(Ben Birchall/PA via AP)
Foto: Birchall Ben/AP

(Ben Birchall/PA via AP)

Viden

På historisk syre: Forskeren der lavede lsd ved et tilfælde og blev høj på sin egen opfindelse

Tre farverige personer, som oplevede virkningen af lsd på egen krop. Både frivilligt og ufrivilligt.

Viden
FOR ABONNENTER

Når talen falder på det hallucinerende stof lsd, er schweizeren Albert Hofmann (1906-2008) ikke til at komme uden om. Det var ham som tilbage i 1938 fremstillede lsd for første gang, da han var i gang med at udvikle et blodstimulerende lægemiddel fra en svamp, der gror på rug, hos medicinvirksomheden Sandoz (nu Novartis).

Da han fem år senere ville se lidt nærmere på dette stof, kom han til at føre hånden op til munden og kom ved et uheld til at indtage en smule af stoffet. Han mærkede ’en bemærkelsesværdig rastløshed kombineret med en svag svimmelhed’.

Senere sank han ’ind i en ikke ubehagelig beruselse, der var karakteriseret af en ekstremt stimuleret fantasi. Med øjnene lukkede modtog jeg en uafbrudt strøm af fantastiske billeder, ekstraordinære former med et intenst kalejdoskopisk spil af farver’, som han selv har beskrevet det.

Albert Hofmann mente, lsd kunne bruges i behandlingen af blandt andet skizofreni og forsvarede sin opdagelse i årtier efter det først blev populært i hippiebevægelsen og senere forbudt i 1960'erne.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce