Violet Moss Brown er her fotograferet kort efter sin 117 års fødselsdag i hjemmet i 
Duanvale på det vestlige Jamaica.
Foto: Raymond Simpson/AP

Violet Moss Brown er her fotograferet kort efter sin 117 års fødselsdag i hjemmet i Duanvale på det vestlige Jamaica.

Viden

Verdens ældste er død Violet Moss Brown gad ikke se på hængerøve

Hun var en hengiven baptist, kunne citere passager fra Byrons poesi til det sidste, og så gad hun ikke se på unge fyre, der har bukserne hængende nede om ballerne.

Viden

117 år og 189 dage efter sin fødsel er jamaicanske Violet Moss Brown nu død.

Tante V, som hun blev kaldt, boede i det samme hus, som hun blev født i, hele sit liv, men døde fredag 15. september på hospitalet, hvor hun tidligere på ugen mod sin vilje blev indlagt på grund af dehydrering og uregelmæssig hjerterytme.

»Hvis de ikke havde fjernet hende fra hendes hjem, ville hun stadig være i live i dag«, lyder det ifølge Moss Browns barnebarn Vernon Davis.

Titlen som verdens ældste nulevende 'supercentenarian', som det kaldes på engelsk, når man når over de 110, overtog hun i april, hvor italienske Emma Morano døde (117 år og 137 dage gammel).

Holdt styr på de døde

Violet Moss Brown voksede op som datter af en sukkerrørskoger og boede i det afsides landbrugsdistrikt Trelawny på Jamaica. Som barn skulle hun gå knap fem kilometer for at hente vand om morgenen før skoletid, og efter lektionerne blev hun sat til at gøre rent i kirken for at tjene penge til familien, og da hun blev lidt større, skulle hun iføre sig uniform og opvarte på en nærliggende herregård.

»Jeg siger dig, nutidens unge har det så nemt. Indlagt vand, taxier og busser til at fragte dem rundt, hvor de vil. Alt er så bekvemt for dem. Da jeg var yngre og også som voksen, skulle jeg arbejde så hårdt, at jeg nogle gange kommer til at græde ved tanken om det, for at forsørge min familie«, som hun fortalte, da hun var 110 til det lokale medie The Gleaner.

Som voksen arbejdede hun i 80 år (!) som organist, syerske, husholderske, musiklærer og som notar for egnens kirkegård og nedskrev nidkært og med nydelig håndskrift, hvem der døde hvornår, og hvor de blev begravet. Hun var gift med en bonde, der siden blev kirkegårdsgraver og sammen fik de seks børn, hvoraf fire stadig lever. Hendes mand døde for 39 år siden, i 1978.

74 da reggaen toppede

Da hun var 62 blev Jamaica en selvstændig nation, hun var 74, da Bob Marley indspillede 'No Woman, No Cry' og 109 år, da Usain Bolt (der er vokset op blot et par kilometer fra Tante Vs hus) satte verdensrekord og løb 100 meter på 9,58 sekunder. Ikke at det har fyldt meget i hendes liv. Det var kirken, musikken, familien og det nære, der optog Violet Mosse.

Som 115-årig kunne hun stadig gå med en smule støtte, hun kunne læse uden briller, spille på sit keyboard, og hukommelsen holdt sig også indtil det sidste, hvilket hun yndende at bevise for besøgende, for hvem hun gerne citerede bibelvers og sit yndlingsdigt 'Vision of Belshazzar' af Lord Byron.

Selv mente Violet Moss Brown, at det var gudsfrygtighed, hårdt arbejde og en forkærlighed for kokossauce, der gav hende et usædvanligt langt liv. Og så holdt hun sig fra svinekød, kylling samt rom »and 'dem things«. Og hvis der var noget, hun ikke brød sig om, var det unge fyre, der er sjusket klædt og har bukserne hængende nede om bagdelen.

90 ligner 70

The Gerontology Research Group (GRG) i Los Angeles har en valideret liste over verdens ældste borgere, og derfor var det nemt hurtigt at udpege, hvem der nu har titlen som verdens ældste nulevende, nemlig japanske Nabi Tajima,der er født 4. august 1900.

GRG, som indsamler viden om de supergamle, peger på, at supercentenarianere ældes langsommere end gennemsnittet. Når de er 60, ser de ud som nogle på 40, når de er 90 ligner de nogle på 70. Fælles for dem er også, at de ikke lider af aldersrelaterede sygdomme som sukkersyge, demens, blodpropper og for højt blodtryk. Forskerne fra GRG sammenligner fænomenet med at vinde i det genetiske lotteri, forklares det i en artikel hos BBC.

Jeanne Calment fra Frankrig, som døde i 1997 122 år og 164 dage gammel, er det menneske, der dokumenteret har levet længst. Der findes 663 kendte og validerede eksempler på de såkaldte 'supercentenarians'. Syv af dem er/var herboende danske kvinder.

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce