Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
H. Glader / Nabu/H. Glader / NABU
Foto: H. Glader / Nabu/H. Glader / NABU

En havfugl med et stykke af et plastnet. Mængden af plastik i verdenshavene ventes at blive fordoblet inden for få år.

Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere finder det over alt: Selv den prægtige Loch Lomond er forurenet af mikroplast

Plastikken nedbrydes ikke, men ender i naturen som bittesmå plaststykker, der kan findes i selv afsides egne, viser britisk undersøgelse.

Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De gik langt væk fra alting, forskerne, da de ville se på udbredelsen af plastforureningen i Storbritannien.

Men de fandt ingen steder, der ikke var påvirket af plastik. Ikke et eneste.

Det viser en undersøgelse, som Bangor Universitet har gennemført sammen med miljøorganisationen Friends of the Earth. De gav sig til at lede efter og tælle forekomsterne af mikroplastik - plaststykker, der er mindre end 5 mm store i vandløb og søer i naturparker, isolerede områder og nær byerne.

De fandt mest ved de tætbefolkede områder. I Tame-floden ved Manchester var der over 1.000 stykker mikroplast pr. liter vand, men selv i den smukke skotske sø Loch Lomond var der plastforurening. Forskerne fandt 2,4 plaststykker pr. liter.

I Ullswater i det ærkeengelske sødistrikt blev der fundet 29,5 stykker mikroplast pr. liter. I Blackwaterfloden i Essex var niveauet oppe på 15,1 stykker, i Dochart-vandfaldet i Loch Lomond og Troccsachs-nationalparken fandt de 3,3 stykker mikroplast i hver liter vand og i den walisiske Afon Cengin-flod 76,9 plastsykker.

»Mikroplastik var til stede i selv de mest afsidesliggende steder, vi tog prøver. Deprimerende nok var det i nogle af landets mest prægtige landskaber«, mener en af forskerne, Christian Dunn, ifølge universitetet.

»Ganske som med alle andre nye forureninger kender vi ikke fuldt ud den risiko, de udgør for faunaen og økosystemerne eller for den menneskelige sundhed eller i hvilket omfang, det findes i alle vore vandmiljøer«.

Han opfordrer politikerne til at sikre, at der straks indføres faste målinger af plastikindholdet i åer, floder og søer.

Friends of the Earth efterlyser med måleresultaterne in mente, at der lovgives mod brugen af plastik i et forsøg på at mindske den forurening, der er resultatet. Og det er ikke kun brugen af plastposer, der bidrager. Mikroplasten kan også stamme fra bildæk, tøj og malinger.

Miljøorganisationen Plastic Change har lavet en informationsvideo om mikroplasten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden