0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

USA's militær erkender at have dræbt 23 civile i 2020

Ngo’er melder om fem gange større civile tab. Rapport viser, at USA ikke har betalt kompensation til familier.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joel Saget/Ritzau Scanpix
Foto: Joel Saget/Ritzau Scanpix
USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA’s militær har onsdag taget ansvar for utilsigtet at have dræbt 23 civile i udenlandske krigszoner i 2020, viser en ny rapport fra USA’s forsvarsministerium, Pentagon. Dødstallet er dog væsentligt lavere, end hvad flere ngo’er har regnet sig frem til. Ministeriets officielle optælling inkluderer civile dødsfald under missioner i Irak, Afghanistan, Somalia og Yemen.

»USA’s forsvarsministerium vurderer, at omkring 23 civile blev dræbt, og cirka 10 civile blev såret i 2020 som et resultat af USA’s militære operationer«, står der blandt andet i rapporten.

Det har været et krav fra Kongressen siden 2018, at ministeriet opgør civile dødsfald under militære operationer. Flere dele af de årlige rapporter er dog hemmeligholdt for offentligheden. I den offentlige del af rapporten kan man læse, at de fleste af de civile dødsfald har fundet sted i Afghanistan. Her vurderer forsvarsministeriet, at militæret utilsigtet har dræbt 20 civile. En enkelt civil blev dræbt i Somalia i februar 2020, mens en anden blev dræbt i Irak i marts. Rapporten præciserer ikke, hvor og hvornår det 23. civile offer blev dræbt.

Ud af rapporten kan man også læse, at der ikke er blevet betalt kompensation til de afdødes familier. Det er, selv om Kongressen satte tre millioner dollar af til netop dette i 2020.

Flere ngo’er offentliggør jævnligt meget højere civile dødstal i de områder, hvor USA’s militær opererer over hele verden. Ifølge overvågningsgruppen Airwars, der registrerer civile ofre for luftangreb, blev mindst 102 civile dræbt af amerikanske styrker globalt i 2020. Alene i Afghanistan blev mindst 89 civile dræbt og 31 såret af amerikansk-ledede koalitionsstyrker sidste år ifølge FN-missionen i landet, Unama.

»Det er tydeligt, at forsvarsministeriets efterforskning og erkendelse af skader på civile stadig er forfærdeligt utilstrækkeligt«, siger Hina Shamsi fra den amerikanske borgerrettighedsunion Aclu.

Hun kritiserer især, at ministeriet ikke har udbetalt kompensation til de afdødes familier.

ritzau

Annonce

Læs mere