620px

Glem Trump vs. Clinton: Her er dramaerne i årets næstvigtigste valg

Amerikanerne skal vælge deres nye 'Folketing' samtidig med præsidentvalget. Der bliver spænding til det sidste.

620px

Donald Trump og Hillary Clinton løber med det meste af opmærksomheden i USA, men faktisk nærmer vi os også et andet uhyre vigtigt valg, som tegner til at blive lidt af en neglebider.

Amerikanerne skal nemlig også vælge en ny kongres - USA’s svar på Folketinget. Det er dem, der laver lovene.

Der er næppe nogen tvivl om, at republikanerne igen får flertal i det ene kammer, Repræsentanternes Hus. Til gengæld kommer der til at være spænding helt frem til valgdagen, om demokraterne formår at erobre flertallet fra rivalerne i det andet kammer, Senatet.

Ud over at vedtage love skal Senatet også godkende de ministre, dommere m.fl., som præsidenten udpeger.

Der er 100 sæder i Senatet, og pt. har republikanerne et forspring på 54-46. Demokraterne skal altså erobre fire sæder for at indhente deres forspring.

De ser ud til at være sikre på at slå de siddende republikanere i Illinois og Wisconsin. Så mangler de to. Her kommer seks store dramaer - og fem andre interessante opgør

Foto: Jim Cole (arkiv)/AP

New Hampshire: Maggie Hassan (D) vs. Kelly Ayotte (R)

En lille stat med et stort opgør. Statens øverste leder, guvernør Maggie Hassan stiller op imod den siddende senator, Kelly Ayotte, som er blevet et kendt ansigt også uden for New Hampshires grænser.

Penge fra rige donorer vælter ind i staten, mens tv-reklamer regner ned over statens borgere.

Ayotte har kæmpet med, hvordan hun skulle forholde sig til Donald Trump. Efter den såkaldte 'gramsevideo' meddelte hun, at hun ikke længere ville stemme på ham. Hassan støtter Clinton, men i et interview på CNN undlod hun tre gange i træk at svare på, om hun mener, at Clinton er troværdig.

Pennsylvania: Pat Toomey (R) vs. Kathleen McGinty (D)

Velkommen til et af de helt store dramaer: Målingerne viser dødt løb mellem de to kandidater.

Republikanske Pat Toomey vandt sin plads i det år, hvor Tea Party-bevægelsen væltede ind over USA. Trods en konservativ profil har han været blandt de få republikanere, som har forsøgt at nå et kompromis på våbenpolitikken. Han har stadig ikke besluttet sig for, om han vil stemme på Trump.

I valget er han oppe imod Kathleen McGinty, der pt. er stabschef for statens guvernør. Hun har længe haft støtte helt oppe fra Det Hvide Hus.

Missouri: Roy Blunt (R) vs. Jason Kander (D):

Den republikanske senator Roy Blunt må meget overraskende kæmpe hårdt for sit politiske liv. De seneste målinger viser dødt løb mellem ham og hans demokratiske udfordrer, Jason Kander. Trumps nedadgående spiral har ramt Blunt, der også lider af sit ry som en 'insider' med måske lidt for tætte bånd til lobbyister i et år, hvor vælgerne efterspørger forandring.

Han må også erkende, at demokraterne har fundet en meget stærk udfordrer i Jason Kander. Den 35-årige militærveteran står bag årets reklame, hvor han samler en riffel med bind for øjnene, mens han fortæller om behovet for baggrundstjek for våbenkøbere. Det bliver tæt til det sidste, og Missouri kan meget vel ende med at levere årets største overraskelse i kampen om Senatet.

Nevada: Joe Heck (R) vs. Catherine Cortez Masto (D)

Nevada er republikanernes eneste håb om at vinde en stat, som demokraterne pt. sidder på. Den demokratiske leder i Senatet, Harry Reid, genopstiller ikke, og republikanske Joe Heck og demokraten Catherine Cortez Masto ligger side om side i målingerne.

Længe så Heck ud til at have en lille føring, men det er skiftet efter Trumps 'gramsevideo', som fik Heck til at vende sig imod Trump, hvilket nok koster ham hos forretningsmandens mest tro støtter.

Masto håber på stort fremmøde blandt latino-vælgere.

Indiana: Todd Young (R) vs. Evan Bayh (D)

Republikanske Dan Coats genopstiller ikke. Hans partifælle kongresmedlem Todd Young lignede en relativt sikker vinder i den overvejende republikanske stat, indtil eks-senator Evan Bayh pludselig meldte sit kandidatur til sin gamle post.

Nu er demokraten favorit, men intet er afgjort.

North Carolina: Richard Burr (R) vs. Deborah Ross (D)

Det gjorde ondt hos demokraterne, at deres ene senator fra North Carolina, Kay Hagan, tabte sin plads i 2014.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nu har de til gengæld mulighed for at vælte en republikaner samme sted, Richard Burr, som har brugt overraskende lidt energi på valgkampen. Han er en varm tilhænger af Donald Trump, som risikerer at lide nederlag i North Carolina. Det samme gør statens republikanske guvernør.

Deborah Ross, tidligere medlem af delstatsparlamentet, kan blive en årets mest overraskende vindere, men det kræver, at hun får indhentet Burrs lille forspring..

Arizona: John McCain (R) vs. Ann Kirkpatrick (D)

Den republikanske veteran John McCain møder hårdere modstand fra demokraterne end på noget andet tidspunkt i sine 24 år i Senatet. Hans overvejende republikanske hjemstat har et voksende antal latinos, der traditionelt stemmer demokratisk, og Donald Trump kan holde republikanske vælgere hjemme. Desuden stiller demokraterne stiller med det vellidte kongresmedlem Ann Kirkpatrick.

John McCain har dog skabt sig et solidt forspring i meningsmålingerne, men han skal arbejde for sejren i år.

Florida: Patrick Murphy (D) vs. Marco Rubio (R)

Rubio afviste, at han ville genopstille til sin plads i Senatet. Men da præsidentdrømmen røg for det unge republikanske håb, ændrede han holdning.

Han er favorit til at få seks år mere, blandt andet fordi demokraternes kandidat, kongresmedlem Patrick Murphy, ikke er nogen profil og har haft en rodet valgkamp. Florida er en svingstat, men Marco Rubio er favorit.

Foto: Alex Brandon & Jay LaPrete

Ohio: Rob Portman (R) vs. Ted Strickland (D)

På papiret skulle det være årets største drama. En siddende senator (Portman) mod en tidligere guvernør (Strickland) i en berømt svingstat.

Men ifølge meningsmålingerne har Portman skabt sig et stort forspring, og Stricklands partifæller begynder at opgive håbet om at vælte den siddende senator.

Illinois: Mark Kirk (R) vs. Tammy Duckworth (D)

Mark Kirk er det suverænt mest truede medlem af Senatet som republikaner fra en traditionel meget demokratisk stat. Ved valget skal han op imod kongresmedlem Tammy Duckworth, en tidligere helikopterpilot, der fik amputerede hele det højre ben og halvdelen af det venstre, efter hendes helikopter blev skudt ned under Irak-krigen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Jacquelyn Martin og Manuel Balce Ceneta

Wisconsin: Russ Feingold (D) vs. Ron Johnson (R)

For seks år siden slog den republikanske forretningsmand Ron Johnson den siddende senator Rush Feingold. Han vandt takket være 9 mio. dollars fra sin egen lomme og massiv støtte fra Tea Party-bevægelsen.

Nu er demokraten Feingold klar til revanche, og han er klart foran i Johnson i meningsmålingerne. Analytikere regner Johnson for den næstmest udsatte senator - kun Mark Kirk i Illinois er mere udsat.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden