Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Borgerne i Danmark skal kunne være trygge ved, at private virksomheder og offentlige myndigheder beskytter vores personlige oplysninger og har styr på sikkerheden«, lyder det i en mail fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).
Arkivfoto: Stine Tidsvilde

»Borgerne i Danmark skal kunne være trygge ved, at private virksomheder og offentlige myndigheder beskytter vores personlige oplysninger og har styr på sikkerheden«, lyder det i en mail fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag slipper myndigheder med kritik, når de bryder dataloven

Eksemplerne er mange på myndigheder, der har lækket persondata eller overtrådt loven. Men Datatilsynet kan i dag kun løfte pegefingeren.

Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I forrige uge var den gal igen. Datatilsynets stikprøveundersøgelse i otte statslige myndigheder viste, at der i syv af dem var omfattende eller meget omfattende mangler i efterlevelsen af persondataloven.

Særligt galt stod det til med datasikkerheden i Beskæftigelsesministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet, Vejdirektoratet og Sundhedsdatastyrelsen, der måtte lægge ryg til udtalelsen »meget kritisabelt« fra Datatilsynet.

Sanktionering af overtrædelser må antages at virke stærkt adfærdsregulerende

»Den mangelfulde databeskyttelse bekræfter desværre i vidt omfang en kedelig tendens hos de offentlige myndigheder, som vi fører tilsyn med. Vi er således tidligere stødt på de samme problemer i forbindelse med vores tilsyn med en række kommuner og med regionerne«, lød skudsmålet fra kontor- og tilsynschef Jesper Husmer Vang.

Tilsynets undersøgelse fra november 2016 viste, at der i 10 af 15 undersøgte kommuner var alvorlige fejl, mangler og brud på persondataloven. Derudover har også Rigsrevisionen løbende afdækket alvorlige sikkerhedsproblemer i det offentlige, og der er talrige eksempler på, at myndigheder er kommet for skade at lække borgeres private oplysninger.

I en af de seneste sager har uvedkommende kunnet finde andre borgeres navne og cpr-numre i Digital Pladsanvisning. Sikkerhedshullet var åbent i 80 kommuner gennem 12 år.

Ingen konsekvenser

Datatilsynet har i dag ikke andre værktøjer end at udtale kritik, udstede et påbud og så ellers krydse fingre for, at den kritiserede part tager dem alvorligt. Men det er det, som regeringen nu – efter to et halvt års pres fra Folketinget – vil ændre på med en ny databeskyttelseslov, der træder i kraft 25. maj 2018.

»Borgerne i Danmark skal kunne være trygge ved, at private virksomheder og offentlige myndigheder beskytter vores personlige oplysninger og har styr på sikkerheden«, lyder kommentaren fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Loven indfører EU’s databeskyttelsesforordning i dansk lov, og når den træder i kraft, risikerer private virksomheder bøder på 150 millioner kroner eller fire procent af deres globale omsætning.

Sanktionering af myndigheder er derimod op til hvert enkelt medlemsland:

»Der bør være en ligestilling mellem offentlige og private aktører, og regeringen ønsker at sende et signal til offentlige myndigheder om vigtigheden af, at de overholder reglerne i forordningen«, fortsætter mailen fra justitsministeren.

Bøderammen bliver, afhængig af overtrædelsens grovhed, op til fire procent af en myndigheds driftsbevilling, dog maksimalt 16 millioner kroner.

Med lovforslaget er der tale om lidt af en kovending. Justitsministeriet har både i de tidlige forhandlinger i Bruxelles samt løbende over for Folketinget argumenteret imod bødestraffe for myndigheder. Ministeriet skrev i januar 2016 til Folketinget, at bøder ikke vil have nogen præventiv effekt, når offentlige kroner fra en kasse alligevel lander i statskassen. Et andet argument var, at der inden for den offentlige sektor »gælder særlige regler om fordeling af ansvar, ligesom det er en tjenestepligt at overholde retsregler«.

Ifølge Politikens oplysninger er der i Justitsministeriet også en latent frygt for, at indførelse af bødestraf til myndigheder på et lovområde vil medføre politiske krav om det samme på andre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men Folketinget har presset på for også at sanktionere myndigheder siden en beretning fra retsudvalget i januar 2015. Ligeledes har Forbrugerrådet Tænk, Dansk Industri, Rådet for Digital Sikkerhed og en række andre borger- og erhvervsorganisationer lagt et hårdt pres på regeringen i offentligheden og i høringssvar.

»Sanktionering af overtrædelser må antages at virke stærkt adfærdsregulerende, hvorfor offentlige myndigheders overtrædelser allerede af den årsag skal kunne sanktioneres på lige fod med andres overtrædelser«, lyder eksempelvis et høringssvar fra Advokatrådet.

»Mulighed for bøder til offentlige myndigheder vil give Datatilsynet de effektive reaktionsmuligheder, som mangler i dag. Derudover vil risikoen for bøder også skabe et direkte økonomisk incitament hos offentlige myndigheder til at overholde databeskyttelsesforordningen«, supplerer IT-Politisk Forening i sit høringssvar.

Udsigten til et politisk flertal for bøder vækker bekymring i Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (KL):

»Det er rigtig ærgerligt. Kommunerne er faktisk hårdt reguleret på dataområdet i forvejen, og så bliver det et kørecirkus med pengene. Der vil blive taget midler til velfærd fra en myndighedskasse og blive lagt over i en bødekasse«, siger Pia Færch, KL’s kontorchef for digitalisering .

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden