Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Bibliotekshaven i København blev tilbage i 2016 fyldt af folk, der spillede Pokémon Go. Men hvis de troede, at dét var spillet, så overså de, at de selv var hovedpersoner i et helt andet spil, hvor de blev overvåget og manipuleret af spiludbyderen, siger Harvard-professoren Shoshana Zuboff.

Stjerneprofessor advarer mod kup af selve menneskeheden

Politiken har mødt den amerikanske stjerneprofessor Shoshana Zuboff, der har skrevet en nu verdensberømt bog om vor tids overvågningskapitalisme. »Vi tror, vi søger på Google, men i virkeligheden søger Google i os. Vi tror, vi bruger Facebook, men i virkeligheden bruger Facebook os«, lyder det fra professoren. Hun ser en forbindelse mellem et omstridt Facebookeksperiment, ’Pokémon Go’-spillet og et canadisk byfornyelsesprojekt, der udgør den næste front i den måde, det 21. århundreds kapitalisme vil udvikle sig på.

FOR ABONNENTER

Det var en steghed eftermiddag i sommeren 2016, og David havde haft en af den slags dage, man bare glæder sig til at få overstået. Airconditionsystemet på hans arbejdsplads var sat ud aftenen før, så varmen havde været kvælende. Og turen i bilen hjem til New Jersey gjorde det ikke bedre. Den foregik i sneglefart, fordi heden havde sat en anden bil ud af spillet og skabt en trafikprop. Men så: Endelig hjemme. Endelig oppe i et svalende bad. Lige indtil det ringede på døren …

David tog et par shorts på, slyngede en badekåbe om sig og strøg ned ad trappen. Han åbnede døren og blev mødt af et par teenagere, der stod og viftede med deres mobiltelefoner:

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden