Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nervepirrende. Hillary Clinton havde en kæmpeføring indtil forrige uge. Nu er der spænding til det sidste.
Foto: Ross D. Franklin (arkiv)/AP

Nervepirrende. Hillary Clinton havde en kæmpeføring indtil forrige uge. Nu er der spænding til det sidste.

940px
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump vs. Clinton: Hvad nu, hvis det ender uafgjort - eller hvis ingen vinder?

Sandsynligheden er lille, men det kan godt ske, at præsidentposten ikke afgøres på tirsdag.

940px
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Clinton eller Trump, Clinton eller Trump, Clinton eller Trump.

Spændingen om, hvem der vinder præsidentvalget på tirsdag, stiger dag for dag. Men faktisk er det muligt, at det ender uafgjort - eller at vi ikke finder en vinder på tirsdag.

Sandsynligheden er særdeles lille, men det skulle da lige passe af denne dramatiske og særegne valgkamp endte med et usædvanlig resultat.

To ting kan betyde, at afgørelsen bliver udskudt.

Scenarie 1: Uafgjort

Kandidaterne kamper om de såkaldte valgmænd i hver stat. Der er 538 på spil, så hvis en kandidat får over 270, har vedkommende vundet.

Men resultatet faktisk godt ende 269-269. Det er der flere muligheder for - blandt andet resultatet bliver som vist på kortet nedenfor.

Det mest tvivlsomme ved resultaterne på kortet er, om Trump kan vinde Colorado. Clinton er absolut favorit, men helt sikker på sejr er hun ikke. Trump lagde flere valgmøder i staten i sidste uge, og begge lejre har sat penge af til tv-reklamer i slutspurten.

Det kræver også, at Trump vinder én valgmand i Maine, der ikke bruger det såkaldte winner-takes-it-all-system. En lille Trump-succes her er bestemt muligt.

Og så kræver det, at svingstater falder på en helt bestemt måde, men resultatet for hver enkelt stat her er faktisk overvejende sandsynligt eller i hvert fald omkring tæt på 50 procent (altså Colorado undtaget).

Det kan også ende uafgjort, hvis Trump taber Colorado, vinder Wisconsin og ikke får nogen valgmænd i Maine. Eller hvis Trump vinder New Hampshire og Nevada og igen ikke scorer en valgmand fra Maine. Eller hvis han vinder Pennsylvania og taber North Carolina.

Hivs det ender 269-269, går afgørelse videre til Repræsentanternes Hus. Her har delegationerne fra hver delstat én stemme hver. Da republikanerne har flertallet i flertallet af delegationerne, vil et uafgjort resultat være lig med Trump-sejr.

Det er i øvrigt Senatet, som vælger vicepræsidenten. Her har demokraterne gode muligheder for at få flertal, så det er altså teoretisk muligt, at Tim Kaine bliver Donald Trumps vicepræsident.


Click the map to create your own at 270toWin.com

Scenarie 2:

Den uafhængige præsidentkandidat Evan McMullin har kun fået meget begrænset opmærksomhed i valgkampen.

Den tidligere CIA-agent stillede op i protest mod Trump og Clinton. Han er fra staten Utah, hvor han er blevet relativt populær.

Normalt går Utah uden problemer til republikanerne, men meningsmålinger har vist McMullin side om side med Trump. Den seneste uge ser Trump dog ud til at have lagt afstand, men skulle sensationen indtræffe og McMullin vinde, så kan vi ende med følgende resultat:

Clinton: 269.

Trump: 263.

McMullin: 6.

GUIDE

Også her vil Repræsentanternes Hus træffe den endelige beslutning. Igen må Trump formodes at vinde, men teoretisk set ville det være muligt for McMullin at ende som præsident.

Det ville kræve, at en stribe republikanske delegationer fra Trump-skeptiske stater gik sammen med de demokratiske om at stemme på McMullin. Demokraterne ville formentlig være med på den handel, hvis de slipper for Trump.

Det er tæt på usandsynligt, at tilstrækkelig mange republikanske delegationer ville svigte deres partifælle, men teknisk set er det ikke uladsiggørligt.

Og hvis de ikke kan blive enige, så vil Senatets valg af vicepræsident ende som præsident.

Historisk drama

Repræsentanternes Hus afgjorde også valget i 1824, hvor Andrew Jackson fik flest stemmer, men posten alligevel gik til John Quincy Adams. Jackson tog revanche fire år senere - men det er en helt anden historie.

Og Repræsentanternes Hus afgjorde faktisk også tingene i 1800, hvor det såkaldte valgmandskollegie fungerede lidt anderledes, og Thomas Jefferson og hans vicepræsidentkandidat Aaron Burr endte med lige mange valgmænd.

Du kan lave dine egne kort og beregninger på 270towin.com.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden