0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Andrew Kelly/Ritzau Scanpix
Foto: Andrew Kelly/Ritzau Scanpix

Et maleri af Ruth Bader Ginsburg, fortografet i et vindue i nat i New York.

Ikonet Ginsburgs sidste besked til barnebarnet sætter fingeren på det, demokraterne frygter

NEKROLOG. Ruth Bader Ginsburg er død i en alder af 87 år. Højesteretsdommeren var slet og ret et amerikansk kulturikon og en forsvarer for seksuelle minoriteter, retten til abort, lighed mellem kønnene og andre liberale værdier. Men hendes død åbner for, at Donald Trump kan vælge hendes afløser.

FOR ABONNENTER

Da Ruth Bader Ginsburg gav et interview til The New York Times i sommeren 2013, lå der et pres på højesteretsdommeren. Hun var netop fyldt 80 år og havde allerede været syg af kræft to gange. Og mange liberale amerikanere mente, at hun burde trække sig, så Barack Obama i sin sidste præsidentperiode kunne køre en ny og yngre afløser i stilling, der havde lige så liberale holdninger som Ruth Bader Ginsburg til spørgsmål som abort og ligestilling.

Hvis Ginsburg blev siddende – og blev syg eller døde – var risikoen, at en kommende, republikansk præsident kunne udpege en konservativ dommer, der var imod alt det, hun havde kæmpet for.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu