Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ARKIVFOTO. Hjerneforskeren Milena Penkowa bliver frataget sin doktorgrad af  Københavns Universitet.
Foto: Jacob Ehrbahn

ARKIVFOTO. Hjerneforskeren Milena Penkowa bliver frataget sin doktorgrad af Københavns Universitet.

Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter dokumentfalsk: Milena Penkowa fratages sin doktorgrad

Københavns Universitet fratager Milena Penkowa hendes doktorgrad på grund af dokumentfalsk med hendes afhandling.

Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den tidligere eliteforsker og læge Milena Penkowa kan ikke længere kalde sig doktor. Københavns Universitet har besluttet at tage hendes doktorgrad fra hende.

Det skyldes, at Københavns Universitet aldrig ville have behandlet doktordisputatsen fra 2004, hvis Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet dengang havde vidst, at Penkowa havde forfalsket dokumenter i sin første disputats fra 2003.

Hun trak senere afhandlingen tilbage.

Alle medlemmer af Akademisk Råd er enige om beslutningen, oplyser Københavns Universitet tirsdag.

Usædvanligt at forsker mister doktorgrad

Jasper Steen Winkel, vicedirektør på universitetet, kalder det »helt usædvanligt og ekstraordinært«, at en forsker mister sin doktorgrad.

»Penkowa-sagen er på alle måder en usædvanlig sag. Universitetet har sagt fra starten, at vi ville følge sagen helt til dørs og vende hver en sten. Det er vi ved at have gjort nu syv-otte år senere, så jeg mener bestemt, at vi har været grundige i vores arbejde«, siger han.

Sagen begyndte, efter at Milena Penkowa i 2003 afleverede en disputats, som indeholdt data om rotteforsøg, hun ikke havde gennemført.

Hun trak den tilbage, men i 2016 sagde Østre Landsret, at hun havde begået dokumentfalsk. Da forholdet var forældet, blev hun ikke straffet.

Manipulerede med forskningsdata

Milena Penkowa indleverede en ny disputats i 2004, som ikke indeholdt data om rotteforsøg. Det var denne afhandling, som Københavns Universitet tildelte hende en doktorgrad for, og som de nu tager tilbage.

»Vi vurderer, at der er manipuleret forskningsdata tilbage i 2003. Hvis fakultetet havde været klar over det på det tidspunkt, havde Penkowa aldrig fået lov til at indlevere en doktorafhandling. Det er det, vi tager konsekvensen af nu«, siger Jasper Steen Winkel.

Det er drastisk at fratage en doktorgrad, og vicedirektøren har ikke oplevet det tidligere.

»Jeg erindrer ikke, at det nogensinde er sket før, at man har frataget en doktorgrad«, siger han.

Ifølge Jasper Steen Winkel kan Milena Penkowa ikke appellere afgørelsen fra Akademisk Råd. Hun kan anlægge et civilt søgsmål mod Københavns Universitet, hvis hun ønsker det.

Penkowa vil hive KU i retten

Den opfordring har hjerneforskeren tænkt sig at følge, oplyser hun på sin Facebook-profil.

»Min advokat har nøje redegjort for juraen og påpeget, at universitetet bryder reglerne ved at gennemføre denne fratagelse, - et forhold som bekræftes af en redegørelse fra Kammeradvokaten, der er universitetets advokat,« skriver Milena Penkowa.

»Men universitetet vælger alligevel at gennemføre sin hadefulde aktion - koste hvad det vil. Det betyder, at vi kommer til at slås i retten igen - for jeg vil ikke finde mig i magtarrogance og magtmisbrug, -og det er dét, det er,« skriver hun på Facebook.

Frifundet for dokumentfalsk pga. forældelse

Milena Penkowa blev dømt for grov dokumentfalsk i byretten og idømt ni måneders betinget fængsel. Men hun endte med at gå fri, da landsretten valgte at frikende forskeren i ankesagen.

Landsdommerne blev i september 2016 enige om, at Milena Penkowa havde begået dokumentfalsk. Men tre ud af seks dommere mener ikke, at der er tale om et groft tilfælde. Og derfor var sagen forældet.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden