0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
H. Glader / Nabu/H. Glader / NABU
Foto: H. Glader / Nabu/H. Glader / NABU

En havfugl med et stykke af et plastnet. Mængden af plastik i verdenshavene ventes at blive fordoblet inden for få år.

Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere finder det over alt: Selv den prægtige Loch Lomond er forurenet af mikroplast

Plastikken nedbrydes ikke, men ender i naturen som bittesmå plaststykker, der kan findes i selv afsides egne, viser britisk undersøgelse.

Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De gik langt væk fra alting, forskerne, da de ville se på udbredelsen af plastforureningen i Storbritannien.

Men de fandt ingen steder, der ikke var påvirket af plastik. Ikke et eneste.

Det viser en undersøgelse, som Bangor Universitet har gennemført sammen med miljøorganisationen Friends of the Earth. De gav sig til at lede efter og tælle forekomsterne af mikroplastik - plaststykker, der er mindre end 5 mm store i vandløb og søer i naturparker, isolerede områder og nær byerne.

De fandt mest ved de tætbefolkede områder. I Tame-floden ved Manchester var der over 1.000 stykker mikroplast pr. liter vand, men selv i den smukke skotske sø Loch Lomond var der plastforurening. Forskerne fandt 2,4 plaststykker pr. liter.

I Ullswater i det ærkeengelske sødistrikt blev der fundet 29,5 stykker mikroplast pr. liter. I Blackwaterfloden i Essex var niveauet oppe på 15,1 stykker, i Dochart-vandfaldet i Loch Lomond og Troccsachs-nationalparken fandt de 3,3 stykker mikroplast i hver liter vand og i den walisiske Afon Cengin-flod 76,9 plastsykker.

»Mikroplastik var til stede i selv de mest afsidesliggende steder, vi tog prøver. Deprimerende nok var det i nogle af landets mest prægtige landskaber«, mener en af forskerne, Christian Dunn, ifølge universitetet.

»Ganske som med alle andre nye forureninger kender vi ikke fuldt ud den risiko, de udgør for faunaen og økosystemerne eller for den menneskelige sundhed eller i hvilket omfang, det findes i alle vore vandmiljøer«.

Han opfordrer politikerne til at sikre, at der straks indføres faste målinger af plastikindholdet i åer, floder og søer.

Friends of the Earth efterlyser med måleresultaterne in mente, at der lovgives mod brugen af plastik i et forsøg på at mindske den forurening, der er resultatet. Og det er ikke kun brugen af plastposer, der bidrager. Mikroplasten kan også stamme fra bildæk, tøj og malinger.

Miljøorganisationen Plastic Change har lavet en informationsvideo om mikroplasten.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden