0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Loic Venance/Ritzau Scanpix
Foto: Loic Venance/Ritzau Scanpix
Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Facebook har givet brugere ned til 13 år rystende tilbud: Må vi købe adgang til alt dit data for 130 kroner om måneden?

Facebook har betalt personer op til 130 kroner om måneden for at downloade VPN-appen Facebook Research, der giver tech-giganten adgang til blandt andet beskeder, e-mails og søgehistorik. Appen blev tirsdag fjernet fra AppStore.

Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvor meget er dit data værd?

Cirka 130 kroner om måneden.

Det er i hvert fald beløbet, Facebook har betalt personer helt ned til 13 år for at installere VPN-appen Facebook Research.

For at appen virker, skal man acceptere, at Facebook får lov til at snage i al din data, lige fra privatbeskeder, e-mails, søge- og browserhistorik til lokationsdata. I nogle tilfælde er brugere endda blevet bedt om at sende skærmbilleder af deres ordrehistorik på Amazon.

Det er mediet TechCrunch, der tirsdag bringer historien, og ifølge mediet er Facebook ikke særlig interesseret i de enkelte brugeres data. Derimod hjælper det Facebook med at se, hvordan rivaliserende tech-giganter opfører sig over for brugerne, og det giver dem et overblik over, hvad de skal være opmærksomme på, og om de eventuelt skal opkøbe spæde konkurrenter, der vinder indpas hos brugerne.

Installerer man appen på sin smartphone, giver man appen, der er ejet af Facebook, lov til at indsamle al ens data på telefonen for til gengæld at modtage op til 20 dollars (130 kroner) om måneden for sin deltagelse.

Appen kunne downloades fra Apples App Store og til Android-telefoner via Google Play. Den strider dog mod Apples reglement, og derfor er den efter afsløringen blevet fjernet. Den kan stadig downloades til Android.

»Facebook har brugt deres medlemskab til at distribuere en dataindsamlings-app til forbrugere, hvilket er et klart brud på deres aftale med Apple«, udtalte en talsperson fra Apple tirsdag til TechCrunch.

TechCrunch har i forbindelse med afsløringen bedt den amerikanske sikkerhedsekspert Will Strafach om at forholde sig til sagen. Han kalder det et »rystende træk« fra Facebooks side. Det viser ifølge Strafach, at Facebook er villig til at gå meget langt – endda forbryde sig mod Apples politik – for at bevare dominansen på markedet.

»Det (Facebook Research, red.) giver Facebook kontinuerlig adgang til det mest følsomme data vedrørende dig, og de fleste brugere er ikke i stand til at give samtykke til dette, uanset hvilken aftale de underskriver, fordi der ikke findes nogen god måde at beskrive på, præcis hvor meget magt, du egentlig giver Facebook ved at underskrive«, siger Will Strafach.

Minder om tidligere app

Det danske IT-medie Version2 har, efter historien kom frem, været i kontakt med Facebooks nordiske team, og en talsperson derfra forholder sig til kritikken. De nægter at have forbrudt sig mod nogle regler.

»Nøglefakta om det her program med markedsundersøgelse bliver ignoreret. På trods af de tidlige meldinger var der intet ’hemmeligt’ ved det her: Det hed bogstaveligt talt Facebook Research-app’en. App’en ’spionerede’ ikke, da alle brugere, som meldte sig til at deltage, gennemgik en klar tilmeldingsproces, gav deres samtykke og blev betalt for at deltage. I øvrigt var mindre end fem procent af deltagerne teenagere. Og de havde alle underskrevne samtykkeerklæringer fra deres forældre«, udtaler en talsperson fra Facebook til Version2.

Det er ikke første gang, Facebook kommer i vælten på grund af apps.

I 2014 købte Facebook firmaet Onavo for en pris i omegnen af 120 millioner dollar. Onavo lovede at beskytte »dig og din data, når du er online«, men i virkeligheden gjorde den det stik modsatte.

Appen hjalp brugere med at holde styr på deres mobile dataforbrug, men den gav samtidig Facebook adgang til at se og analysere, hvilke andre apps personen brugte.

Apple vurderede, at Onavo forbrød sig mod reglerne og fjernede den i august 2018 fra deres kartotek. Inden da nåede over 24 millionere brugere at downloade den.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden