Bankerne vil være klogere på bæredygtighed, så de kan støtte den grønne omstilling og samtidig undgå tab. Transport er et af de områder, der skal kigges nærmere på.
Foto: Benjamin Nørskov

Bankerne vil være klogere på bæredygtighed, så de kan støtte den grønne omstilling og samtidig undgå tab. Transport er et af de områder, der skal kigges nærmere på.

Tech

Midt i hvidvaskningen: Nu skal bankerne være grønne

Nogle af landets skarpeste grønne profiler bliver onsdag præsenteret som nye rådgivere for de danske banker. Bankernes viden om bæredygtighed er ekstremt vigtig for grøn omstilling, siger Anders Eldrup.

Tech

Bankerne, der tager stilling til hvilke virksomheder, der kan få lån og til hvad, ved ikke nok om FN’s verdensmål og den grønne omstilling. Derfor har Finans Danmark, bankernes sammenslutning, allieret sig med en række af landets stærkeste grønne profiler til at rådgive sig om, hvordan de bedst navigerer i den omfattende omstilling.

Formand for det rådgivende forum, der offentliggøres onsdag, bliver Anders Eldrup, der stod i spidsen for Dongs omstilling til vind. Blandt de øvrige medlemmer er tidligere klimakommissær Connie Hedegaard, der nu er formand for den grønne tænketank Concito, Peter Birch Sørensen, tidligere formand for Klimarådet, og Katherine Richardson, en af Danmarks førende forskere i klimaforandringer.

Samarbejdet med de grønne eksperter afspejler en erkendelse af, at der er plads til forbedring i bankerne, siger Ulrik Nødgaard, direktør for Finans Danmark.

»Jeg tror, vi kan gøre mere. Når det gælder formueforvaltning er der blevet arbejdet rigtig meget med det her. Men vi er ikke så langt fremme i den del af vores forretning, der handler om udlån«, siger han.

Og det er en mangel. »Kunderne efterspørger i høj grad bæredygtighed, så vi vil gerne have flere af den slags produkter på hylderne«, siger Ulrik Nødgaard.

Efter Danske Bank og Nordea den seneste tid har badet sig i skandaler om hvidvask, skal Anders Eldrup stå i spidsen for arbejdet med at give bankerne en mere grøn profil.

»Men det handler ikke bare om at gøre noget godt og føle sig bedre tilpas«, siger Anders Eldrup. Han ser det som sin opgave at give bankerne grundlag for en sundere forretning.

»Når hele verden, med en enkelt undtagelse (USA), er gået sammen om at begrænse temperaturstigningen til to grader, så er der meget stor sandsynlighed for, at vi bevæger os i den retning. Hvis man i den proces investerer i ting, der peger bagud og som tiden løber fra, er der en betydelig risiko for tab«, siger Anders Eldrup.

En central opgave er derfor at kortlægge det nye risikobillede, der tegner sig.

Tankegangen er ikke ny. Den internationale storbank ING har i årevis haft den faste politik, at virksomhedskunder skal præsentere en forretningsmodel, der understøtter FN’s verdensmål, herunder den grønne omstilling. Ellers bliver de hurtigt irrelevante og er ikke værd at bruge tid og penge på, lyder rationalet.

Skal danske banker overtage ING’s koncept?

»Det er præcist, hvad jeg meget gerne vil medvirke til. Man kan aldrig være sikker på at ramme bolden fuldstændig rent, når alting forandrer sig så meget og så hurtigt. Men man kan være temmelig sikker på, at det går galt, hvis man investerer i fortiden«, siger Anders Eldrup.

Ulrik Nødgaard, direktør for Finans Danmark, er mere forsigtig.

»Det er formentlig en af de ting, vi kommer til at diskutere«, siger han.

De er dog enige om, at bankernes holdning til og viden om bæredygtighed spiller en vigtig rolle for dansk erhvervsliv som helhed.

»Den grønne omstilling kræver penge, så det er helt klart meget, meget vigtigt at få et aktivt medspil fra den finansielle sektor«, siger Anders Eldrup.

»Vi fylder ganske meget, både når det gælder om at placere opsparinger og yde lån, og i begge processer kan vi gøre mere for at skubbe i en grønnere retning«, siger Ulrik Nødgaard.

Det Rådgivende Forum For Bæredygtig Finans skal ifølge kommissoriet sætte fokus på 4-5 vigtige brancher, herunder f. eks. landbrug og transport, og skal aflevere sin rapport inden nytår.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce