Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: V. Solis Rogelio/AP
Tech

Om tre uger kan USA gøre det muligt for internetudbydere at genere udvalgte hjemmesider

En afskaffelse af regler, der forhindrer forskelsbehandling på internettet, risikerer at underminere informationsfriheden, advarer kritikere.

Tech

Millioner af amerikanske internetbrugere holder i disse dage vejret. I denne uge præsenterede den amerikanske telestyrelse, Federal Communications Commission (FCC), et længe ventet forslag om at afskaffe en række regler, der har til formål at sikre et åbent og frit internet. Vedtager de forslaget 14. december, vil det være muligt for landets internetudbydere at blokere eller sænke hastighederne på udvalgte hjemmesider, som de så kan afkræve penge for at gøre tilgængelige igen.

For amerikanske forbrugere betyder det, at udbydere som Verizon, Comcast og AT&T eksempelvis fremover vil kunne tilbyde en billig internetpakke, der giver hurtig adgang til almindelige hjemmesider og sociale medier, mens en hurtig forbindelse til streamingtjenester kræver en dyrere pakke.

Reglerne om netneutralitet blev indført i både USA og EU i 2015 for at garantere borgerne retten til selv at bestemme, hvad de ønskede at bruge internettet til. Tanken var, at internetudbyderne skulle være forpligtede til at behandle al trafik på lige vilkår – uanset hvilke hjemmesider eller tjenester kunderne benyttede sig af.

Siden da har USA fået en ny præsident, og med ham fulgte en omrokering i FCC’s bestyrelse, der kun består af fem medlemmer. Nu vil den nye formand, republikaneren Ajit Pai, med et snævert 3 mod 2-flertal atter slippe markedskræfterne fri. Han afviser, at afskaffelsen af reglerne vil have negative konsekvenser.

»Ifølge mit forslag skal den føderale regering ikke længere detailstyre internettet. I stedet vil FCC ganske enkelt kræve af internetudbyderne, at de er gennemsigtige omkring deres praksisser, så forbrugerne kan købe det abonnement, som er bedst for dem«, siger Ajit Pai ifølge New York Times.

Lobby-organisationen The Internet Association, der repræsenterer tech-virksomheder som Google, Facebook og Amazon, siger ifølge New York Times, at FCC’s planer er »afslutningen på netneutralitet, som vi kender det, og trodser millioner af amerikaneres ønsker«.

Tidligere eksempler på ulovlig blokering

Ifølge flere iagttagere handler diskussionen mest af alt om, hvorvidt man betragter internettet som en almindelig tjenesteydelse, eller om det i en moderne verden er et basalt behov.

»Det er i høj grad et spørgsmål om, hvor vigtigt internettet er for ting som social mobilitet, økonomisk succes, uddannelse, retten til information og ytringsfrihed samt evnen til at organisere sig. Alt sammen ting, der er vigtige i et demokratisk samfund. Så spørgsmålet er: Hvad er det egentlig, vi forsøger at regulere her?«, siger Irina Shklovski, som er lektor på IT-Universitetet i København og forsker i etiske og sociale aspekter af teknologi.

Debatten om netneutralitet har kørt på højblus i mere end et årti. I midten af nullerne begyndte de første sager om bevidst prioritering af internettrafik at rulle, blandt andet efter en canadisk internetudbyder blev taget i at blokere for adgangen til en fagforeningsside i en tid, hvor dens ansatte forsøgte at organisere sig. I USA blokerede telegiganten Comcast i 2007 for trafikken til fildelingstjenesten Bittorrent, hvilket telestyrelsen FCC efterfølgende vurderede var ulovligt.

»Pointen er, at der findes de her faktiske eksempler, som vi kan pege på som mulige konsekvenser af at fjerne reglerne, og det er derfor, det lige nu bekymrer mange mennesker«, siger Irina Shklovski.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Præget af store monopoler

En ting er de demokratiske aspekter af et frit internet, noget andet er de økonomiske. Modstandere af reglerne har fremlagt statistikker, der viser et fald i udbydernes investeringer i it-infrastruktur, siden reglerne blev indført i 2015. Omvendt har netneutralitetens tilhængere fremlagt statistikker, der viser det modsatte.

Det kan USAs kamp om net-neutralitet betyde for dig

På samme måde debatteres det også, om afskaffelsen af reglerne vil medføre prisstigninger for internetkunderne. Hos danske IT-Politisk Forening er formand Jesper Lund ikke i tvivl.

»Jeg ville være alvorligt bekymret, hvis jeg boede i USA. Det amerikanske marked for internetudbud er præget af store monopoler, og nu vil FCC så give de monopoler en yderligere kontrol over internettet. Internetudbyderne bliver gatekeepere, der kontrollerer kundernes adgang til bestemte tjenester, og det vil de uden tvivl udnytte til at kræve flere penge fra deres kunder«, siger han.

Danske udbydere: Gør som i USA

De europæiske regler for netneutralitet vil stadig være gældende, selv om de afskaffes i USA, og i Danmark har der indtil videre ikke været nogle brud på reglerne. Men gennemføres regelændringen i USA, frygter Jesper Lund, at det på sigt vil smitte af på Europa. Og spørger man de danske internetudbydere, bør man i EU netop overveje at følge med amerikanerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er overordnet set bekymrede for, om vi er gået alt for langt med den detaljerede regulering i Europa, som bliver mere og mere omfattende. Meget specifikke netneutralitetsregler kan ende med at blive et selvmål, fordi de sætter begrænsning på markedet, og det kan bremse investeringer i ny infrastruktur og teknologi. Så hvis de ruller reglerne tilbage i USA, bør det give anledning til selvrefleksion i Europa over, om reglerne skal justeres«, siger Jakob Willer, som er direktør i den danske brancheforening, Teleindustrien.

»Grundlæggende har vi som branche ingen interesse i at hindre brugerne i at få adgang til tjenester på internettet, for vi skal stadig beskytte forbrugernes muligheder for at vælge indholdet selv. Jeg tror ikke, at det her vil føre til højere priser for forbrugerne i USA, for FCC lægger jo vægt på, at der skal være fuld transparens hos udbyderne, og at det skal foregå under almindelige konkurrencevilkår. Det vil styrke incitamenterne til at investere, og på den måde kan det endda være med til at åbne op for de monopoler, der måtte være, og det er for mig at se det charmerende i FCC’s udmelding«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce