Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Bagsværd bruger skoleelever computerspil til at forstå flygtninge: Hvad ville du selv gøre?

Røde Kors har udviklet et spil, hvor man bliver sat i den syriske flygtning Ismaels sted. Det skal bidrage til at skabe opmærksomhed omkring nødvendigheden af hjælpeindsatsen i Syrien.

Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvor mange af jer har hørt om krigen i Syrien«, spørger Anne Marie Thirup Christiansen, der er samfundsfaglærer på Bagsværd Skole nord for København, ud i fællessalen til de 9. klasser, som er blevet stuvet sammen ved ottemandsborde rundtomkring i lokalet, og som ikke helt ved, hvad det er, der skal ske.

En mørkhåret pige i blå sweatshirt med en kæde om halsen hvisker ved et bord i hjørnet, at de blot har fået at vide, at de skal afprøve et nyt spil. Noget om flygtninge, siger hun, mens hun rækker hånden op. Det gør cirka halvdelen af eleverne.

Så spørger Anne Marie Thirup Christiansen igen. Om de godt ved, at det i dag er otte år siden, krigen i Syrien startede. Det ved kun få, ser det ud til. Lige efter introducerer hun dagens gæst, Morten Schwartz Lausten, der er seniorkonsulent i Røde Kors’ kommunikationsafdeling og ansvarlig for dets skoletjeneste. Det er ham, der har taget spillet med:

»På otteårsdagen for krigen i Syrien lancerer Røde Kors en interaktiv computerspilslignende film om syriske flygtninge. Børn, voksne og andre gamere kan nu prøve at stå midt i en ung flygtnings liv og dilemmaer med ’Brothers Across Borders’, som er udkommet på otte forskellige sprog«.

Og det er det, de tre 9.-klasser skal afprøve som nogle af de første i dag.


    Fra højre: Solvej Kaas Heuer, 15 år, 9V. og Maja Andersson, 15 år, 9V,

Røde Kors har lanceret et nyt undervisningsmateriale. Som er en interaktiv hjemmeside, der handler om, at unge skal blive bedre til at forstå, hvordan syriske flygtninge har det i DK.

På Bagsværd skole vil Røde Kors derfor holde et kort oplæg kl. 9, hvorefter tre niende klasser skal prøve hjemmesiden.
Foto: Mads Nissen

Fra højre: Solvej Kaas Heuer, 15 år, 9V. og Maja Andersson, 15 år, 9V, Røde Kors har lanceret et nyt undervisningsmateriale. Som er en interaktiv hjemmeside, der handler om, at unge skal blive bedre til at forstå, hvordan syriske flygtninge har det i DK. På Bagsværd skole vil Røde Kors derfor holde et kort oplæg kl. 9, hvorefter tre niende klasser skal prøve hjemmesiden.

’Brothers Across Borders’ handler om den unge fyr Ismael, som forlader sin familie i det krigsramte Syrien for at lede efter sin bror, der tidligere er rejst til Tyrkiet, og som familien har mistet kontakten med. Det gør han ved hjælp af spor, som Ismaels bror har efterladt på sin vej, på sociale medier og hos mennesker, han har mødt. Samtidig er Ismael i løbende kontakt med sin mor, der får hverdagen til at løbe rundt hjemme i den hærgede syriske by Aleppo.

Da eleverne får lov at klappe deres laptoppe op, tænder de for spillet. Der bliver vist en lille video, som sætter scenen. Og så går spillet for alvor i gang, hvilket udløser et par »ej!«:

»Det er sygt lavet! Men det er også skræmmende, synes jeg. At det lader til, krigen bare er en del af ens barndom«, siger 15-årige Katrine Ørtoft Andersen fra 9.z ved hjørnebordet.

Som spiller styrer man handlingen i filmen ved at træffe forskellige valg og håndtere konsekvenserne. Og det kan ske, at man vælger forkert, så Ismael ikke bliver genforenet med sin bror.

Filmen er danskproduceret af Laban Stories for Røde Kors med støtte fra EU og var først tænkt som undervisningsmateriale. Men egentlig har spillet blot til formål at gøre det muligt for andre uanset alder at kunne sætte sig ind i en syrisk flygtnings sted. Desuden skal den bidrage til at skabe opmærksomhed om nødvendigheden af hjælpeindsatsen i Syrien.

En »uhyre kompleks« krig

Mens der bliver truffet beslutninger om, hvorvidt Ismael skal gå eller køre hen over den tyrkiske grænse, begynder de mindre klasser at blive nysgerrige. To piger i flyverdragt, muligvis fra indskolingen, presser deres kinder op mod ruden ind til fællessalen.

Men ingen ved hjørnebordet opdager noget. Sammen med sin makker er Katrine Ørtoft Andersen nået til det sted i spillet, hvor Ismael er på vej ind på et hjælpecenter. De tager en beslutning om, at de gerne vil have en rundtur. Men hvad vil se de først?

Hendes makker synes, at de skal gå ind i computerprogrammet. For hvad skal man bruge det til?

»Nååå. Det er, fordi de bruger det til at finde jobs. Det vidste jeg slet ikke, de gjorde. Men! Vi har ikke tid til at blive her for længe, for vi skal ud at lede efter storebroderen, inden det bliver mørkt«, siger Katrine Ørtoft Andersen, mens hun drejer hovedet mod et andet makkerpar på bordet, som spørger, hvad det koster at tage færgen.

Efter en halv time er de færdige med spillet. De fleste fandt ikke Ismaels bror, fordi de kom til at vende tilbage til Syrien eller tog til Grækenland. Derfra kunne de ikke komme til Europa, da de fleste flygtninge i det område blev afvist. Men at de ikke kommer i mål, er ikke det, der fylder. Det gør derimod oplevelsen:

»Jeg er overrasket over, hvor alene man er som flygtning«, siger 16-årige Maja Andersson fra 9.v og kigger på sin veninde:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I videoen taler de meget om asyl. Det er aldrig noget, jeg har tænkt så meget over. Men efter at have set det her, tænker man, at når de har været igennem så meget, ville det være forfærdeligt, hvis ikke de fik det. Det er helt sygt at tænke på. Selvfølgelig skal de have et sted at være«.

»Hvordan kan man nogensinde sige nej?«, siger 15-årige Solvej Kaad Heuer fra 9.v.


    Fra venstre: Maja Andersson, 15 år, 9V og Solvej Kaas Heuer, 15 år, 9V.

Røde Kors har lanceret et nyt undervisningsmateriale. Som er en interaktiv hjemmeside, der handler om, at unge skal blive bedre til at forstå, hvordan syriske flygtninge har det i DK.

På Bagsværd skole vil Røde Kors derfor holde et kort oplæg kl. 9, hvorefter tre niende klasser skal prøve hjemmesiden.
Foto: Mads Nissen

Fra venstre: Maja Andersson, 15 år, 9V og Solvej Kaas Heuer, 15 år, 9V. Røde Kors har lanceret et nyt undervisningsmateriale. Som er en interaktiv hjemmeside, der handler om, at unge skal blive bedre til at forstå, hvordan syriske flygtninge har det i DK. På Bagsværd skole vil Røde Kors derfor holde et kort oplæg kl. 9, hvorefter tre niende klasser skal prøve hjemmesiden.

Ved bordet bliver de enige om, at det er et voldsomt, men fedt spil. Når man læser en tekst fra en skolebog og skal svare på spørgsmål bagefter, er der ofte et rigtigt svar. I spillet handler det i stedet om, hvad der er det rigtige at gøre. Og det sidder fast, fordi de lærer ham at kende og dermed krigen i Syrien bedre at kende frem for at høre om det i nyhederne, »hvor der er virkelig mange bomber«.

»Man vil også gerne se, hvordan de, der bor i Syrien, har det. Hvordan dagligdagen fungerer ... Det mangler man lidt«, siger Maja Andersson.

Da de sidder og diskuterer spillet, kommer Anne Marie Thirup Christiansen forbi for at se med. Hun har oplevet, at det kan være svært at undervise om krigen i Syrien:

»Krigen i Syrien er så uhyre kompleks! Det virker, som om den ikke får sin ende. Og det kan være svært at formidle videre til 15- og 16-årige, der lige er ved at forstå, hvordan verden hænger sammen, for man får tit det spørgsmål, hvorfor den krig er der. Og det kan jeg ikke svare på«.

I undervisningen fokuserer hun derfor i højere grad på at tale om konceptet borgerkrig og vigtigst af alt, hvilke konsekvenser det globalt set har, at 5,7 millioner mennesker er flygtet fra Syrien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce


    Fra venstre: Maja Andersson, 15 år, 9V, Solvej Kaas Heuer, 15 år, 9V.

Røde Kors har lanceret et nyt undervisningsmateriale. Som er en interaktiv hjemmeside, der handler om, at unge skal blive bedre til at forstå, hvordan syriske flygtninge har det i DK.

På Bagsværd skole vil Røde Kors derfor holde et kort oplæg kl. 9, hvorefter tre niende klasser skal prøve hjemmesiden.
Foto: Mads Nissen

Fra venstre: Maja Andersson, 15 år, 9V, Solvej Kaas Heuer, 15 år, 9V. Røde Kors har lanceret et nyt undervisningsmateriale. Som er en interaktiv hjemmeside, der handler om, at unge skal blive bedre til at forstå, hvordan syriske flygtninge har det i DK. På Bagsværd skole vil Røde Kors derfor holde et kort oplæg kl. 9, hvorefter tre niende klasser skal prøve hjemmesiden.

Katrine Ørtoft Andersen pakker sin computer væk. Om lidt skal hun have tysk, men inden hun går, har hun lige en sidste kommentar:

»Efter at have set det får man det også lidt dårligt med, at man bare tager alt det, vi har, for givet. Hvis nu der ikke lige er noget lækkert hjemme i køleskabet, og man så siger til sine forældre: »Okay, kan I ikke lige købe noget nyt« – hvorimod Ismael måske kun har fem kroner til at overleve for, som også skal bruges til hele familien. Det sætter nogle tanker i gang«.

Prøv selv spillet her (eksternt link)

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden