I aftes var den danske statsminister til 'state dinner' hos det amerikanske præsidentpar. Kilde: AP

620px

Løkke i skåltale til Obama: Du er den bedste præsident, Europa aldrig får

En veloplagt statsminister høstede både latter og stormende klapsalver med en morsom, dristig og politisk skåltale ved nordisk festbanket i Washington.

620px

Klapsalverne bruste fra de over 300 politikere, embedsfolk og kulturpersonligheder blandt gæsterne ved statsbanketten for de nordiske lande, da statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin skåltale, henvendte sig direkte til Barack Obama.

»Det er let at se vigtigheden og værdien af dit lederskab, hr. præsident. Så uden at ville blande mig i amerikansk politik, kan jeg uden tvivl sige, at du har været den bedste præsident Europa aldrig fik«, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Men øjeblikkeligt efter blev der stille, da Lars Løkke Rasmussen sagde at han personligt støttede »Donald« som præsident.

»Han er klog, viser dygtige lederevner, og han er visionær…. Og jeg taler naturligvis om EU’s præsident Donald Tusk, som i fravær af dig er den bedste præsident EU kunne ønske sig«, sagde statsministeren, og latteren brød løs blandt gæsterne, der et øjeblik troede at de var vidne til en dansk støtteerklæring til Donald Trump.

Registrerede partnerskaber

Statsministeren roste også en række af Obamas politiske resultater, der er kontroversielle i amerikansk politik: Sundhedsreformen Obamacare, klimaaftalen i Paris, og beslutningen om at fejre tilladelsen af homoægteskaber overalt i USA ved at lade Det Hvide Hus oplyse i regnbuens farver.

»Som det første land på kloden, der tillod registrerede partnerskaber mellem to af samme køn, beundrer og støtter vi din kamp for lige rettigheder«, sagde statsministeren til aftenens største bifald.

»Er der stadig noget Norden kan gøre for USA? Svaret er lige så enkelt som det er berømt: Yes we can«, sagde Lars Løkke Rasmussen.

DOKUMENTATION:

Præsident Obama kvitterede ved at udnævne Lars Løkke Rasmussen som favorit til at være den næste optrædende ved det traditionelle møde for amerikanske politiske journalister, hvor Obama selv er berømt for sine sjove taler.

»Vi har vist lige fået sat navn på den næste komiker til The White House Correspondent’s Dinner«, sagde Obama om Lars Løkke Rasmussens tale.

Vikingerne

I sin skåltale lovede Præsident Obama de amerikanske gæster, at de nordiske besøgende nok skulle opføre sig ordentligt trods fortiden som vikinger.

»Vi ved alle, at vores nordiske venner deler stoltheden over deres fælles fortid som vikinger. Men vi ved også at vikingerne kunne være lidt rå i det. De havde ikke altid de bedste bordmanerer. Deres påklædning var ikke altid helt passende. Men i dag opfører de sig meget pænere«, sagde Obama.

Han roste de nordiske landes gemytlige natur, hvor de heftigste interne debatter handler om, hvem der er de mest lykkelige, og hvor Julemanden nu i virkeligheden bor.

Folkehøjskolerne

Men Obama trak også en linje fra Grundvig og folkehøjskolerne til den amerikanske borgerrettighedsbevægelse.

»Grundtvig stod for ideen om folkehøjskolerne. At uddannelse ikke blot er til eliten, men til de mange. At man uddannes aktiv medborger og til et bedre samfund«, sagde Obama.

Folkehøjskolerne spredte sig til USA, og til Highlander Folk High School, hvor bl.a. borgerretsikonet Martin Luther King studerede.

»Vi havde ikke været her, hvis ikke det var for den sten, der blev smidt i søen og spredte sig som ringe i vandet. Og måske ville jeg ikke stå her, hvis det ikke var for dem«, sagde Obama

»Det er blot en lille del af den positive indflydelse vores nordiske venner har haft på vores land. Jeg har sagt det før og vil gentage det: De slår hårdere end deres vægtklasse tilsiger med deres værdier, ikke blot med at få deres egne lande til at fungere, men at gøre verden til et bedre sted. Så vi er meget taknemmelige for deres arbejde«, og sluttede med en kort hilsen, der forstås i alle de nordiske lande.

»Skål!«

DOKUMENTATION

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden