde det amerikanske valg

Brevstemmer vil føre til, at præsidentvalget 2020 bliver det mest bedrageriske valg i historien, mener Trump.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Leah Millis/Ritzau Scanpix
Foto: Leah Millis/Ritzau Scanpix
USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA’s præsident, Donald Trump, rejser muligheden for at udskyde præsidentvalget, indtil det kan ske på sikker vis.

I en besked på Twitter henviser han til den påståede risiko for svindel med brevstemmer.

»Udsæt valget, indtil folk kan stemme sikkert og trygt???«, skriver han.

Præsidenten gentager i sit opslag en påstand, han mange gange har fremført om, at brevstemmer vil føre til valgsvindel.

»Med universel ret til at brevstemme (…) bliver valget i 2020 det mest upræcise og bedrageriske valg i historien. Det vil være en stor skændsel for USA«, skriver Trump.

Valgdatoen er »mejslet i sten«

Nyhedsbureauet Reuters har forgæves forsøgt at få en uddybning af præsidentens kommentar fra Det Hvide Hus.

I USA er det ikke præsidenten, der kan beslutte, om et præsidentvalg skal udskydes. Det vil i så fald skulle gøres af Kongressen. Det vil sige, at det blandt andet skal accepteres af Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har et flertal.

Flere demokratiske kongresmedlemmer afviser blankt, at det kan komme på tale at udskyde valget.

»En siddende præsident spreder løgn og antyder, at han vil udskyde valget for at holde sig ved magten«, skriver demokraten Dan Kildee på Twitter.

»Lad det ikke ske. Enhver amerikaner – republikaner, uafhængig, demokrat – bør tale imod præsidentens lovløshed og fuldkomne ligegyldighed over for forfatningen«.

Også Senatets flertalsleder, republikaneren Mitch McConnell, siger til tv-stationen WNKY, at valgdatoen er »mejslet i sten«. Flere andre fremtrædende republikanere afviser ligeledes blankt at udsætte valget.

Valganalytiker Kyle Kondik fra University of Virginia betragter Trumps tweet som endnu et eksempel på, at præsidenten forsøger at aflede opmærksomheden fra dårlige nyheder om USA’s økonomi.

Det »lader til at være endnu et af hans mere åbenlyse forsøg på at skifte emne på baggrund af morgenens elendige bnp-tal«, skriver Kondik på Twitter.

USA’s bnp faldt i andet kvartal med 9,5 procent på grund af coronakrisen. Det er det største fald for et kvartal i de over 70 år, som statikken for bnp-tal går tilbage.

Flere stater planlægger valg

Coronapandemien har medført diskussioner om, hvorvidt det vil være sikkert for vælgerne at begive sig til stemmeurnerne. Derfor drøfter mange stater muligheden for i højere grad at brevstemme.

Trump har gentagne gange hævdet, at brevstemmer vil føre til svindel med stemmesedlerne. Det findes der dog ikke nogen beviser for.

Trump har også afvist at svare på, om han vil acceptere resultatet af valget i november, hvis han taber.

I løbet af denne måned har seks stater meddelt, at de planlægger at lade vælgerne stemme primært via brev, skriver britiske BBC. Det drejer sig om Californien, Utah, Hawaii, Colorado, Oregon og Washington.

Disse stater vil sende stemmesedler til alle registrerede vælgere, som så kan vælge, om de vil sende dem retur med posten eller aflevere dem personligt.

Der vil også være åbne valglokaler på selve valgdagen, men i begrænset omfang, lyder planerne.

Ritzau

Annonce


Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts