0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rensdyret bærer på kuren mod søvnforstyrrelser, knogleskørhed og måske kræft

Rensdyret har udviklet elegante biologiske løsninger, så det kan overleve i den barske arktiske natur, viser ny forskning med dansk deltagelse. Den nye viden kan blive et vigtigt våben mod søvnløshed, knogleskørhed, fedme og kræft.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Hinrich Bäsemann/Ritzau Scanpix
Foto: Hinrich Bäsemann/Ritzau Scanpix

Et levende apotek. Et rensdyr græsser på Varangerhalvøen i den arktiske del af Nordnorge. Et internationalt forskerhold med dansk deltagelse har fundet ud af, at rensdyr er udstyret med nogle superevner, så de for eksempel kan producere det livsvigtige D-vitamin i kun lidt sollys, og de har sat deres indre ur helt eller delvist i stå, så de kan leve med de meget omskiftelige lysforhold i Arktis.

Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Prøv et øjeblik at forestille dig, at du pludselig blev revet ud af dine trygge omgivelser i Danmark og skulle bo i de arktiske egne med lange mørke dage om vinteren og lange lyse nætter om sommeren.

At få vendt så dramatisk om på dag og nat ville sætte tydelige spor på din krop og din hjerne. For eksempel ville produktionen af solskinsvitaminet D-vitamin falde til et minimum om vinteren, og det ville øge din risiko for at få knogleskørhed og svække dit immunforsvar.

Det konstante mørke eller det konstante lys døgnet rundt ville også forstyrre dit indre biologiske ur, så du ville opleve døgnrytmeforstyrrelser med stor risiko for at ramme din mentale og fysiske sundhed. For eksempel ved man, at selvmordshyppigheden i områder med konstant lys eller konstant mørke er meget højere.

Der er en god grund til at dyrke dette tankespil i dag. For et internationalt forskerhold med dansk deltagelse har fundet ud af, at rensdyret har tilpasset sig de arktiske egne og udviklet nogle superevner, så de eksempelvis kan producere det helsebringende D-vitamin i store mængder selv i perioder, hvor solen er en sjælden gæst, og så har de som måske det eneste dyr i verden sat deres indre ur helt eller delvist i stå, så de nemmere kan omstille sig de meget svingende lysmængder i løbet af et år.

»Rensdyret er den eneste hjorteart, der har fundet vej helt op til Arktis. Da hjorte som udgangspunkt ikke er arktiske dyr, så har rensdyret været nødt til at udvikle nogle unikke tilpasninger til det specielle og udfordrende klima. Vi har ved at kortlægge rensdyrets fulde arvemasse fundet fire unikke tilpasninger, som ingen andre dyr har«, siger lektor Rasmus Heller fra Københavns Universitet, som i tæt samarbejde med professor Guojie Zhang har deltaget i den aktuelle forskning, der netop er blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere