0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

712.000 amerikanere meldte sig ledige i sidste uge

Det giver en lille grund til optimisme, at færre end ventet har meldt sig ledige i USA, siger cheføkonom.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mike Blake/Ritzau Scanpix
Foto: Mike Blake/Ritzau Scanpix
USA

712.000 amerikanere meldte sig ledige i sidste uge. Det viser tal fra USA’s beskæftigelsesministerium torsdag, skriver Ritzau Finans.

Det er færre end ventet. Forventningen var, at 775.000 ville have søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse den seneste uge.

Torsdagens tal giver grund til optimisme her og nu, mener Tore Stramer, der er cheføkonom ved Dansk Erhverv.

»Ugens ledighedstal fra USA er samlet set god læsning, der viser at den stigende smitte ikke for alvor har spændt ben for genopretningen på arbejdsmarkedet«, siger han i en kommentar.

»Det kan dog meget vel vise sig at være en stakket frist. Smitten i USA sætter i øjeblikket rekord, hvilket har fået en række delstater til at indføre nye restriktioner«.

Hen imod årsskiftet vurderer han derfor, at der er en risiko for en ny stigning i ledigheden.

20 millioner på understøttelse

Cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen mener, at ledigheden i USA fortsat ligger på »et foruroligende højt niveau«.

20 millioner amerikanere får understøttelse af et af de mange ledighedsprogrammer. Til sammenligning var det blot 1,6 millioner sidste år. 13 af de 20 millioner på understøttelse er omfattet af ledighedsprogrammer, der er oprettet i forbindelse med coronapandemien, som står til at udløbe til nytår.

»Det haster med en politisk aftale, der forlænger ordningerne. Ellers får rigtig mange amerikanere store økonomiske udfordringer«, siger Allan Sørensen.

Den høje ledighed bekymrer også Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, som håber på hurtig handling fra USA’s kommende præsident, Joe Biden.

»Det er et uhyggeligt højt tal. Derfor må det stå øverst på dagsordenen for Biden og hans nye finansminister, Janet Yellen, at disse amerikanere skal tilbage i arbejde. Ellers risikerer man, at langtidsarbejdsløsheden i USA bider sig fast på et alt for højt niveau«, siger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter