0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Andrew Harnik/AP
Foto: Andrew Harnik/AP

Mark Zuckerberg under en vidneforklaring under en høring i Capitol Hill, Washington i april, hvor han skulle forklare, hvordan det kunne ske, at personlige profiler hos 50 milllioner brugere blev stjålet med henblik på til at påvirke udfaldet af det amerikanske valg i 2016. (AP Photo/Andrew Harnik, File)

Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Træk jer tilbage«: Borgerrettighedsgrupper kræver Facebook-topfolks afgang

Facebook er med til at genere had mod udsatte grupper i samfundet, mener 29 borgerrettighedsgrupper.

Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Borgerrettighedsgrupper til Facebooks ledelse efter skandaler: Træk jer tilbage.

Nu er det nok. Efter flere kritiske sager opfordrer 29 borgerrettighedsgrupper Facebooks administrerende direktør, Mars Zuckerberg, og operationelle chef, Sheryl Sandberg, til at træde tilbage fra Facebooks bestyrelse, skriver den britiske avis The Guardian.

Intolerance og had

I et brev til Facebooks ledelse skriver borgerrettighedsgrupperne, at Facebook i flere år har været med til at generere intolerance og had mod udsatte grupper i samfundet.

De 29 grupper består blandt andet af muslimske advokater og grupper, der arbejder for ligestilling og for at bekæmpe fattigdom. Grupperne kræver en omstrukturering af Facebooks bestyrelse for at få forbedret lederansvaret.

»Det står helt klart, at dit ledelsesteam, som det er i øjeblikket, ikke er i stand til at behandle det civile samfunds bekymringer på redelig vis«, fastslås det i brevet.

»Det er tid til betydelige forandringer, ikke kun når det gælder dine politikker, men også i ledelsesstrukturen«.

Vil lukke munden på kritikere

De 29 borgerrettighedsgrupper henviser til en rapport fra 14. november, som New York Times skrev om, der afslørede, at Facebook hyrede et PR-firma, der stod bag en smædekampagne med antisemitiske undertoner mod den liberale filantrop og rigmand George Soros. Ved World Economic Forum havde Soros omtalt Facebook og Google som en »trussel« mod samfundet og efterspurgt en øget regulering af de to store teknologivirksomheder.

Senere indgik Facebook et samarbejde med den republikansk-affilierede konsulentvirksomhed Definers Public Affairs for at udbrede kampagnelignende information om George Soros’ økonomiske støtte til interessegrupper, der forholdt sig kritisk over for Facebook.

Efter offentliggørelsen af Times-rapporten hævdede Zuckerman ifølge The Guardian at være uvidende om selskabets forhold til PR-firmaet bag Soros-angrebene, og han hævdede også, at Sandberg ikke var involveret.

Den afgående kommunikationsdirektør Elliot Schrage påtog sig senere ansvaret for at have hyret PR-firmaet Definers Public Affairs, som skulle angribe den ungarskfødte, jødiske Soros og underminere kritikere ved at koble dem sammen med ham.

En kø af skandaler

Det er langt fra første gang, at Facebook er i stormvejr, faktisk har den ene skandale efter den anden rullet indover tech-virksomheden de seneste år. Blandt andet i forbindelse med læk og misbrug af brugernes personlige data og manipulation af det amerikanske valg

Senest har New York Times berettet om nye detaljer om den måde, Rusland påvirkede præsidentvalget i 2016, hvor Rusland via falske sociale medieprofiler, som fremlagt tidligere af amerikanske efterretningstjenester, arbejdede aktivt på at sprede smuds om Hillary Clinton og fremme Donald Trump, samt sprede splittelse blandt amerikanere. Blandet andet via Facebook.


Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden